Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Οινολογικά μυστικά 8.000 ετών

Στέμφυλα από την παλαιότερη μέχρι στιγμής οινοποίηση στην Ευρώπη, σπόροι και καρποί, οστά πτηνών και ψαριών ηλικίας 8.000 ετών, μπαίνουν στο μικροσκόπιο της αρχαιολογίας για να μας αποκαλύψουν διατροφικές συνήθειες και καθημερινές δραστηριότητες ανθρώπων που έζησαν σε χρόνους προϊστορικούς...
Οι αποθηκευμένοι καρποί της φύσης «πάγωσαν» σε οικιστικά κατάλοιπα της Νεολιθικής Εποχής κι έμειναν θαμμένοι σε διαφορετικές περιοχές του βορειοελλαδικού χώρου.

Μεγάλες ποσότητες από απανθρακωμένες ρώγες σταφυλιών (στέμφυλα) από φρέσκα σταφύλια που είχαν πατηθεί για την εξαγωγή χυμού διατηρούσε σε άριστη κατάσταση οικία του προϊστορικού οικισμού Ντικιλί Τας, δύο χλμ. ανατολικά της αρχαίας πόλης των Φιλίππων. Ο προϊστορικός οικισμός με ονομασία που ανάγεται στην οθωμανική περίοδο και σημαίνει «Ορθια Πέτρα» είναι μια από τις καλύτερα τεκμηριωμένες θέσεις των Βαλκανίων για τις περιόδους από την αρχαιότερη Νεολιθική (6400-6200 π.Χ.) ώς την Υστερη Εποχή του Χαλκού (12ος αι. π.Χ).

Ανασκάπτεται εδώ και 50 χρόνια, ωστόσο μια πρόσφατη ανασκαφή σε οικία του οικισμού που χρονολογείται στο β΄ μισό της 5ης χιλιετίας (4400-4200 π.Χ.) αποκάλυψε στέμφυλα και αρκετά αγγεία, ολόκληρα ή σε κομμάτια ειδικά για την αποθήκευσή τους ή χυμού σταφυλιών.

Το εντυπωσιακό εύρημα μελετά ομάδα αρχαιολόγων με μικροσκοπικές και χημικές αναλύσεις σε συνεργασία με την καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Σουλτάνα-Μαρία Βαλαμώτη (χρηματοδοτείται από τη National Geographic Society), για να εξακριβώσουν τον τρόπο εκμετάλλευσης της αμπέλου και της παραγωγής κρασιού. Μαζί με τα στέμφυλα περισυνελέγησαν κι άλλα είδη, όπως μονόκοκκο σιτάρι και λινάρι, τα οποία ενδεχομένως χρησιμοποιούσαν για το λάδι ή τις ίνες τους.

Αρκετά χιλιόμετρα μακριά, στη καρδιά της Δ. Μακεδονίας, στο λεκανοπέδιο Αμυνταίου Φλώρινας, όπου οι αρχαιολόγοι με επικεφαλής τον Πανίκο Χρυσοστόμου, αποκαλύπτουν σπουδαία στοιχεία για τον διαχρονικό πολιτισμό των τεσσάρων λιμνών που διήρκεσε για 8 τουλάχιστον χιλιετίες, άφθονοι ήταν οι σπόροι και οι καρποί, οστά πτηνών και ψαριών στις νεολιθικές επιχώσεις από τους ανασκαμμένους οικισμούς της Νεολιθικής Εποχής. Οι καλοδιατηρημένοι αποθηκευμένοι καρποί επί 8.000 χρόνια αλλά και πλήθος άλλων ευρημάτων, μεταξύ αυτών ένα κάθισμα με τέσσερα πόδια ηλικίας 7.000 ετών κι ένα αρχαίο μίξερ του 6000 π.Χ. σχηματίζουν σαφέστατη εικόνα για την αρχιτεκτονική της κατοικίας, την οργάνωση του νοικοκυριού, αλλά και τα ταφικά έθιμα της κοινωνίας ενός οικισμού που μια φωτιά τον βύθισε για πάντα στον βυθό της λίμνης.


kathimerini

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.