Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Ένας θησαυρός περιμένει 70 χρόνια στα νερά του Ατλαντικού

To φορτηγό πλοίο Gairsoppa βυθίστηκε μετά από τορπιλισμό του από γερμανικό υποβρύχιο κατά τη διάρκεια του β' παγκοσμίου πολέμου. Δεν βυθίστηκε, όμως, μόνο. Έρευνες πραγματοποιούνται στις ακτές της Ιρλανδίας προκειμένου να ανακτηθούν 200 τόνοι ασήμι που βυθίστηκαν το 1941 μαζί με το πλοίο.

Τον εντοπισμό του πλοίου έχει αναλάβει η...μερικανική εταιρεία Odyssey Marine Exploration. Για την αποτελεσματικότητα της έρευνας χρησιμοποιείται υψηλή τεχνολογία καθώς πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα αφού το Gairsoppa εντοπίστηκε 500 χλμ από τις ακτές της Ιρλανδίας σε βάθος 4.700 μέτρων.

Το Gairsoppa φαίνεται ότι μετέφερε μέσα σε ξύλινα κιβώτια 200 τόνους ασήμι αξίας 170 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τους ερευνητές κάποιο τμήμα από το ασήμι έχει χαθεί ενώ και σε όσο εντοπιστεί θα έχουν συντελεστεί αντιδράσεις με το αλμυρό νερό. Παρόλα αυτά σύμφωνα με τον Νιλ Κάνιγκχαμ Ντόμπζεν από την εταιρεία Odyssey Marine Exploration “η γενική του κατάσταση πρέπει να είναι πολύ καλή”.

Το φορτηγό πλοίο βυθίστηκε το 1941 όταν κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από την Ινδία στη Βρετανία εντοπίστηκε από το γερμανικό πολεμικό ναυτικό και τορπιλίστηκε κοντά στις ιρλανδικές ακτές. Μόνο ένας από τα 85 άτομα που μετέφερε κατάφερε να σωθεί.

Η ανάσυρση του πλοίου θα ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο με την βοήθεια τηλεκατευθυνόμενων ρομπότ. Η αμερικανική εταιρεία Odyssey Marine Exploration θα κερδίσει το 80% της αξίας του θησαυρού ενώ η βρετανική κυβέρνηση θα πάρει το υπόλοιπο 20%.

Όπως δηλώνει ο Άντριου Γκρεγκ από την Odyssey Marine Exploration «Χαιρόμαστε πολύ με αυτήν την ανακάλυψη. Είναι πολύ ιδιαίτερη. Πρόκειται για την πρώτη φορά που εντοπίζουμε κάτι τέτοιο σε τόσο μεγάλο βάθος και πιθανόν έναν τόσο μεγάλης αξίας θησαυρό ενώ συνάμα πρόκειται για μια μεγάλη τεχνολογική πρόκληση».
tvxs.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.