Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Εργαστήρι του Πολιτισμού: Βυζαντινή Τέχνη στην Καστοριά‏


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο θερινός κύκλος μαθημάτων του Σεμιναρίου Βυζαντινής Τέχνης του culture 8 και με την υπόσχεση να ακολουθήσει και συνέχεια.
Ήταν μια εξαιρετικά σημαντική εμπειρία για τους συμμετάσχοντες, μιας και είχαν για πρώτη φορά την ευκαιρία να γνωρίσουν με ακαδημαϊκή συνέπεια την ιστορία της πόλης τους, να μυηθούν στα μυστικά ανάγνωσης της αγιογραφίας καθώς και να... αποκτήσουν πολλές γνώσεις για την κοινωνία, την οικονομία και την καθημερινή ζωή των κατοίκων της πόλης της Καστοριάς το Μεσαίωνα, με όλες τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες.
"Από δω και στο εξής βλέπω τις βυζαντινές αγιογραφίες με άλλα μάτια γιατί μπορώ και τις "διαβάζω", αρχίζω να βλέπω το βαθύτερο νόημα πίσω από την εικόνα και να ξεκλειδώνω όλο τον πλούτο των πληροφοριών που μπορώ να αποκομίσω μέσα απ΄την τέχνη. Υπάρχει πλέον μια εποχή "πριν" και "μετά" το Σεμινάριο".
"Επισκέπτομαι για πρώτη φορά τους βυζαντινούς ναούς της Καστοριάς, που νόμιζα πως γνωρίζω, και ανακαλύπτω πως είχαμε στην πόλη μας μοναδικά μαργαριτάρια τέχνης, που δεν μπορούσα να φανταστώ την αξία τους. Το Σεμινάριο μου έδωσε την ευκαιρία και τη γνώση να δω και να βιώσω από κοντά τους θησαυρούς της πόλης μας, που μου ήταν εντελώς άγνωστοι. Έχει αλλάξει τη σχέση μου με τη βυζαντινή τέχνη, που τώρα πια, δεν μου είναι κάτι το ξένο".

Ευχαριστώ πολύ τους συμμετάσχοντες που με το ενδιαφέρον τους έδωσαν νόημα στην πραγματοποίηση του στόχου του Σεμιναρίου και εύχομαι να τα ξαναπούμε στο φθινοπωρινό κύκλο μαθημάτων.
Σουλτάνα Ζορπίδου
www.culture8.gr


Η Καστοριανή βυζαντινή αριστοκρατία ήταν ένα από τα θέματα που μας απασχόλησε στο Βυζαντινό Σεμινάριο. Εδώ, η κτητόρισσα του ναού Αγίων Αναργύρων, Άννα Ραδηνή, "ποζάρει" σε τοιχογραφία του ναού, δίνοντας μας την ευκαιρία να μελετήσουμε τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες ζωής της πόλης το Μεσαίωνα.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στην "Άννα Ραδηνή που ποζάρει για να μας δώσει την ευκαιρία να μελετήσουμε τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες των κατοίκων της πόλης το Μεσαίωνα".
Γκάου γκάου!
Μπράβο, και πάλι μπράβο που μας δίνετε την ευκαιρία και τη σήμερον.
Κρίμα που εγώ ανήκω στην Καστοριά την εποχή Π.Σ. (προ σεμιναρίων).
Την άλλη φορά ελπίζω ότι θα ανήκω στην Καστοριά της εποχής των Μ.Σ. (μετά σεμιναρίων).

Ανώνυμος είπε...

Ας ελπίσουμε να πάρουν χαμπάρι και να κατεβάσουν τις τιμές, τουλάχιστον στο μισό για να έχουν συμμετοχή από τον κόσμο. Γιατί υπάρχει πολύς κόσμος που ενδιαφέρετε αλλά με τιμές φαρμακείου δεν πρόκειται...

Ανώνυμος είπε...

Δεν είχαμε Μεσαίωνα κυρία Ζορπίδου όπως γράφετε, είχαμε Βυζαντινή Αυτοκρατορία και βυζαντινό πολιτισμό.

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.