Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Γρίπη και εμβόλιο: Τέσσερις μύθοι για τη γρίπη

Από τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να νοσήσει κανείς μέχρι τα μέσα πρόληψης αλλά και την ασφάλεια του εμβολίου, οι μύθοι που κυκλοφορούν γύρω από τον ιό της γρίπης είναι πολλοί, γι’ αυτό...
και πολύς κόσμος μένει τελικά απροστάτευτος. Οι ειδικοί, ωστόσο, αποκαθιστούν την αλήθεια.

Το εμβόλιο της γρίπης προκαλεί γρίπη;
Παρά το γεγονός ότι οι υγειονομικές αρχές καλούν όλες τις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν, πολλοί είναι εκείνοι που το αποφεύγουν θεωρώντας ότι μπορεί να νοσήσουν από αυτό. Ο φόβος αυτός γεννήθηκε το 1979, όταν τα εμβόλια παρασκευάζονταν από ζωντανούς ιούς και ο κόσμος πράγματι νοσούσε αρχικά. Σήμερα όμως το ενέσιμο εμβόλιο της γρίπης παρασκευάζεται από μερικά μονάχα τμήματα του ιού, επομένως δεν είναι δυνατό να νοσήσει κανείς από αυτόν. Η ρινική βερσιόν του εμβολίου ωστόσο χρησιμοποιεί ζωντανό -πλην όμως εξασθενημένο- ιό και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει πονόλαιμο ή καταρροή για μία ημέρα.

Το εμβόλιο της γρίπης είναι επικίνδυνο για τις εγκύους;
Οι κίνδυνοι είναι οι ίδιοι με οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο, υποστηρίζουν οι ειδικοί, επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγείται σε εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις εγκύους είναι να νοσήσουν από γρίπη. Το εμβόλιο σε μορφή ρινικού σπρέι, ωστόσο, δεν συνίσταται.

Το εμβόλιο της γρίπης προσφέρει πλήρη προστασία από τον εποχικό ιό;
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ό,τι αφορά την προστασία από τον ιό αγγίζει το 59%, σύμφωνα με έρευνα του 2011 που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Lancet». Παρ’ όλα αυτά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι παραμένει η καλύτερη μορφή άμυνας ενάντια στον ιό, σε συνδυασμό με το πλύσιμο των χεριών, τη συχνή άσκηση και τον καλό ύπνο.

Οποιος νοσήσει μία φορά τον χειμώνα, δεν κινδυνεύει πάλι;
Δεν κυκλοφορεί μονάχα ένα στέλεχος του ιού κάθε σεζόν, αλλά πολλοί και διαφορετικοί. Οποιος νοσήσει προστατεύεται μονάχα από το στέλεχος από το οποίο νόσησε



Espressonews


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.