Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Επιδόματα «μαϊμού» από την πρόνοια και σε πολίτες της Καστοριάς;

Αυστηρότεροι οι έλεγχοι στα προνοιακά επιδόματα

Χιλιάδες πολίτες επί σειρά ετών ανά την Ελλάδα φαίνεται ότι εισέπρατταν παράνομα προνοιακά επιδόματα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου με αποτέλεσμα να γίνεται η επίσημη καταγραφή και να αποκαλύπτεται ζημιά δισεκατομμυρίων ευρώ για τα κρατικά Ταμεία.

Από τους ελέγχους και τις... διασταυρώσεις διαπιστώνονται σοβαρές παρατυπίες και στη λειτουργία των υπηρεσιών που εξέδιδαν τα πιστοποιητικά, αλλά και σε Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ωστόσο στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις και τις δηλώσεις του Προϊσταμένου του τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χατζηκυριακίδη Γιάννη δεν ανιχνεύθηκαν επιδόματα, τα οποία εισέπρατταν δικαιούχοι και βασίζονταν σε πλαστά πιστοποιητικά, αν και υπάρχουν καταγγελίες ότι οι πρωτοβάθμιες υγειονομικές επιτροπές, «χρησιμοποιήθηκαν πάρα πολλές φορές ως ρουσφετολογικός μηχανισμός».

Στην απογραφή που είχε υλοποιηθεί προσήλθε το 95% των δικαιούχων της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς προκειμένου να απογραφεί. Το Υπουργείο στην συνέχεια έδωσε εντολή να εξακριβωθεί ο λόγος για τον οποίο δεν προσήλθαν οι υπόλοιποι δικαιούχοι. Να σημειωθεί πως το 5% που δεν κατάφερε να απογραφεί ήταν άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και καρκινοπαθείς οι οποίοι δεν μπόρεσαν να απογραφούν είτε επειδή δεν κατανόησαν τι συνέβη είτε επειδή νοσηλεύονταν.

Η έκδοση των επιδομάτων της πρόνοιας διεκπεραιωνόταν μέχρι την παρούσα φάση με βάσει των επιτροπών της Πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ,ωστόσο για να γίνεται λόγος για ένα διαφανές και αδιάβλητο σύστημα ,απαραίτητος είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός των γιατρών . Με αυτόν τον τρόπο θα επιβληθούν ποινικές ευθύνες σε επίορκους γιατρούς οι οποίοι αποτέλεσαν την ραχοκοκαλιά του συστήματος χορήγησης προνοιακών επιδομάτων.

Παρατυπίες ήταν ευκολότερο να διαπραχθούν σύμφωνα με τον κύριο Χατζηκυριακίδη ιδιαίτερα στα πιστοποιητικά τυφλότητας αφού ο αρμόδιος γιατρός του νοσοκομείου μπορούσε να παρέχει πιστοποιητικό τυφλότητας χωρίς να του επιβληθεί ουσιαστικός έλεγχος . Αυτή όμως η κατάσταση της ατιμωρησίας η οποία αποτελεί πληγή της ελληνικής κοινωνίας οφείλει να λάβει τέλος στο πλαίσιο εξυγίανσης του συστήματος παροχής προνοιακών επιδομάτων.

Πλέον όμως όλα τα πιστοποιητικά τυφλότητας εξετάζονται από το ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) το οποίο εδρεύει στο ΙΚΑ και στοχεύει να καλύψει κάποια κενά, αδυναμίες και στρεβλώσεις που υπήρχαν. Από 1η Σεπτεμβρίου 2011καταργήθηκαν όλες οι υγειονομικές επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας και συστάθηκε ο ΚΕΠΑ προκειμένου να εξαλείψει την ενιαία υγειονομική κρίση ,με απώτερο στόχο να συνδράμει στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας.

Έργο των Υγειονομικών Επιτροπών (του ΚΕ.Π.Α.) είναι:

α) Ο καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας.
β) Ο χαρακτηρισμός ατόμων ως ΑΜεΑ.
γ) Ο καθορισμός ποσοστού αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται από την πολιτεία τα άτομα με αναπηρία.



Οι έλεγχοι που θα υφίστανται από το ΚΕΠΑ θα είναι πιο αυστηροί από εδώ και στο εξής. Αλλαγές στο καθεστώς των επιδομάτων, σημειώνονται αφού υφίσταται μια τελείως διαφορετική διαχείριση του συστήματος των επιδομάτων που δίνονται από το ελληνικό κράτος, με μια πλατφόρμα όπου θα καθορίζει την διαφάνεια και τον έλεγχο ταυτόχρονα, χωρίς να υφίσταται αμφισβήτηση από κανέναν.

Αξίζει να λεχθεί πως τα επιδόματα τα οποία ανέρχονται στα 9 κυμαίνονται στο ίδιο επίπεδο και θα καταβάλλονται με το σύστημα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, χωρίς να αφήσουν στους Δήμους το περιθώριο, να ετοιμαστούν για το καινούργιο σύστημα. Το γεγονός αυτό θα επιφέρει ως αποτέλεσμα τη καθυστέρηση των πληρωμών για τους πολίτες της Καστοριάς πάνω από 15 με 20 μέρες.

Ως τις 15 Ιουνίου σύμφωνα με εκτίμηση του κυρίου Χατζηκυριακίδη, δεν αναμένεται να καταβληθούν τα χρήματα αφού δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο για να πιστοποιηθούν όσοι απογράφηκαν. Κυρίως πρέπει να καταστεί σαφές πως αν κάποιος δικαιούται να λάβει επίδομα αλλά δεν έχει διευθετήσει τις υποχρεώσεις του με τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί και δεν θα έχει την δυνατότητα να βγάλει ούτε βιβλιάριο πρόνοιας.


Δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων είναι :

όλοι οι ανασφάλιστοι,
όσοι έπαιρναν το επίδομα αναπηρίας και στη συνέχεια έλαβαν και το επίδομα υπερηλίκων ΟΓΑ,
έμμεσα ασφαλισμένοι,
μικρό ποσοστό ατόμων από άλλα ταμεία με 80% αναπηρία ,που εναπόκειται στον τομέα της τετραπληγίας,

Να σημειωθεί πως όσοι έπαιρναν ήδη του σύνταξη του ΟΓΑ δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν επιδόματα πρόνοιας.

Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση επιδομάτων πρόνοιας;

Πιστοποιητικό ΚΕΠΑ( το οποίο είναι σημαντικό και χρονοβόρο),
ΑΜΚΑ,
Αντίγραφο Ταυτότητας,
Αριθμός Τραπέζης

Αξιοσημείωτο είναι πως ανάλογα τις περιπτώσεις του κάθε προγράμματος απαιτούνται επιπρόσθετα δικαιολογητικά.



Ο Προϊστάμενος του τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χατζηκυριακίδης Γιάννης, επεδίωξε επιπλέον σε αναφορά στην οποία προέβη, να θίξει τη δυσμενή κατάσταση που επικρατεί στην Καστοριά με πολλούς πολίτες να βασίζονται στο επίδομα πρόνοιας για να επιβιώσουν. Τα ελάχιστα αυτά χρήματα αποτελούν το εισόδημά τους και είναι αναμενόμενο η απόγνωσή τους να έχει φτάσει στο ζενίθ, αφού η τρόικα εξαγγέλλει περικοπές αλλά και εξάλειψη των επιδομάτων της πρόνοιας. Αυτό θα έχει ως αντίκτυπο άνθρωποι να μείνουν απροστάτευτοι μπροστά στις επιταγές της τρόικας εξαιτίας των ανάλγητων αποφάσεων της.

Τέλος σύμφωνα με δηλώσεις του κυρίου Χατζηκυριακίδη, το τμήμα πρόνοιας της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς βρίσκεται υπό καθεστώς υπολειτουργίας. Δεν έχει ακόμα διασφαλιστεί η παρουσία κοινωνικού λειτουργού παρόλο που καθίσταται απαραίτητη τόσο για την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων όσο και για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών αποβλέποντας στην κοινωνική ευημερία και δικαιοσύνη.

Μαζί µε την εποχή της οικονομικής ευµάρειας φαίνεται ότι έχει παρέλθει και ο καιρός της προσπάθειας για τη βελτίωση των υπηρεσιών του δημοσίου αφού η δυσλειτουργία του παρουσιάζεται ακόμα πιο έντονη εξαιτίας της συνταξιοδότησης υπαλλήλων.

Αναστασία Τζάκα

orizontespress.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.