Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Tι είδε ο επισκέπτης στην Καστοριά;

Δυστυχώς εκτός απο τις πολλές ομορφιές της πόλης ενας επισκέπτης βλέπει και κάποιες παραφωνίες.Αυτές κατέγραψε ή καλύτερα φωτογράφισε ένας blogger που επισκέφθηκε την Καστοριά.

Στο blog του photoreportaz.blogspot.com έχει αναρτήσει κάποιες φωτογραφίες με τα "στραβά" της πόλης μας όπως τις κατέγραψε ο φωτογραφικός του φακός.
Το πλήρες φωτορεπορτάζ του έχει ως εξής:

Παρά τις ομορφιές που μπορεί να ανακαλύψει κανείς στην πόλη της Καστοριάς, δεν λείπουν και οι… παραφωνίες.
Περπατώντας ο επισκέπτης ή ο κάτοικος μπορεί να συναντήσει πολλές βρόμικες και κατεστραμμένες κολώνες φωτισμού οι οποίες είναι επικίνδυνες καθώς κρατιούνται στην κυριολεξία από μια κλωστή.
Στη φωτογραφία τα σπασμένα γυαλιά κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των πεζών…


Μια «καμουφλαρισμένη» κεραία κινητής τηλεφωνίας………

Παναγία Κουμπελίδικη ή Σκουταριώτισσα

Ο μικρός ναός, που βρίσκεται στην πάλαι ποτέ Βυζαντινή ακρόπολη, είναι το κόσμημα της πόλης της Καστοριάς.
Το κτίσμα, σύμφωνα με παλαιότερους μελετητές (Millet, Ορλάνδος, Πελεκανίδης, Megan, Krautheimer) ανήκει χρονικά στον 10ο -11ο αιώνα.

Αυτά αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου Καστοριάς (http://www.kastoriacity.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=135&Itemid=405&limit=1&limitstart=17) όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες.
Δυστυχώς, όταν επισκέφτηκα το μνημείο δυσκολεύτηκα να το φωτογραφίσω γιατί η πλατεία γύρω από τον ναό έχει μετατραπεί σε παρκινγκ …….




Μπέτσκας: Ευτυχώς που δεν επισκέφθηκε το πνευματικό κέντρο της πόλης , το τζαμί και τα λουτρά , τον Μεντρεσέ στο κέντρο της πόλης και άλλα μνημεία μας που αναδεικνύουν τον πολιτισμό μας και "γίνονται πόλος έλξης" για τους τουρίστες..Βέβαια όταν θα βάλουμε λεωφορεία για να εξυπηρετούμε τους τουρίστες όλα αυτά θα είναι εύκολα προσβάσιμα , ανοιχτά στο κοινό όπως άλλωστε και οι περισσότερες βυζαντινές μας εκκλησίες..

Στο ίδιο blog υπάρχουν και φωτογραφίες απο τις ομορφίες της πόλης(ΕΔΩ) όμως αν είναι να μείνουμε εκεί δεν θα πάμε ποτέ μπροστά..

Για να μην ξεχνιόμαστε και επειδή περάσανε 6 μήνες απο την στιγμή που ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή ,που χάρη σε αυτήν η πόλη γέμισε με κόσμο την περίοδο των Φώτων και αυτό μόνο μέσα σε 5-6 ημέρες απο την ανάληψη των καθηκόντων της, ερχόμαστε να ρωτήσουμε τι γίνεται με την τουριστική προβολή της πόλης 5-6 μήνες μετά;

Εμείς απλά θυμίζουμε οτι προεκλογικά για την τουριστική ανάπτυξη υποσχεθήκατε στον Καστοριανό λαό τα εξής :

Μετά από την πλήρη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και τον εντοπισμό των πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής παρακάτω παρουσιάζονται οι προτεινόμενες ενέργειες στον άξονα της τουριστικής ανάπτυξης: Τα σημαντικότερα από αυτά που θα γίνουν πράξη την τετραετία 2011-2014 είναι:

Ίδρυση Δημοτικής Επιχείρησης Τουρισμού με μορφή ανώνυμης εταιρείας για την αξιοποίηση όλων των τουριστικών υποδομών που υφίστανται στο νέο διευρυμένο Δήμο.

Δημιουργία και τοποθέτηση Τουριστικών Περιπτέρων Ενημέρωσης και μετακίνησης των επισκεπτών σε κομβικά σημεία εντός του νέου δήμου

Πρόσληψη και επιμόρφωση Ξεναγών (ειδικά καταρτισμένων)

Περιποίηση και ανάδειξη τουριστικών σημείων του νέου Δήμου(Μουσεία, Εκκλησίες, Μοναστήρια και άλλα μνημεία) και εξασφάλιση των απαιτούμενων προϋποθέσεων για την επισκεψιμότητα τους, με καθορισμένο και ευέλικτο ωράριο (που θα προσαρμόζεται ανάλογα με την εποχή και την επισκεψιμότητα)

Προβολή και στοχευμένη προώθηση των δυνατοτήτων που διαθέτει ο νέος Δήμος Καστοριάς για τις ειδικές μορφές τουρισμού όπως: Πολιτιστικός, Περιβαλλοντικός, Χειμερινός (χιονοδρομία-ορειβασία), Προπονητικός, Σχολικός, Θρησκευτικός-Μοναστηριακός κλπ.

Ανάδειξη του Τουριστικού και του Αγροτουριστικού Προσώπου και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων όλων των Οικισμών του νέου Δήμου μεταξύ των οποίων:

Του Λιμναίου Οικισμού στο σημερινό Δήμο Μακεδνών

Των Μοναστηρίων στο σημερινό Δήμο Αγίων Αναργύρων

Του Χιονοδρομικού Κέντρου στο σημερινό Δήμο ΒιτσίουΤο Δασάκι στο σημερινό Δήμο Μεσοποταμίας

Τον Ποταμό Αλιάκμονα στο σημερινό Δήμο Αγίας Τριάδος

Το φαράγγι Κορομηλιάς

Τη σπηλιά του Δράκου στην πόλη της Καστοριάς

Το ενυδρείο κα πολλά άλλα

Περιπατητικό πεζόδρομο στα όρια του υδροβιότοπου (στον μεγάλο γύρω της λίμνης) με παρατηρητήρια πουλιών κ.λπ.

§ Ανακατασκευή με νέα διαμόρφωση της Νότιας Παραλίας (τμήμα Νομαρχία Σταυρός) με περιπατητικό διάδρομο, οριοθετημένους χώρους για τα καταστήματα αναψυχής, περισσότερες θέσεις στάθμευσης κλπ.

Προβολή και διαφήμιση του νέου Δήμου και των επιμέρους πλεονεκτημάτων του(έντυπα, ΜΜΕ, συμμετοχή σε εκθέσεις κλπ.)

Σημάνσεις οδών και ενημερωτικές πινακίδες για τις κατευθύνσεις προς όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και όλους τους οικισμούς και τα αξιοθέατα της περιοχής

§ Αναβάθμιση της υπάρχουσας Ηλεκτρονικής σελίδας (site) για την Καστοριά και ενσωμάτωση σε αυτήν γεγονότα, δραστηριότητες και εκδηλώσεις που αφορούν στο σύνολο του νέου δήμου.

Δημιουργία χώρων στάθμευσης αποκλειστικά Τουριστικών Λεωφορείων στην περιοχή της Λεωφόρο Κύκνων, στην περιοχή της Ομόνοιας, Ντολτσό και στην Β. Παραλία (προς Λύκεια Χλόη)

Δημοτικό Κάμπινγκ με πλήρη και σύγχρονο εξοπλισμό στην πόλη της Καστοριάς και στην περιοχή Φωτεινής του σημερινού Δήμου Βιτσίου.

Κατασκευή στον εσωτερικό γύρο της λίμνης ζώνης περιπάτου με καθιστικά σημεία σε τακτές αποστάσεις, καλάθια απορριμμάτων και 2-3 χημικά W.C.

Κατασκευή Δημοτικών τουαλετών (με χημικό εξοπλισμό) σε διάφορες θέσεις στην πόλη και στους οικισμούς για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών αλλά και των κατοίκων.

Για να μην πούμε για την πίστα ράφτινγκ στον Αλιάκμονα...

Κανένα απο τα παραπάνω έργα δεν θα μπορούσαν να γίνουν σε 6 μήνες αλλα τουλάχιστον θα είχε μπεί κάποιο ή κάποια απο αυτά σε προτεραιότητα..Θα είχαν αρχίσει μελέτες , συζητήσεις κ.α.
Βέβαια όλα τα παραπάνω όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα είναι έργα που θα γίνουν πράξη την τετραετία 2011-2014.Οι πρώτοι έξι μήνες πέρασαν ...

2 σχόλια:

Lykos είπε...

Δείτε μια έρευνα για την ανακύκλωση και το πόσο ενδιαφέρει τους Καστοριανούς πολίτες που διεξάγαμε πριν ένα 4 μηνο περίπου..

http://ethelontiki-kastoria.tripod.com/articles.html

Ανώνυμος είπε...

...και ακόμα δεν έχει πάρει μορφή η τουριστική επιχείρηση του Δήμου, ο μοχλός που θα κινητοποιήσει όλες τις δράσεις για την τουριστική ανάπτυξη. Στα ΔΣ μαλώνουν ακόμα αν έχουν πλαστογραφηθεί υπογραφές ή όχι, άντε να δούμε ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝΕ!
Το πιο γλαφυρό όμως έγινε όταν ομάδα της αντιπολίτευσης ζήτησε να μην παίρνουν οι σύμβουλοι τα 1000 ευρώ για την παρουσία τους στα συμβούλια 1 φορά το μήνα. Δείτε το βιντεάκι στο Παραρά και θα καταλάβετε πολλά για το ποιόν μερικών, μερικών...

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.