Είναι η γυναίκα που πίεσε ώστε να αλλάξει η νομοθεσία για τα τρόφιμα και τον έλεγχό τους στις ΗΠΑ. Η Μπάρμπαρα Κογουάλτσακ από την Πενσυλβανία έχασε τον...2,5 ετών γιο της Κέβιν από το βακτήριο E. coli το 2001. Εκτοτε, με μεγάλο δικαστικό αγώνα και κινητοποιήσεις, κατόρθωσε να πείσει τις Αρχές, ώστε να υπάρξει βελτίωση της πρακτικής επεξεργασίας των τροφίμων, επισήμανση του ενδεχόμενου κινδύνου και καλυτέρευση της διατροφής των Αμερικανών.
Ο γνωστός ως «Νόμος του Κέβιν» είναι πια μέρος της νομοθεσίας των ΗΠΑ, ενώ το Κέντρο Ερευνών για τις Αρρώστιες που προκύπτουν από τη Διατροφή, που ίδρυσε η Μπάρμπαρα με την οικογένειά της το 2006, λειτουργεί για τη διερεύνηση παρόμοιων κινδύνων.
«Ολα ξεκίνησαν όταν πήγαμε με τον Κέβιν να φάμε χάμπουργκερ σε φαστ φουντ της περιοχής μας», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η Κογουάλτσακ. «Την επόμενη μέρα ήταν πολύ άρρωστος και παρουσίασε αιμορραγική διάρροια. Τώρα ξέρω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν επείγον περιστατικό».
Η υγεία του Κέβιν χειροτέρευσε ραγδαία. «Περάσαμε τις επόμενες 8 ημέρες στο νοσοκομείο. Τις πρώτες 3 ημέρες κουλουριαζόταν από τον πόνο. Μας είπαν να προσπαθούμε να μην τον πιάνουμε για να μη συνδέσει τον πόνο του με την οικογένειά του. Ήταν πολύ δύσκολο να μην αγκαλιάζω το παιδί μου...», σημειώνει. Η καρδιά του Κέβιν σταμάτησε τρεις φορές κατά την προσπάθεια των γιατρών να τον θέσουν υπό καρδιακή και πνευμονική υποστήριξη. «Πέθανε μέσα σε 12 μέρες. Το σοκ ήταν μεγάλο. Αργότερα μάθαμε πως ο Κέβιν πέθανε από γάγγραινα στο παχύ και λεπτό έντερο. Το βακτήριο που τον είχε προσβάλει ήταν 100% θανατηφόρο και αποκλείεται να επιβίωνε...».
Μετά τη «θύελλα» που χτύπησε το σπίτι τους, οι γονείς θέλησαν να μάθουν για το βακτήριο που σκότωσε το αγγελούδι τους.
«Συνειδητοποιήσαμε από τις έρευνες ότι ετίθετο πολύ σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Δύο χρόνια μετά, ύστερα από πολλές δίκες, καταφέραμε τελικά να μάθουμε ότι ο Κέβιν είχε καταναλώσει κρέας το οποίο ανακλήθηκε 16 ημέρες αφότου είχε φύγει. Δυστυχώς, όμως, παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες, δεν μπορέσαμε ποτέ να το αποδείξουμε...».
Το έργο της ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Η βιομηχανία κρέατος είναι πολύ ισχυρή και διαθέτει μεγάλα ερείσματα. Η οικογένεια του Κέβιν ίδρυσε το Κέντρο για Αρρώστιες της Διατροφής το 2006, πέντε χρόνια μετά τον χαμό του. Σύμφωνα με τις έρευνες του Κέντρου, κάθε χρόνο καταγράφονται γύρω στα 76 εκατ. περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης, 327.000 νοσηλείες σε νοσοκομείο και 5.000 θάνατοι.
«Χρειάστηκαν 6 ολόκληρα χρόνια για να γίνουν τροποποιήσεις στην υπάρχουσα νομοθεσία, αλλά τα καταφέραμε. Σκοπός μας είναι να συνεισφέρουμε στον τομέα αυτό και προς την Πολιτεία, αλλά και προς τους καταναλωτές, μέσω του σάιτ μας www.foodborneillness.org που έχουμε και στο facebook. Βασιζόμαστε στη βοήθεια όλων σας», τονίζει η άτυχη μητέρα.
newsbeast.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.