Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Μπροστά σε ένα νέο μιντιακό περιβάλλον


γραφει ο Χρήστος Κοσμάς

Η εβδομάδα ξεκίνησε με μία είδηση που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.). Οι ιδιοκτήτες της εκδοτικής εταιρείας Πήγασος ανακοίνωσαν πως προτίθενται να αναστείλουν την έκδοση του... καθημερινού Έθνους και της Ημερησίας. Μετά από 30 περίπου χρόνια πορείας στον ημερήσιο πολιτικό τύπο της χώρας για το Έθνος και 64 για την οικονομική Ημερησία, οι δύο αυτές εφημερίδες πάνε για κλείσιμο. Από κοντά και το αθλητικό φύλλο του ομίλου, GOAL, το οποίο επίσης κινδυνεύει με λουκέτο.

Είχαν προηγηθεί διακοπές λειτουργίας κι άλλων εφημερίδων. Χαρακτηριστικό το κλείσιμο της Απογευματινής. Μία ιστορική εφημερίδα της Ελλάδας, η οποία μετά από δεκαετίες έκδοσης, σταμάτησε να κυκλοφορεί. Ως αποτέλεσμα ενός προδιαγεγραμμένου θανάτου, αφού ο ιδιοκτήτης της προ πολλού δεν φαινόταν διατεθειμένος να συνεχίσει την έκδοσή της. Ανάλογη τύχη και για ακόμη μία ιστορική εφημερίδα, το καθημερινό Βήμα. Το εγχείρημα της ημερήσιας έκδοσης μάλλον στέφθηκε από αποτυχία και πλέον παραμένει μόνο το Βήμα της Κυριακής, με το καθημερινό να διατίθεται ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτύου.

Ανάλογα περιστατικά πληθαίνουν συνεχώς και στον χώρο της τηλεόρασης. Πλέον πρόσφατο, το σήριαλ του Alter. Δεν πρόκειται βέβαια για κάποια νέα τηλεοπτική σειρά. Αλλά για το σήριαλ λειτουργίας ή μη του γνωστού καναλιού. Όλη την προηγούμενη περίοδο και για αρκετές ημέρες, ο σταθμός ουσιαστικά υπολειτουργούσε. Το πρόγραμμα γεμάτο επαναλήψεις, με διακοπές από μηνύματα διαμαρτυρίας των εργαζομένων και το μέλλον του αβέβαιο. Όπως και σήμερα άλλωστε, μιας και δεν έχει αποσοβηθεί αμετάκλητα ο κίνδυνος κλεισίματός του.

Η κρίση στα Μ.Μ.Ε. δεν αφορά μόνο τα προαναφερθέντα μέσα. Λίγο ή πολύ, όλα έχουν επηρεαστεί από την πολυεπίπεδη κρίση που πλήττει την Ελλάδα. Οι συνέπειές της είναι εμφανείς στο σύνολο των Μ.Μ.Ε. Η αναπόφευκτη προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα ήδη πραγματοποιείται, με τη διαφορά να έγκειται στο βαθμό βιαιότητας που αυτή συντελείται και στη διάρκειά της. Όμως εξαιρέσεις δεν υπάρχουν.

Όπως επίσης, η κρίση στα Μ.Μ.Ε. δεν αφορά μόνο το κέντρο, αλλά εξαπλώνεται και στην περιφέρεια. Εφημερίδες, έντυπα, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί της επαρχίας δεν εξαιρούνται από τον κυκλώνα της κρίσης. Ίσως να τη βιώνουν με μικρότερη σφοδρότητα, λόγω ανάλογων χαρακτηριστικών και μεγεθών. Ίσως για τον λόγο αυτό κι ο αντίκτυπος από τις περικοπές, τις διακοπές λειτουργίας και γενικά τις ανατροπές στα μέσα ενημέρωσης της περιφέρειας να μην είναι ο ίδιος. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν συμβαίνουν όλα αυτά.

Την ίδια ώρα, η ενημέρωση από το διαδίκτυο συνεχώς κερδίζει έδαφος. Όλο και περισσότεροι πολίτες επιλέγουν το internet για να ενημερωθούν. Βασικοί παράγοντες που συντελούν σε αυτή την επιλογή είναι η αμεσότητα της είδησης ακριβώς την ώρα που γίνεται, η ευκολία πρόσβασης, η απουσία χρηματικού κόστους. Οι εφημερίδες, οι τηλεοπτικοί και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί δίνουν όλο και μεγαλύτερη έμφαση στις διαδικτυακές εκδόσεις και στα site τους. Νέα ενημερωτικά portal συνεχώς δημιουργούνται. Τα blogs συνεχίζουν την επέλασή τους.

Ουσιαστικά βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο μιντιακό περιβάλλον. Τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, η μετάβαση ήδη συντελείται. Ακόμη και στο Νομό Καστοριάς. Ακόμη και εδώ, οι συνέπειες και οι αλλαγές είναι ήδη εμφανείς. Στον έντυπο και στον ηλεκτρονικό τύπο. Οι εξελίξεις ήδη τρέχουν και διαμορφώνουν την καινούργια κατάσταση, η οποία σε πολλά πράγματα δεν θα θυμίζει τη σημερινή.
ΓΝΩΜΗ.blogspot

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.