Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

7ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα SCRABBLE (φωτογραφίες – αποτελέσματα - δηλώσεις)

Ολοκληρώθηκε το 7ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα SCRABBLE την Κυριακή 26 Ιουνίου 2011, με τους τελευταίους αγώνες και τις απονομές. Νικητής αναδείχθηκε...
ο Μάριος Καλαϊτζίδης από Όμιλο της Αθήνας. Ο Μάριος χημικός το επάγγελμα, ήταν και πέρσι πανελληνιονίκης. Από την Καστοριά ψηλότερα στην κατάταξη βρέθηκε η Μαρία Μουστάκα. Το πρωτάθλημα ήταν πετυχημένο από κάθε άποψη, αγωνιστικά και οργανωτικά. Μοναδική εξαίρεση η ξαφνική ασθένεια ενός παίκτη που τον ανάγκασε να αποσυρθεί από τα παιχνίδια.

Στην Καστοριά για τους τριήμερους αγώνες βρέθηκε και κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ SCRABBLE, Νίκος Φουστέρης από την Πτολεμαΐδα, ρεκόρ που έκανε με 999 πόντους και 7 scrabble, νούμερο πραγματικά ασύλληπτο.

Στη δεύτερη κατηγορία νικήτρια αναδείχθηκε η Αθηνά Αγγελίδου.

Ο νικητής Μάριος Καλαϊτζίδης δήλωσε για το αγαπημένο του παιχνίδι:
«Το scrabble είναι ένα παιχνίδι γνώσης και στρατηγικής είναι ένα παιχνίδι στο οποίο βελτιώνεσαι πάρα πολύ με την εξάσκηση πρέπει να ξέρεις πολύ καλά ελληνικά για να παίξεις σε αγωνιστικό επίπεδο, είναι ένα παιχνίδι με το οποίο ασχολείται ερασιτεχνικά πάρα πολύς κόσμος και κάνουμε κάποια προσπάθεια, έστω και μικρό μέρος από αυτόν τον κόσμο να τον τραβήξουμε στην παρέα μας η οποία είναι πάρα πολύ καλή για να περάσει κι αυτός ο κόσμος καλύτερα να δει ότι το αγωνιστικό scrabble είναι πάρα πολύ καλό, ακόμα καλύτερο απ αυτό που παίζουν και να κερδίσουμε κι εμείς συμμετοχές. Με το αγωνιστικό scrabble ασχολούμαι τέσσερα χρόνια. Πριν απ αυτό έπαιζα κι εγώ όπως όλος ο κόσμος στις παρέες.»

Ο Σταύρος Πετρόπουλος εκπροσωπεί την Καστοριά στην Πανελλήνια Ένωσης SCRABBLE, δήλωσε και αυτός για το αγαπημένο του παιχνίδι:
«Ο όμιλος Καστοριάς λειτουργεί από το 2000 και στεγάζεται στο ίδρυμα “Ηρακλής Καλλισθένης”.
Όλα ξεκίνησαν από κάποιες παραλίες. Διαβάζαμε τα ξένα εγχειρίδια και εφαρμόζαμε τους κανονισμούς που έγραφαν για το scrabble. Μετά από λίγο καιρό είπαμε γιατί να υπάρχει στο εξωτερικό αγωνιστικό scrabble και να μην υπάρχει εδώ, στην Ελλάδα;
Έτσι ξεκινώντας σιγά-σιγά το κάναμε αγωνιστικό με τη χρήση κανονισμών, όρων και λεξικών. Δυο λεξικά του Μπαμπινιώτη και του Τριανταφυλλίδη είναι τα μόνα που χρησιμοποιούμε, γιατί πρέπει να μπορεί ο καθένας να τα βρίσκει και να τα χρησιμοποιεί εύκολα και παντού. Υπάρχει η Πανελλήνια Ένωση scrabble η οποία ορίζει τους κανονισμούς. Εξετάζει ποιες λέξεις θα παίξουν, ποιες θα κοπούν και ενδεχομένως ποιες θα προστεθούν.
Η ελληνική γλώσσα υπερτερεί πάρα πολύ σε σχέση με τις υπόλοιπες. Έχουμε το μοναδικό προνόμιο να μιλούμε και να γράφουμε σε μια πολύ εύπλαστη γλώσσα, πολύ παλιά, η οποία έχει δεχτεί πολλές επιδράσεις και προσθήκες. Προσωπικά νομίζω ότι έχω ορθογραφηθεί μέσα από το παιχνίδι, έχω μάθει πολλά πράγματα για την ελληνική γλώσσα και τις λέξεις».


Ο Δημήτρης Ντόζης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης SCRABBLE δήλωσε:
«Το πανελλήνιο πρωτάθλημα scrabble είναι το επιστέγασμα της προσπάθειας που κάνουν όλο το χρόνο οι άνθρωποι που ασχολούνται φανατικά με το scrabble και κάποιοι που ασχολούνται περιστασιακά. Όταν τελειώνουν τα τοπικά πρωταθλήματα ή άλλες διοργανώσεις που έχουμε σε όλη την Ελλάδα, μαζευόμαστε πάντα σε κάποια πόλη και κάνουμε το πανελλήνιο πρωτάθλημα. Επιλέξαμε φέτος την Καστοριά για πολλούς λόγους, ο κυριότερος ήταν ότι αυτή η πόλη άξιζε κάποτε να φιλοξενήσει ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα, γιατί στο κάτω- κάτω είναι η πόλη από την οποία ξεκίνησε το scrabble στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι του τοπικού Ομίλου το οργάνωσαν πρώτα εδώ στην Καστοριά στα πρότυπα των ΗΠΑ, της Αγγλίας, της Γαλλίας που έχουν τα μεγάλα πρωταθλήματα και μπορέσαμε σιγά-σιγά να κάνουμε κι εμείς αυτό που ονομάζουμε αγωνιστικό scrabble. Δηλαδή ένα παιχνίδι με αγώνες, βαθμολογίες, με ανάδειξη πρωταθλητών..
Φέτος είχαμε 78 συμμετοχές. Από κάθε γωνιά της Ελλάδας ταξίδεψαν άνθρωποι για να έρθουν εδώ. Οι ηλικίες τους ο νεώτερος 20, ο μεγαλύτερος 70.
Κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με το scrabble θα πρέπει να έχει διάθεση, να ξέρει καλά ελληνικά, να έχει όρεξη να ψάχνει την ελληνική γλώσσα, να μπορεί να κάνει στρατηγική στο ταμπλό και να θέλει να αγωνίζεται έχοντας τον αντίπαλο- συμπαίκτη του, πρόσωπο με πρόσωπο και όχι μόνο διαδικτυακά. Το καλό του αγωνιστικού scrabble είναι ότι βλέπεις τον άλλον με τον οποίο παίζεις. Γνωρίζεις ανθρώπους, κάνεις παρέες διασκεδάζεις. Εμείς είμαστε μια μεγάλη παρέα σ’ όλη την Ελλάδα και καλούμε και άλλους να έρθουν μαζί μας»
.

Τους αγώνες κάλυψε τηλεοπτικά η ΕΤ3 με ρεπορτάζ.
Η οργάνωση ήταν της Πανελλήνιας Ένωσης SCRABBLE.

Μπέτσκας













0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.