Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Καστοριά: Πρόγραμμα κατά της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας

Εφαρμογή προγράμματος Επιτήρησης, Ελέγχου και Εξάλειψης των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών (ΜΣΕ) στα μικρά μηρυκαστικά και Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών, έτους 2013.
Από το τμήμα...
Κτηνιατρικής της Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής γνωστοποιείται ότι στo πλαίσιο εφαρμογής των προγραμμάτων για την επιτήρηση, έλεγχο & εξάλειψη:

των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών στα μικρά μηρυκαστικά, οι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται, σε περίπτωση θανάτου ζώων τους, ανεξαρτήτως αιτιολογίας θανάτου, να ενημερώνουν άμεσα (σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών) το Τμήμα Κτηνιατρικής, για κάθε νεκρό πρόβατο ή αίγα άνω των 18 μηνών με σκοπό τη λήψη δείγματος εγκεφαλικού ιστού. Τουλάχιστον ένα νεκρό πρόβατο ή αίγα από κάθε εκμετάλλευση πρέπει να διερευνάται εργαστηριακά κάθε έτος. (άρθρο 3, παρ. 5 α σχετ. 1).

της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών, οι κτηνοτρόφοι να ενημερώνουν άμεσα το Τμήμα Κτηνιατρικής για κάθε βοοειδές ηλικίας άνω των 48 μηνών το οποίο βρίσκεται νεκρό ή ετοιμοθάνατο, ανεξάρτητα από την αιτία θανάτου, με σκοπό την λήψη δείγματος εγκεφαλικού ιστού. (άρθρο 4 σχετ. 2.)


Η υπηρεσία υπενθυμίζει ότι:

για κάθε νεκρό βοοειδές άνω των 48 μηνών από το οποίο γίνεται λήψη δείγματος, ο κτηνοτρόφος αποζημιώνεται με 120 € (εκατόν είκοσι ευρώ)
για κάθε νεκρή αίγα ή πρόβατο άνω των 18 μηνών, από το οποίο γίνεται λήψη δείγματος, ο κτηνοτρόφος αποζημιώνεται με 30€ (τριάντα ευρώ)

Για περισσότερες πληροφορίες Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Καστοριάς: Σμαράγδα Δημοπούλου 2467076023


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.