Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Καστοριά: Οι “δυναμικές καλλιέργειες” των φωτοβολταϊκών

Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο τα φωτοβολταϊκά πάρκα στον κάμπο Τσάκονης και Χιλιοδένδρου, εκτοπίζοντας τις αγροτικές καλλιέργειες, που τα τελευταία χρόνια κρίνονται ασύμφορες από τους ιδιοκτήτες τους, λόγω...
του υψηλού κόστους παραγωγής των προϊόντων τους.

Αν συνεχισθεί μ΄ αυτούς τους ρυθμούς και τα επόμενα χρόνια, η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, δεν είναι μακριά η μέρα, που ο άλλοτε σιτοβολώνας του νομού Καστοριάς, θα δώσει την θέση του σ΄ ένα απέραντο τοπίο κατόπτρων, που θα επηρεάσει όμως αρνητικά την ζωή των κατοίκων!

Η αρχή έγινε σε μικρότερη κλίμακα από εγχώριους επενδυτές, που ασπάστηκαν το γνωστό δόγμα του αείμνηστου Μίμη Φωτόπουλου, όπου μπορεί ο καθένας “να εσπράττει από την ΔΕΗ ενώ θα κάαθεται…”! Αλλά την σκυτάλη παρέλαβαν γρήγορα οι μεγάλες εταιρίες και οι πολυεθνικές, όταν διαπιστώθηκε επιστημονικά ότι η περιοχή διαθέτει την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, τις περισσότερες μέρες του χρόνου και όταν ο χερ Φούχτελ ανακήρυξε την Δυτική Μακεδονία “ενεργειακό κέντρο της Ευρώπης”, μ΄ ένα συνδυασμό φωτοβολταϊκών, λιγνίτη και φυσικού αερίου, που θα διέρθει από εδώ, με προορισμό την Ιταλία.

Σήμερα η περιοχή βρίσκεται στο στόχαστρο κινέζικων κολλοσών, που ενοικιάζουν προς 220-205 ευρώ το στρέμμα, τεράστιες εκτάσεις, για να εγκαταστήσουν τα δικά τους φωτοβολταϊκά, ποσό που κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό, για τους παραγωγούς σιτηρών με πολύ χαμηλό εισόδημα!

Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία του τόπου, που η Καστοριά δέχεται την κινέζικη “εισβολή”, μετά την γνωστή επέλαση των αρχών της περασμένης δεκαετίας, όταν κινέζοι έμποροι σάρωσαν την αγορά των “κομματιαστών” και εκτόπισαν τους καστοριανούς από τον παραδοσιακό κλάδο της γούνας!

Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι οι κινέζοι χρησιμοποιούν για τις κατασκευές των φωτοβολταϊκών, εργάτες από την Βουλγαρία… που προφανώς τους κοστίζουν φθηνότερα και δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις…
Από την αυτή την επενδυτική φρενίτιδα στον τομέα των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν και εγχώριοι επιχειρηματίες, με μεγάλες όμως προσβάσεις στο κέντρο, όπως ο γιος πρώην βουλευτή, που έχει εγκαταστήσει ένα πάρκο 40 στρεμμάτων, στην είσοδο της γενέτειράς του.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι ο κάμπος Τσκάκωνης – Χιλιδένδρου και κατ΄ επέκταση του Άργους Ορεστικού, είχε προεπιλεγεί ως το ισχυρό “χαρτί” για την κατασκευή του φράγματος Νεστορίου, από το οποίο θα αρδεύονταν περί της 70.000 στρεμμάτων, με δυναμικές καλλιέργειες, που θα άλλαζαν τον παραγωγικό χάρτη του τόπου.
Δυστυχώς οι εξελίξεις τόσο στο φράγμα, όσο και στον παραγωγικό ιστό του νομού Καστοριάς, ανατρέπουν κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία στον πρωτογενή τομέα.

kastoriani-estia


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.