Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Καστοριά: Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε Γράμμο και Νεστόριο (αναλυτικό ρεπορτάζ - φωτογραφίες)

-ΜΑΓΕΜΕΝΟΣ ΔΗΛΩΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΠΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΟΥ
-Επισκέφτηκε και το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης
-Στο επίκεντρο δυο μοναστήρια
-Παλιός γνώριμος με το Χρήστο Γκοσλιόπουλο...



Τις ομορφιές του Γράμμου και τον ακριτικό δήμο Νεστορίου, γνώρισε από κοντά την περασμένη Δευτέρα, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος.

Ο αρχιεπίσκοπος, στο πλαίσιο του ταξιδιού του για την Αγιοκατάνυξη της Οσίας Σοφίας της Ποντίας, επισκέφτηκε στο σύντομο αυτό ταξίδι του, τον ιστορικό Γράμμο, γνωρίζοντας το αλπικό τοπίο και την απαράμιλλη ομορφιά του ιστορικού βουνού. Μάλιστα, έμεινε ενθουσιασμένος, και δήλωσε ότι το Σεπτέμβριο θα ξαναεπισκεφτεί το μαγικό αυτό βουνό για περισσότερες ημέρες.

Συγκεκριμένα, επισκέφτηκε την Κοτύλη, τα λιβάδια της Κοτύλης και είδε από κοντά το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, το οποίο έχει αρχίσει να λειτουργεί. Επίσης, επισκέφτηκε τις Αρρένες, είδε τις λίμνες των Αρρένων και τέλος επέστρεψε από την περιοχή του Λειβαδοτοπιού στο δήμο Νεστόριου.


Στο επίκεντρο τα δυο μοναστήρια

Τον θρησκευτικό ηγέτη, υποδέχθηκε στο δημαρχείο, ο δήμαρχος, κ. Χρήστος Γκοσλιόπουλος, οι αντιδήμαρχοι, κ.κ. Δημήτρης Μπαμπούλης, Γιώργος Καραβασίλης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, κ. Δημήτρης Κυριακού και όλοι οι υπάλληλοι του δήμου.

Ο κ. Γκοσλιόπουλος ενημέρωσε τον αρχιεπίσκοπο για όλα τα ζητήματα του δήμου, την ιστορία και τα χαρακτηριστικά του, καθώς επίσης, και για την ιστορία της περιοχής, για τα προβλήματα του τόπου, αλλά και για το σχεδιασμό που γίνεται για την ανάπτυξη της περιοχής. Πιο αναλυτικά, αναφέρθηκε στα έργα υποδομής που κατασκευάζονται ή πρόκειται να κατασκευαστούν στον ακριτικό Γράμμο ( δρόμοι, φράγματα αρδευτικά, αναπλάσεις), που στόχο έχουν τη συγκράτηση και αύξηση του πληθυσμού.


Πάντως, το κεντρικό θέμα που συζητήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο, ήταν τα δυο μοναστήρια της περιοχής μας. Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Επταχώρι και το μοναστήρι της Τσούκας στην Αγία Άννα. Για τον μεν μοναστήρι του Επταχωρίου, υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη αδειοδότησης από την αρχαιολογία και τη ναοδομία, ώστε να μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, για τη συντήρηση, ανάπλαση και τη λειτουργία του.

Στη συνέχεια, ο κ. Γκοσλιοπουλος, ενημέρωσε τον εκλεκτό θρησκευτικό επισκέπτη, για τη μελέτη του μοναστηριού που ολοκληρώνεται μέσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο θα είναι έτοιμη, για την αναστύλωση του μοναστηριού της Τσούκας και του ζήτησε να παρέμβει, στον περιφερειάρχη και στη διαχειριστική αρχή, ώστε σύντομα να βγει το μέτρο και να ενταχθούν αυτά τα δυο μοναστήρια, τα οποία πέρα από τη λειτουργία τους με το πνευματικό έργο που θα επιτελέσουν, θα συμβάλουν και στην ανάπτυξη της περιοχής μας, καθώς θα βοηθήσουν στο θρησκευτικό τουρισμό.

Ο κ.κ. Ιερώνυμος ζήτησε από το δήμαρχο Νεστορίου να προχωρήσει σε ένα υπόμνημα και να του αποστείλει φωτογραφικό υλικό στην αρχιεπισκοπή, για να μελετήσει τα δυο αυτά ζητήματα.

Ο Αρχιεπίσκοπος ενημερώθηκε, επίσης από το δήμαρχο της περιοχής και την ηγουμένη της μονής της Αγίας Κυριακής για το μοναστήρι και την εκκλησία του Αγίου Ζαχαρία, για το οποίο όμως δεν υπάρχει μελέτη. Πάντως, τόσο ο δήμαρχος, όσο και Αρχιεπίσκοπος δεσμεύτηκαν ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια και από την περιφέρεια και από το δήμο Νεστορίου, ώστε να αναστηλωθεί η συγκεκριμένη εκκλησία και να διασωθεί.

Τέλος, η σύντομη επίσκεψη στο δημαρχείο πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος συμφώνησε και δεσμεύτηκε ότι κάποια άλλη στιγμή, ίσως τον Σεπτέμβριο, θα επισκεφτεί το δήμο για να καθίσει περισσότερο χρόνο και να γνωρίσει καλύτερα τον ιστορικό Γράμμο και τους κατοίκους του.

Έξαλλου, ο δήμαρχος Νεστορίου είναι παλιός γνώριμος του αρχιεπισκόπου, καθώς τον επισκέφτηκε στην αρχιεπισκοπή για ζητήματα της περιοχής.


Θεοδώρα Κωτσοπούλου
ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.