Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Καστοριά: Ακρίβεια & ανεργία οδηγούν σε αδιέξοδα! (μεγάλη έρευνα)

-Ο Ν. Καστοριάς στην χειρότερη στιγμή των τελευταίων 30 ετών

-Την επόμενη πενταετία οι άνεργοι θα φτάσουν τους 5.800

-Μια άλλη εικόνα από το στοιχεία του Επιμελητηρίου

-Η κρίση στην οικοδομή επηρεάζει και μία σειρά άλλων επιχειρήσεων

Της Δώρας Ζήση-Κωτσοπούλου...





Μπορεί μετά την πολυήμερη ακυβερνησία να επικρατεί με την υπηρεσιακή κυβέρνηση μια στοιχειώδης ηρεμία, όμως τα προβλήματα πολιτών, επιχειρήσεων, οικονομίας και κοινωνίας καθημερινώς αυξάνονται. Ειδικά αυτές τις ημέρες, που υπάρχει έντονη αβεβαιότητα για το αύριο με την Ελλάδα να ακροβατεί εντός ή εκτός της ευρωζώνης, αυτά τα προβλήματα γίνονται ακόμη μεγαλύτερα.

Στην Καστοριά η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και σίγουρα είναι πολύ πιο κρίσιμη από άλλες περιοχές, καθώς η περιοχή μας βιώνει τη μεγαλύτερη ανεργία από όλες τις πόλεις της Ελλάδος. Η εικόνα που σήμερα επικρατεί και μέρα με τη μέρα παγιώνεται όλο και πιο πολύ είναι ότι η περιοχή μας βρίσκεται προ αδιεξόδων, τόσο στον κοινωνικό τομέα, αλλά πολύ περισσότερο στον οικονομικό.


Δε βλέπουν φως στο τούνελ, τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία 5.800 οι άνεργοι στον ΟΑΕΔ

Με το βλέμμα στραμμένο στην αγορά εργασίας του εξωτερικού είναι εκατοντάδες νέοι της πόλης μας, οι οποίοι εδώ δε βλέπουν φως στο τούνελ, τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία. Αν κάνει κανείς μία βόλτα στον ΟΑΕΔ θα διαπιστώσει ότι τα αιτήματα για εγγραφή στα μητρώα των ανέργων αυξάνονται ταχύτατα. Μάλιστα, οι έγραφες σύμφωνα με τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου Καστοριάς, κ. Γιώργο Μαλλέα, άγγιξαν τους 5.800 ανέργους, ένα τεράστιο ποσοστό που ξεπερνά το 30% .

«Δεν υπάρχει δουλειά ούτε για δείγμα και πολύ φοβάμαι ότι εάν δε ψάξω σύντομα για κάτι στο εξωτερικό, θα χάσω και αυτή την ευκαιρία», αναφέρει στη «ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ », πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός, ο οποίος μάλιστα δεν αναφερόταν μόνο στον δικό του τομέα, αλλά γενικότερα. «Θα ήταν πολυτέλεια να ψάχνω εργασία μόνο στην δική μου ειδικότητα. Εδώ ούτε για πιάτα δε ζητάνε πια», έλεγε φανερά απογοητευμένος από την σημερινή κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα και κατ’ επέκταση και η πόλη μας.


Οι μισθοί έχουν μειωθεί, ενώ στον αντίποδα οι ώρες εργασίας έχουν αυξηθεί

Η ανεργία διογκώνεται μήνα με το μήνα με την περιφερειακή ενότητα Καστοριάς να είναι στις πρώτες θέσεις των σχετικών πινάκων, είτε της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, είτε του ΟΑΕΔ και τους ανέργους να βιώνουν στο πετσί τους εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, καθώς πολλοί εξ αυτών δεν μπορούν να ζήσουν, ούτε καν τους ίδιους τους εαυτούς τους, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που σιτίζονται καθημερινά από την ιερά μητρόπολη Καστοριάς, ενώ δεκάδες συμπολίτες μας προστρέχουν και στις πέντε τράπεζες που έχει δημιουργήσει η μητρόπολη μας!

Και για όσους εργάζονται όμως, οι εξελίξεις δεν είναι ευχάριστες, αφού το προφίλ στην αγορά εργασίας έχει αλλάξει πολύ, οι μισθοί έχουν μειωθεί, ενώ στον αντίποδα, οι ώρες εργασίας έχουν αυξηθεί.
Είναι δεδομένο, ότι όσο δεν αλλάζει κάτι δραστικά, τόσο θα αυξάνονται οι μετατροπές συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή σε εκ περιτροπής. «Ο κόσμος πρέπει να οργανωθεί, να έρθει κοντά στα συνδικάτα και να παλέψει για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματά του», τονίζει ο κ. Μαλλέας.


Υπάρχουν κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα

Το παράδοξο, ωστόσο, της υπόθεσης είναι ότι με βάση τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Καστοριάς, όσον αφορά στις εγγραφές και στις διαγραφές των επιχειρήσεων από την 1-1-2012 έως τις 20 -5- 2012, έχουμε 75 εγγραφές επιχειρήσεων στο επιμελητήριο και 72 διαγραφές, δηλαδή υπάρχει μια ισοσκελής κατάσταση όσον αφορά στις εγγραφές και τις διαγραφές.
«Από μόνο του το στοιχείο αυτό δεν μπορεί να μας δείξει τι συμβαίνει στην αγορά, ούτε μπορεί να μας εξηγήσει ποιες είναι αυτή τη στιγμή οι οικονομικές εξελίξεις, τις οποίες βιώνουν οι επιχειρηματίες», εξήγησε μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, κ. Χαράλαμπος Καραταγλίδης, διευκρινίζοντας ότι είναι κάτι το διαφορετικό οι εγγραφές και οι διαγραφές. Τα στοιχεία αυτά, όπως είπε, δεν μπορούν να βγάλουν ένα αυστηρό συμπέρασμα για το τι συμβαίνει αυτή την στιγμή στην αγορά, διότι υπήρξαν κάποια προγράμματα που τρέξανε πέρυσι. «Υπάρχουν κάποια διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά, τα οποία δεν φαίνονται, δηλαδή δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα αυτή την στιγμή», κατέληξε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Καστοριάς.


Η κρίση στην οικοδομή επηρεάζει και μία σειρά άλλων επιχειρήσεων που εξαρτώνται άμεσα από αυτή

Πέρα όμως από τα παραπάνω, η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, η οικοδομή πνέει τα λοίσθια, ενώ οι επενδύσεις στην κατοικία επηρεάζουν την απασχόληση, τη βιομηχανική παραγωγή, αλλά και τον όγκο πωλήσεων σε κλάδους-κλειδιά του εμπορίου. Ενδεικτικό θα πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι ο αριθμός των ανέργων στο κλάδο των κατασκευών ξεπερνά τους 100.000, η παραγωγή τσιμέντου βρίσκεται στα επίπεδα της δεκαετίας του ‘60 και ο όγκος των πωλήσεων των καταστημάτων επίπλων και ηλεκτρικών συσκευών μόνο σε ένα χρόνο κατέγραψε πτώση στα επίπεδα του 50% περίπου, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών για τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 48%. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος κλάδος εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την πορεία της αγοράς κατοικίας (νέες και υφιστάμενες). Η κρίση στην οικοδομή επηρεάζει και μία σειρά άλλων επιχειρήσεων που εξαρτώνται άμεσα από αυτή.


«Ο κλάδος των κατασκευών και στο νομό Καστοριάς οδηγείται τους τελευταίους μήνες, όπως εξάλλου συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, σε ολοένα και μεγαλύτερη «βύθιση» με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της συνολικής κατασκευαστικής δραστηριότητας», δήλωσε ο πρόεδρος των εργοληπτών, κ. Χρήστος Κοτορένης.

Δικαιολογημένα λοιπόν, εργοδότες και εργαζόμενοι δεν είναι μόνο προβληματισμένοι για το μέλλον και δεν ψάχνουν απλά τρόπους να κρατηθούν στην επαγγελματική ζωή, αλλά αγωνιούν κάθε μέρα όλο και πιο πολύ, ακούγοντας τα σενάρια περί εξόδου από το ευρώ.

«Αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε θα πρόκειται για την πλήρη καταστροφή. Γι’ αυτό, οι επόμενες εκλογές, αλλά και οι κινήσεις που θα γίνουν μετά από αυτές, θα πρέπει να έχουν στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Αν ω μη γένοιτο, βγούμε από την Ευρωζώνη, τότε θα γυρίσουμε δεκαετίες πίσω…» λένε καταστηματάρχες στην περιοχή μας, που σημειώνουν, ότι αν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη, τότε η Καστοριά θα το πληρώσει ακριβότερα από άλλες περιοχές, καθώς είναι η πόλη που βιώνει την μεγαλύτερη ανεργία.


neakastoria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.