Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Καστοριά: Αναμένεται η δικαίωση των πολιτών για το “χαράτσι της ΔΕΗ”

Αιτήσεις για εξαίρεση, μείωση ή ρύθμιση του τέλους ακινήτων για το έτος 2011, είχαν υποβληθεί από πολλούς πολίτες της Καστοριά , στη ΔΟΥ Καστοριάς επειδή αδυνατούσαν να πληρώσουν το δυσβάσταχτο χαράτσι.

Επιπλέον, αξιοσημείωτο είναι πως δεν είναι λίγοι και οι πολίτες που... αν και κατάφεραν να πληρώσουν το χαράτσι υπέβαλλαν εξίσου αίτηση για να τους επιστραφεί το ποσό που κατέβαλλαν.


Προέβησαν σε αυτή την κίνηση οι πολίτες της Καστοριάς επειδή κατά την άποψή τους κρίνεται αντισυνταγματική η διακοπή του ρεύματος. Τίθεται ζήτημα παραβίασης, όχι μόνο της οικονομικής ελευθερίας ,αλλά και της συνταγματικής προστασίας της ανθρώπινης αξίας, γιατί η διακοπή του ρεύματος ,συνεπάγεται στέρηση αγαθού ζωτικής σημασίας για την αξιοπρεπή διαβίωση.

Η σχετική απόφαση ρύθμισης του χαρατσιού, την οποία εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών στόχευε να κατευνάσει τις αντιδράσεις των αγανακτισμένων πολιτών. Ωστόσο το Υπουργείο Οικονομικών δεν πέτυχε κάτι με το εγχείρημα του αυτό, αφού οι αντιδράσεις ήταν έντονες, αν και είχε διευκρινιστεί πως το μέτρο έχει προσωρινό μόνο χαρακτήρα που στηρίζεται σε γενικά και αντικειμενικά κριτήρια, όπως: εμβαδόν, τιμή ζώνης και δεν μπορεί να αποβεί δημευτικό. Επιπλέον η λήψη του συγκεκριμένου μέτρου είχε ως στόχο την αντιμετώπιση επείγουσας ανάγκης σοβαρού δημόσιου συμφέροντος και την άμεση κάλυψη πρόσθετου δημοσιονομικού ελλείμματος σε περιβάλλον οικονομικής υφέσεως.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να έχουμε τη δέουσα ενημέρωση από την ΔΟΥ Καστοριάς σχετικά με τον αριθμό των πολιτών που δικαιώθηκαν. Οι πολίτες που υπέβαλαν αίτηση ανήκαν σε διάφορες ευπαθείς κατηγορίες όπως : άνεργοι, ανάπηροι, άτομα με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αιτήσεις τέθηκαν υπό εξέταση και αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις σχετικά με το αριθμό των πολιτών της Καστοριάς που δικαιώθηκαν και δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν το χαράτσι για το έτος 2011.

Τέλος αξίζει να λεχθεί πως αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας οι διακοπές ρεύματος για τη μη πληρωμή του χαρατσιού. Συνεπώς το ρεύμα δεν θα διακοπεί σε κανέναν φορολογούμενο που δεν πλήρωσε το χαράτσι, εφόσον είχε υποβάλει αίτηση για εξαίρεση ή μείωσή του στην Εφορία.

Αναστασία Τζάκα
Εφημερίδα ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.