Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Καστοριά: Tην πιο σοβαρή κρίση διέρχεται η κτηνοτροφία


SOS ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Το υψηλό κόστος των εισροών και ιδιαίτερα των ζωοτροφών και της φορολογίας, οι τιμές πώλησης, τα δάνεια και οι χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες των κτηνοτρόφων, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η χρήση των βοσκοτόπων, αλλά και ο... παρατεταμένος και βαρύς χειμώνας με πολικές θερμοκρασίες, είναι μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κτηνοτροφίας, ενώ κοινή διαπίστωση όλων, είναι πως η κτηνοτροφία διέρχεται μια σοβαρή περίοδο κρίσης.


Το δυσκολότερο επάγγελμα του πρωτογενούς τομέα
Καταγράφηκε μεγάλη μείωση στην παραγωγή του αγελαδινού γάλακτος αλλά για πρώτη φορά φέτος, μετά από πολλά χρόνια και του αιγοπρόβειου. Η μείωση αυτή αποδίδεται στην ακρίβεια των ζωοτροφών, στην ανυπαρξία εργαλείων χρηματοδότησης των παραγωγών, στις καθυστερήσεις πληρωμών από πλευράς τυροκομείων και εταιρειών που απορροφούν τα προϊόντα, γεγονότα που οδηγούν τους κτηνοτρόφους σε οικονομική «ασφυξία».
«Ο κτηνοτροφικός κλάδος αντιμετωπίζει όντως τα περισσότερα προβλήματα. Είναι το δυσκολότερο επάγγελμα του πρωτογενούς τομέα και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες» δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος, ενημερώνοντας παράλληλα ότι έχουν γίνει προτάσεις για μείωση του Φ.ΠΑ. που έχει σχέση με τις ζωοτροφές για το κομμάτι της κτηνοτροφίας όμως, όπως είπε, είναι αρμόδιο το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης.

Πάντως όπως διευκρίνισε, « Η περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς προσπαθεί με τις υπηρεσίες της, να είναι κοντά στον κτηνοτρόφο που βρίσκεται στη δυσχερέστερη οικονομική θέση, λόγω του βαρύ χειμώνα, της συνεχούς αύξησης των τιμών των ζωοτρόφων αλλά και γενικά, όλων των τιμών στον πρωτογενή τομέα».


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θεοδώρα Ζήση-Κωτσοπούλου
από την εφημερίδα "ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ"
Επιμέλεια: Μπέτσκας



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.