Το αιγυπτιακό μπλε είναι ένα χρώμα που δεν βρίσκεται στη φύση, όπως π.χ. το λευκό, το κόκκινο, το μαύρο και το χρυσό.
Είναι η πρώτη τεχνητή χρωστική, που παρασκευάζεται στην αρχαία Αίγυπτο από την 3η χιλιετία π.Χ. Αποτελείται από ένα μίγμα ασβεστίου, χαλκού και πυρίτιου. Η συνταγή παρασκευής του έμεινε για πολλούς αιώνες μυστική. Στην Ελλάδα ήταν προϊόν εισαγόμενο και ως εκ τούτου πανάκριβο. Οπου κι αν έχει εντοπιστεί, όπως πάνω σε αττικές ληκύθους κλασικών χρόνων και σε τοιχογραφίες μακεδονικών τάφων (στη Βεργίνα), χρησιμοποιούνταν με φειδώ. Ποτέ σε τόσο μεγάλη έκταση όπως βλέπουμε στο Ερέχθειο.
Συνεπώς, το κομψό αυτό οικοδόμημα που κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 421-406 π.Χ., σε αντικατάσταση του καμένου από τους Πέρσες «Αρχαίου Ναού» που βρισκόταν νοτιότερα και ήταν αφιερωμένος στην Αθηνά Πολιάδα, θα πρέπει να ήταν στην εποχή του ένα οικοδομικό έργο πανάκριβο και πολυτελέστατο.
Το ότι ανιχνεύεται χρώμα στα φατνώματα 2.500 χρόνια μετά την κατασκευή τους και παρά τις αλλεπάλληλες καταστροφές που υπέστη το κτίριο (κάηκε τον 1ο αι. π.Χ., μετατράπηκε σε εκκλησία της Θεομήτορος από τους χριστιανούς, χρησιμοποιήθηκε ως χαρέμι του Τούρκου φρούραρχου επί Τουρκοκρατίας και ανατινάχτηκε κατά την Επανάσταση του '21 από μια οβίδα) χαρακτηρίζεται θαύμα. Πολύ περισσότερο που τα φατνώματα κατά την αναστήλωση Παπανικολάου (1979-87) ήταν στο έδαφος, με τη ζωγραφική επιφάνεια εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες.
enet.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.