Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Μεγάλο πλιάτσικο στα αποθεματικά των Επιμελητηρίων (συνέντευξη Προέδρου ΕΒΕ Καστοριάς, Χαρ. Καραταγλίδη)‏

Τα χρήματα των επιμελητηρίων έχουν επενδυθεί σε Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου με αποτέλεσμα να έχουν χάσει μέχρι στιγμής περίπου το 65 % της αξίας τους



Διαστάσεις χιονοστιβάδας προσλαμβάνουν πλέον οι καταγγελίες για την τύχη των αποθεματικών των Επιμελητηρίων. Oι άνθρωποι των διοικήσεων αν και άκουγαν φήμες σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ωστόσο δεν ήθελαν να τις πιστέψουν καθώς δεν υπήρχε καμιά επίσημη πληροφόρηση.
Οι χειρότεροι εφιάλτες τους όμως επιβεβαιώθηκαν με έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος που τους γνωστοποίησε για πρώτη φορά στις 26/1/2012, πως τα αποθεματικά τους έχουν επενδυθεί σε Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου με αποτέλεσμα να έχουν χάσει μέχρι στιγμής περίπου το 65 % της αξίας τους, ενώ τα διαθέσιμα ρευστά έχουν περιοριστεί κατά 95 % ! Συνολικά από τα 56 περίπου εκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς των Επιμελητηρίων έχουν μείνει περίπου 21 εκατομμύρια ευρώ.


Άνοιξε το κουτί της Πανδώρας

Το κουτί της Πανδώρας για τα 75 επιμελητήρια φαίνεται να έχει ανοίξει πλέον για τα καλά, μετά και τις καταγγελίες των Επιμελητηρίων άλλων Νομών με αποτέλεσμα να προκαλέσουν την παρέμβαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

Τεράστιο θέμα, ακόμη και για την επιβίωση των Ε.Β.Ε στην Καστοριά προκαλεί η επιβεβαίωση της πληροφορίας ότι τα χρήματα των Επιμελητηρίων από τις συνδρομές των μελών, μετατράπηκαν με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια σε ομόλογα, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του ΕΒΕ Καστοριάς κ. Καραταγλίδη.

Ο κ. Καραταγλίδης, μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ εκφράζει την οργή και την αγανάκτηση του για την μετατροπή των χρημάτων των Επιμελητηρίων σε ομόλογα. Μάλιστα όπως είπε «Ακόμη και αν είχε η τράπεζα της Ελλάδος ένα νομικό δικαίωμα για να διαχειριστεί τα χρήματα αυτά και να τα κάνει ομόλογα, θα έπρεπε να ερωτηθούν τα επιμελητήρια. Όχι μόνο δεν πήραμε αποφάσεις, αλλά δεν ενημερωθήκαμε ποτέ».

Η ζημιά είναι πάρα πολύ μεγάλη, τα χρήματα αυτά δεν είναι από κρατικές επιχορηγήσεις
αλλά είναι λεφτά των μελών


Πιο αναλυτικά, το επιμελητήριο Καστοριάς όπως και όλα τα επιμελητήρια της Ελλάδος, διατηρούσαν δύο λογαριασμούς στη τράπεζα της Ελλάδος. Ο ένας λογαριασμός είναι ο λογαριασμός κίνησης και ο δεύτερος ο λογαριασμός αποθεματικού. Η τράπεζα της Ελλάδος μας κοινοποίησε στην κεντρική ένωση επιμελητηρίων, πως τα χρήματα αυτά, τα οποία σε σύνολο ανέρχονται περίπου σε 56 εκατομμύρια ευρώ, έχουν γίνουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και ότι η σημερινή τους αξία είναι περίπου στα 21 εκατομμύρια ευρώ, πάντα σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
«Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή τη στιγμή τα επιμελητήρια έχουν χάσει τα 3/5 των χρημάτων τους και το κακό συνεχίζεται με την έννοια ότι δεν γνωρίζουμε αν αυτά τα ομόλογα θα μπουν στο λεγόμενο PSI και στο κούρεμα, που σημαίνει ότι και από αυτά θα μείνουν τα μισά, να φτάσουμε δηλαδή στα 10 εκατομμύρια ευρώ το αποθεματικό ταμείο των επιμελητηρίων» τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Καστοριάς κ. Καραταγλίδης.

«Η ζημιά είναι πάρα πολύ μεγάλη, τα χρήματα αυτά δεν είναι από κρατικές επιχορηγήσεις είναι τα χρήματα που εισπράττουμε από τα μέλη μας και καταλαβαίνετε ότι αυτή τη στιγμή θα προκύψουν σε όλα τα επιμελητήρια, πάρα πολλά προβλήματα», συμπληρώνει.

Εμείς πιστεύουμε ότι έβαλαν χέρι στα λεφτά μας

Όσο αφορά το επιμελητήριο Καστοριάς, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ Καραταγλίδη, στον προθεσμιακό αυτό λογαριασμό, υπήρχαν 46.000 ευρώ και όπως είπε, τους έχουν ειδοποιήσει ότι έχουν μείνει μόνο 18.000 ευρώ.

«Το πρώτο βήμα που έγινε ήταν να σταλεί ένα εξώδικο από το ΕΒΕΑ. Έπειτα έπρεπε να δούμε το πώς θα κινηθούμε με την κεντρική ένωση επιμελητηρίων» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Καστοριάς.
Ήδη η κεντρική ένωση επιμελητηρίων έχει βγάλει ένα δελτίο τύπου, στο οποίο αναφέρεται πως το νομικό τμήμα πραγματοποιεί διάφορες ενέργειες και ψάχνει να βρει τους νόμους τους οποίους επικαλέστηκε η τράπεζα της Ελλάδος και να διαπιστωθεί τελικά με ποια διαδικασία πάρθηκαν τα λεφτά, δηλαδή εάν είναι νόμιμη ή όχι. Σε δεύτερη φάση, που είναι και πολύ σημαντική είναι να ανακαλυφθεί το κατά πόσο τα χρήματα πάρθηκαν με πολιτική απόφαση, το να νομιμοποιήθηκε κάποιος να πάρει τα λεφτά των επιμελητηρίων.

«Δεν γνωρίζουμε πότε έγινε, και ούτε θα το μάθουμε ποτέ, δεν γνωρίζουμε ποιος ήταν υπουργός οικονομικών και σε ποια περίοδο και ποιος έδωσε την εντολή. Δεν έχουμε δηλαδή να κάνουμε μόνο με τα τυπικά ζητήματα, αλλά και με ουσιαστικά ζητήματα», αναρωτιέται, φανερά δυσαρεστημένος o κ. Καραταγλίδης τονίζοντας χαρακτηριστικά, πως, «Εμείς πιστεύουμε ότι έβαλαν χέρι στα λεφτά μας. Αυτή είναι η αλήθεια».

Δυσλειτουργία στο επιμελητήριο

Όσον αφορά τώρα στις προσεχείς δράσεις που έχει προγραμματίσει η νέα διοίκηση του επιμελητηρίου Καστοριάς, όπως είπε ο κ Καραταγλίδης, «ένα τόσο μεγάλο ποσό θα φέρει δραματική μείωση των δράσεων μας. Δημιουργεί μια δυσκινησία στην ευελιξία του επιμελητηρίου, μιας και το επιμελητήριο είχε δύο λειτουργίες, να πληρώνει τα λειτουργικά του έξοδα, δηλαδή τη μισθοδοσία και όλα τα έξοδα που χρειάζονται για να κινηθεί το επιμελητήριο σαν υπηρεσία και το δεύτερο είναι να προσφέρει τα ανταποδοτικά αυτά χρήματα σε δράσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν ένα ταμείο είναι μείον ενός τόσο μεγάλου ποσού, θα φέρει στο επιμελητήριο δυσλειτουργία».

Προς το παρόν πάντως, όπως είπε ο πρόεδρος του επιμελητήριου Καστοριάς, πρόβλημα κίνησης όσο αφορά τις μισθοδοσίες του επιμελητηρίου δεν υπάρχει και ούτε πιστεύει ότι θα προκύψει. «Είναι όμως ένα μεγάλο ποσό που λείπει από το ταμείο μας», κατέληξε.

Πάντως εάν δεν υπάρξει κάποια εντυπωσιακή ανατροπή, το έγκλημα φαίνεται πως είναι τετελεσμένο. Η υπόθεση θα πάρει τον μακρύ δρόμο της δικαιοσύνης αλλά μέχρι αυτή να αποφανθεί, η ζημιά στην αγορά θα είναι μη αναστρέψιμη και μπορεί να αποδειχθεί χαριστική βολή, καθώς τα ποσά των αποθεματικών θα μπορούσαν και θα έπρεπε να αξιοποιηθούν τώρα με πολλούς τρόπους στην προσπάθεια στήριξης της αγοράς και ανάσχεσης της υφεσιακής πορείας. Αλλά αυτά δεν υπάρχουν πια.


ΑΠΟ 0 ΕΩΣ 10
-5- Στο ΓΕΣ που μια ακόμη φορά, άφησε μέσα στο καταχείμωνο τους νεοσύλλεκτους στο Στρατόπεδο 585 του Άργος Ορεστικού, χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό. Μάλιστα σύμφωνα με διαταγή του Γενικού Επιτελείου Στρατού όλα τα στρατόπεδα θερμαίνονται κατά την χειμερινή περίοδο 7,5 ώρες το 24ωρο. Αλήθεια ποιος μπορεί να αντέξει με πολικές θερμοκρασίες μείον 10 ή 15 βαθμούς;
-3- Στο Υπουργείο Παιδείας που ξεκινά νέο κύκλο συγχωνεύσεων σχολείων, καθώς με εγκύκλιο που απέστειλε στις 31 Ιανουαρίου ζητά τις σχετικές προτάσεις των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης όλης της χώρας σε συνεργασία με τους δήμους μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες , οι συγχωνεύσεις, δεν θα ξεπερνούν τα 200 σχολεία ενώ στο νομό Καστοριάς πρόκειται να συγχωνευτούν 4 σχολεία, δυο δημοτικά όπως το 3ο και το 6ο και δυο γυμνάσια, της Πενταβρύσου αλλά και της Οινόης που πέρυσι τη γλύτωσε.

-0- Στους επιτήδειους που έβαλαν χέρι στα αποθεματικά των επιμελητηρίων τα οποία είναι χρήματα από τις συνδρομές των μελών του, μετατρέποντας τα σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου με αποτέλεσμα να έχουν χάσει μέχρι στιγμής περίπου το 65 % της αξίας τους, ενώ τα ρευστά διαθέσιμα έχουν περιοριστεί κατά 95 % ! Συνολικά από τα 56 περίπου εκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς των Επιμελητηρίων έχουν μείνει περίπου 21 εκατομμύρια ευρώ. «Εμείς πιστεύουμε ότι έβαλαν χέρι στα λεφτά μας», τονίζει φανερά δυσαρεστημένος o πρόεδρος του ΕΒΕ Καστοριάς κ. Χαράλαμπος Καραταγλίδης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θεοδώρα Ζήση-Κωτσοπούλου
από την εφημερίδα "ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ"
Επιμέλεια: Μπέτσκας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.