Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Καστοριά: Τροφή στα πουλιά της παγωμένης λίμνης


Αδύνατη έχει γίνει πλέον η εξεύρεση τροφής για τα υδρόβια πουλιά της λίμνης, αφού το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας έχει καλυφτεί εδώ και αρκετό καιρό με πάγο, λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή, με αποτέλεσμα...τα υδρόβια πτηνά να μη μπορούν να βρουν τροφή στο φυσικό τους περιβάλλον.
Ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα αυτό στο δήμο Καστοριάς, η δημοτική αρχή αποφάσισε να παρέχει τροφή στα πουλιά για όσο διάστημα το απαιτούν οι καιρικές συνθήκες.

Τα πουλιά αυτό τον καιρό δυσκολεύονται να βρουν τροφή

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου Καστοριάς, κ. Πέτρος Τόσκος, καθώς και ο πρόεδρος της επιτροπής της λίμνης, κ. Δημήτρης Τσομπάνος, για να ταΐσουν τα υδρόβια πουλιά έσπασαν τον πάγο της λίμνης.
« Σε πρώτη φάση προχωρήσαμε στην αγορά 300 κιλών καλαμποκιού και ξεκινήσαμε από την νότια παραλία να ταΐζουμε τα πουλιά που βρίσκονται στη λίμνη. Θα συνεχίσουμε στη βόρεια παραλία και μετά θα πάμε στην Πολυκάρπη και στο Μαυροβο και όπου υπάρχουν κορμοράνοι και κύκνοι», εξήγησε ο κ. Τόσκος. «Η κίνηση μας αυτή νομίζω πως αξίζει τον κόπο, διότι τα πουλιά αυτό τον καιρό δυσκολεύονται να βρουν τροφή, όσο η λίμνη είναι παγωμένη. Κάθε δυο με τρεις ημέρες θα ταΐζουμε τα πουλιά και εάν χρειαστεί θα προμηθευτούμε και άλλο καλαμπόκι», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος.
Το πάχος της λίμνης φτάνει περίπου τα 12 εκατοστά, δημιουργώντας έτσι μια υπεροχή και μοναδική εικόνα για τους περαστικούς, ωστόσο δεν επιτρέπει στα πουλιά να βρίσκουν την τροφή στο φυσικό τους περιβάλλον.
«Βλέπουμε και μόνοι μας ότι η λίμνη έχει καλυφτεί 100% από πάγο και ήταν αναγκαίό να πάρουμε αυτή την απόφαση, να ταΐσουμε τα υδρόβια πουλιά σε όλο τον περίγυρο της λίμνης για να μπορούν να επιβιώσουν», δήλωσε από τη μεριά του, ο πρόεδρος της επιτροπής λίμνης, κ. Δημήτρης Τσομπάνος.


Oι φωτογραφίες είναι από το ντοκιμαντέρ του Άγγελου Κοβότσου ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ και δείχνει την παγωμένη λίμνη το 2001





Έκκληση να μην πατάνε στον πάγο, καθώς είναι επικίνδυνο

Πέρα ωστόσο από αυτό, ένα άλλο σοβαρό θέμα που προκύπτει από την υπάρχουσα κατάσταση της λίμνης είναι ότι κάποιοι περπατούν επάνω στον πάγο, αψηφώντας μάλιστα τους κινδύνους που παραμονεύουν ανά πάσα στιγμή. Γι’ αυτό ο αντιδήμαρχος Καστοριάς, κ. Τοσκος κάνει έκκληση προς όλους αυτούς, να μην προβαίνουν σε τέτοιες επικίνδυνες δράσεις, διότι είναι πάρα πολύ επικίνδυνο.
Πάντως, η λίμνη Ορεστιάδα καλημερίζει, κάθε που ο ήλιος ανατέλλει, ντόπιους και περαστικούς, ένα μνημείο φυσικού κάλλους που αποτελεί και το σπίτι των 150 ειδών πτηνών που φιλοξένει στα παγωμένα νερά της, που ακόμη κι αυτά, εξοικειωμένα πλέον με τους ανθρώπους, νιώθεις να σε προσκαλούν ν’ απολαύσεις τη μαγεία του υγρού αυτού οίκου!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θεοδώρα Ζήση-Κωτσοπούλου
neakastoria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.