Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΥΑΚ: Ανακοίνωση


Η παρατεταμένη ανομβρία ακόμη και τον μήνα Νοέμβριο αρχίζει και ανησυχεί όλο και περισσότερο. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε τέτοια παρατεταμένη περίοδος χωρίς βροχές. Οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν αλλάξει και αυτό έχει επηρεάσει ακόμη και...την δική μας περιοχή. Το καλοκαίρι που μας πέρασε υπήρξαν καύσωνες που κατέστρεψαν καλλιέργειες και αέρας που στέγνωνε τα πάντα. Φέτος στέρεψαν αρκετές επιφανειακές πηγές στα γύρω ορεινά (πηγές Κορομηλιάς – Μπέης Μπουνάρ κλπ.) και έχασαν το 70% του όγκου του νερού που προορίζεται για πόσιμο στους καταναλωτές του Δήμου Καστοριάς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αρχείου και μαρτυρίες κατοίκων, ποτέ άλλοτε δεν συνέβη αυτό το φαινόμενο. Τα επιφανειακά νερά της Κορομηλιάς που υδρεύεται η πόλη της Καστοριάς ελαττώθηκαν στο 1/3. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να κατανοηθούν από τους κατοίκους – καταναλωτές και να δικαιολογήσουν την έλλειψη νερού ή την χαμηλή πίεση ορισμένες ώρες της ημέρας. Τα ερωτηματικά που γεννιούνται είναι εάν αυτό είναι παροδικό ή αν πραγματικά έχουν αλλάξει οι κλιματολογικές συνθήκες.

Μέτρα αντιμετώπισης:

1. Εξοικονόμηση νερού στο σπίτι και την επιχείρηση.
Με απλούς τρόπους μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση νερού στο μπάνιο, στην κουζίνα και στον κήπο. Ο έλεγχος διαρροών, η ελάττωση διάρκειας χρήσης νερού σε βρύσες, η ορθή χρησιμοποίηση πλυντηρίων ρούχων και πιάτων, το πότισμα κήπων – αυλών και το πλύσιμο αυτοκινήτων, είναι ορισμένοι πρακτικοί τρόποι εξοικονόμησης νερού. Επειδή το νερό είναι πολύτιμο η ανάγκη για την εξοικονόμησή του είναι υποχρέωση όλων μας.

2. Ενέργειες ΔΕΥΑΚ το 2011.
Καθαρισμός και καλλιέργεια πηγών που υδρεύονται οι Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Καστοριάς. Έλεγχος και συντήρηση δικτύων ύδρευσης για τυχόν απώλεια νερού. Έλεγχος γεωργικών εκμεταλλεύσεων και κτηνοτροφικών μονάδων.

3. Στόχοι Δήμου Καστοριάς – ΔΕΥΑΚ.
Προώθηση προγραμμάτων όμβριων υδάτων για επαναχρησιμοποίηση άρδευσης.
Η εξόρυξη γεωτρήσεων που προτάθηκε φέτος από τον Δήμο Καστοριάς θα δώσει την οριστική λύση της ύδρευσης σε όλους τους κατοίκους της Π.Ε. Καστοριάς. Έχει ήδη συνταχθεί μελέτη από την ΔΕΥΑΚ. Η επιστημονική άποψη στελεχών του ΙΓΜΕ είναι πως τα νερά του υδροφόρου ορίζοντα είναι ανεξάντλητα. «Είναι οι αποθήκες του πόσιμου νερού στην Δυτική Μακεδονία». Η καθημερινή δημιουργία νέων αποθεμάτων δεν θα επιτρέψουν ποτέ στο μέλλον φαινόμενα όπως το φετινό.

Προτείνουμε στους καταναλωτές την συμμετοχή τους στην εξοικονόμηση νερού και παρακαλούμε για την κατανόησή τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.