Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

1η Δεκεμβρίου: Εφεδρεία για δημοσίους υπαλλήλους στo νόμο Καστοριάς (δηλώσεις Χατζησυμεωνίδη, Σαββόπουλου)‏

Αναγκασμένοι... αποχωρούν!
Λιγότεροι οι υπάλληλοι σε Περιφέρεια, Δήμους και Εφορίες


Σε αναστάτωση βρίσκονται χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι με το νέο μέτρο της κυβέρνησης για την εργασιακή εφεδρεία. Οι ήδη δρομολογημένες διαδικασίες-εξπρές δείχνουν την πόρτα της εξόδου σε 30.000 υπαλλήλους μέσα στο 2011 ενώ θα...υπάρξουν και άλλοι για το 2012. Η αβεβαιότητα και η ανησυχία έχει κυριεύσει χιλιάδες εργαζομένους. Πολλοί είναι εκείνοι που αποφασισμένοι να το παλέψουν και να μην μείνουν με σταυρωμένα χέρια προσπαθούν να ξεσκονίσουν τις γνώσεις τους και να προσθέσουν επιπλέον προσόντα στο βιογραφικό τους για το λόγο αυτό, αρκετοί έχουν σπεύσει για υπερεντατικά μαθήματα υπολογιστών και αγγλικών προκειμένου να λάβουν τα κατάλληλα πιστοποιητικά που θα τους εξασφαλίσουν λίγα παραπάνω μόρια.

Ήδη και στο νομό Καστοριάς, άρχισε η διανομή ανά υπηρεσία με την απογοήτευση να είναι έκδηλη

Τα χρονικά ωστόσο περιθώρια έχουν στενέψει, προκειμένου οι διοικήσεις τους να μεταφέρουν το προσωπικό αυτό σε άλλους φορείς ή σε υπηρεσίες των υπουργείων που παρουσιάζουν ελλείψεις, και ενώ η σχετική προθεσμία λήγει στις 27 Νοεμβρίου ελάχιστες αποφάσεις έχουν ληφθεί προς στην κατεύθυνση αυτή. Στον «αέρα» βρίσκονται όλοι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε οκτώ μικρούς φορείς που καταργούνται, καθώς εντάσσονται άμεσα, από 1ης Δεκεμβρίου, σε 12μηνη εφεδρεία και μετά σε απόλυση. Άμεσα επίσης τίθενται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και 24μηνη εφεδρεία όσοι εργαζόμενοι (υπουργείων, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ΝΠΙΔ, δημοσίων επιχειρήσεων κ.ά.) με συμβάσεις αορίστου χρόνου θέλουν δύο χρόνια να βγουν σε σύνταξη, δηλαδή το 2013 συμπληρώνουν πλήρη συντάξιμη υπηρεσία, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, αν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου δεν ολοκληρωθεί η μεταφορά του προσωπικού στους φορείς υποδοχής, προβλέπεται να βγει στην εφεδρεία όλο το προσωπικό υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχει τη μικρότερη προϋπηρεσία στους καταργούμενους ή συγχωνευόμενους οργανισμούς. Σε κάθε περίπτωση, οι φορείς υποδοχής των «μεταφερόμενων» υπαλλήλων θα πρέπει να θέσουν σε εφεδρεία ισάριθμους εργαζομένους χαμηλών προσόντων.


Φεύγει ένα μεγάλο κομμάτι δημόσιων υπαλλήλων στο νομό Καστοριάς που κατείχαν καίριες θέσεις

Κουνούν μαντήλι… στο Δημόσιο οι πρώτοι 50 δημόσιοι υπάλληλοι στoν νόμο Καστοριάς. Μέχρι τις 27 Νοεμβρίου έχουν δικαίωμα να αρνηθούν το καθεστώς εφεδρείας που ουσιαστικά τους κατατάσσει σε καθεστώς «μισής ζωής, μισού μεροκάματου» με πολύ μεγάλες πιθανότητες ενώ ήδη άρχισε η διανομή στις υπηρεσίες του δήμου...με την απογοήτευση να είναι έκδηλη. Μειώσεις μισθών, επιδομάτων, ακρίβεια, χαράτσια... και μετά χωρίς δουλειά! Είμαστε πλέον υπό οικονομική κατοχή...

Για ένα δύσκολο νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί από την βουλή το οποίο προβλέπει και στο δήμο Καστοριάς την αποχώρηση πολλών υπαλλήλων, έκανε λόγο, ο δήμαρχος Καστοριάς, κ. Μανώλης Χατζησυμεωνίδης. Μάλιστα, όπως είπε, στον τομέα της πρόνοιας υπήρχαν 4 υπάλληλοι και από αυτούς φεύγουν και οι 4. Ο δήμος μετέθεσε τώρα δυο υπαλλήλους από τον κορμό του δήμου, όμως αυτοί δεν φτάνουν για να εξυπηρετηθούν οι δημότες.
«Φεύγει ένα μεγάλο κομμάτι έμπειρων υπαλλήλων του δήμου και αυτοί που μένουν είναι πολλοί λίγοι . Ωστόσο προσλήψεις δεν μπορούμε να κάνουμε διότι υπάρχει η απαγόρευση ένα προς 10 και τα πράγματα είναι σε οριακό σημείο. Εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, ωστόσο οι υπηρεσίες πολλαπλασιάστηκαν καθώς ο Καλλικράτης μας δίνει πολλές αρμοδιότητες, όμως εμείς θα πορευτούμε με τους υπαλλήλους που έχουμε», κατέληξε ο δήμαρχος Καστοριάς.

Όπως ανέφερε μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, κ Δημήτρης Σαββόπουλος, μόνο το τελευταίο τρίμηνο από την περιφερειακή ενότητα έχουν αποχωρήσει γύρω στους 13 υπάλληλοι και μάλιστα από το γραφείο μεταφορών και συγκοινωνιών αποχώρησαν και οι 5 υπάλληλοι. « Πρέπει να γίνει στελέχωση με το προσωπικό που συνεχίζει να υπηρετεί, αλλά θα προβούμε και σε κάποιες εσωτερικές μετακινήσεις. Θεωρώ ότι είναι δύσκολο να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του κοινού, ωστόσο θα προσπαθήσουμε για την σωστή εξυπηρέτηση του», ήταν τα λόγια του.

Όσον αφορά τώρα στην εφορία σύμφωνα με την διευθύντρια της ΔΟΥ Καστοριάς κ. Μαρία Κατσιάπη έχουν φύγει ήδη 5 άτομα τα όποια είχαν πρώτα υποβάλει πρώτη και δεύτερη αίτηση συνταξιοδότησης. Οι υπάλληλοι θα ακολουθήσουν την κανονική πορεία συνταξιοδότησης και η υπηρεσία θα υπολειτουργεί, διότι, «Οι περισσότεροι υπάλληλοι που φεύγουν, κατείχαν θέσεις τμηματαρχών και μέχρι να τοποθετηθούν νέοι προϊστάμενοι θα υπάρχουν κάποια προβλήματα», κατέληξε η διευθύντρια .


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θεοδώρα Ζήση-Κωστοπούλου
Περισσότερα στη «ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ» που κυκλοφορεί

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.