Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Ηρακλής Καλλισθένης: Αυξημένες κατά περίπου 30% είναι φέτος οι πωλήσεις γούνας‏


Από τη Ρωσία μέχρι την Κίνα, οι πωλήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων γούνας αυξάνονται δημιουργώντας αισιοδοξία στον κλάδο που απασχολεί 4.000 εργαζομένους

Αυξημένες κατά περίπου 30% σε αξία είναι φέτος οι πωλήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων γούνας, εξέλιξη που...δημιουργεί αισιοδοξία για τον κλάδο που τα τελευταία χρόνια επενδύει συστηματικά σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων ανταποκρινόμενος στην αυξημένη ζήτηση για δέρματα που εκδηλώνεται από την Κίνα και τη διεθνή αγορά γούνας.

Όπως δήλωσε στη Voria.gr o πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς κ. Ηρακλής Καλλισθένης, η αυξημένη ζήτηση για δέρματα γουνοφόρων ζώων (κυρίως βιζόν) προξένησε σημαντικό άνοδο των τιμών στη μεγαλύτερη δημοπρασία του κόσμου, αυτή που γίνεται στην Κοπενχάγη, ενώ υψηλά διαμορφώθηκαν οι τιμές και στις δημοπρασίες στης ΗΠΑ, σε Τορόντο και Σιάτλ, όπως και στη Φινλανδία.

«Oι πωλήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων θα είναι φέτος αυξημένες σε αξία αλλά όχι και σε ποσότητα. Το θετικό είναι ότι η ελληνική γουνοποιία με τις πολλές επενδύσεις που πραγματοποιούνται σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων, εξασφαλίζει σταδιακά όλο και μεγαλύτερο τμήμα της πρώτης ύλης με την οποία τροφοδοτούνται οι επιχειρήσεις επεξεργασίας και ραφής δερμάτων. Έτσι, από τα 900.000 δέρματα που σήμερα παράγονται στις φάρμες της Δυτικής Μακεδονίας, στην επόμενη διετία εκτιμούμε ότι θα παράγονται περί τα 2 εκατ. δερμάτων, εξασφαλίζοντας ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τον κλάδο της ελληνικής γουνοποιίας», τονίζει ο κ. Καλλισθένης.

Για τη Δυτική Μακεδονία, όπου τα ποσοστά ανεργίας υπολογίζονται μεταξύ 25%-27%, η ενίσχυση του κλάδου της γουνοποιίας θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική. Στην ελληνική ζώνη γούνας, εκτιμάται από το Σύνδεσμο, ότι λειτουργούν περί τις 300 συνολικά σύγχρονες επιχειρήσεις, δίχως να συνυπολογίζονται οι «βιτρίνες», ήτοι οι εκθέσεις και τα καταστήματα λιανικής. Οι απασχολούμενοι στον κλάδο υπολογίζεται ότι πλησιάζουν τα 4.000 άτομα.

Η Δυτικομακεδονική γουνοποιία, είναι ένας καθαρά εξαγωγικός κλάδος, αφού, όπως είπε ο κ. Καλλισθένης, οι πωλήσεις στο εσωτερικό αντιστοιχούν περίπου στο 0,1% των συνολικών που πέρυσι ήταν στην περιοχή των 400 εκατ. δολαρίων. Πρώτος και μεγαλύτερος πελάτης της ελληνικής γουνοποιίας είναι η Ρωσία, με ποσοστό 60% και πλέον, ενώ μεγάλοι πελάτες είναι οι ΗΠΑ, το Ντουμπάϊ, οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης αλλά και η Κορέα.

«Δεν μπορούμε εύκολα να εκτιμήσουμε τις πωλήσεις που πραγματοποιεί ο κλάδος, γιατί ένα τμήμα γίνεται σε τουριστικά θέρετρα και δεν εξάγεται απευθείας σε πελάτες του εξωτερικού, ενώ ξέρουμε ότι πολλοί Ρώσοι αγοράζουν γούνες ελληνικές από το Ντουμπάϊ και τα Αραβικά Εμιράτα. Το ζητούμενο για τον κλάδο είναι, η διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της καλής του φήμης στη διεθνή αγορά, για αυτό και θα δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην προβολή της ετήσιας έκθεσης γούνας, που το Μάϊο θα πραγματοποιηθεί στην Καστοριά», καταλήγει ο ίδιος

Της Άννης Καρολίδου
voria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.