Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

20+1 Χρόνια "Παρέα Φίλων Τραγουδιού - Αρμονία"

Το 1990 δημιουργείται η «Παρέα Φίλων Τραγουδιού» ως χορωδιακό τμήμα της «Αρμονίας» από παλιούς χορωδούς της τότε Μικτής και Εκκλησιαστικής Χορωδίας του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου.

Όλοι σχεδόν οι χορωδοί της Παρέας ήταν μαθητές του αείμνηστου Μαέστρου Βασίλη Δόικου και...στην συνέχεια του Μαέστρου Μιλτιάδη Παπαθανασίου ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Βασίλη Δόικο.

Η δράση της «Παρέας των Φίλων Τραγουδιού» είναι Διεθνής. Η λεπτομερής αναφορά στην Πολιτιστική διαδρομή της Παρέας εντός και εκτός Ελλάδος θα ήταν κουραστική. Ενδεικτικά αναφέρουμε την συμμετοχή της στα χορωδιακά Φεστιβάλ της Παραλίμνης Κύπρου, Κορυτσάς Αλβανίας, Τορόντο Καναδά ,Διαβαλκανικό φεστιβάλ Αργούς Ορεστικού και έναν μεγάλο αριθμό συμμετοχών στο εσωτερικό της Χώρας απ' τον Πύργο Ηλείας, Λευκάδα και Άνδρο ως την Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Φλώρινα , Κοζάνη, Γουμένισσα και Πέλλα, Κεφαλονιά , Κέρκυρα , Γιαννιτσά , Καρδίτσα και στο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αργούς Ορεστικού αποκομίζοντας ιδιαίτερα κολακευτικές κριτικές. Επίσης συμμετείχε αφήνοντας άριστες εντυπώσεις σε παραγωγές της ΕΤ3 αναφορικά με την Παράδοση και την Λαογραφία της Καστοριάς.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε και η καλλιτεχνική συνεργασία επί σκηνής σε εκδήλωση με τον γνωστό καλλιτέχνη Μάριο Τόκα.

Η αγάπη για το χορωδιακό τραγούδι ενώνει όλα αυτά τα χρόνια τους Χορωδούς σε κοινή πορεία και στόχους μέσα στην αγκαλιά του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Αρμονία» εκπροσωπώντας την Πόλη της Καστοριάς απανταχού με ιδιαίτερη τιμή και διακρίσεις.

Στις 5 Οκτωβρίου 2002 η «Παρέα φίλων του τραγουδιού» ερμηνεύοντας παραδοσιακά τραγούδια του Μακεδονικού Αγώνα συγκίνησε το πολυπληθές ακροατήριο στο κτίριο της Παλιάς Βουλής, στην επετειακή εκδήλωση μνήμης του Μακεδονικού αγώνα των Αθηνών, προσκεκλημένη της Ένωσης Δυτικομακεδονικών Σωματείων.

Το ρεπερτόριο της Παρέας περιλαμβάνει Έντεχνο Ελληνικό τραγούδι καθώς επίσης Δημοτικά τραγούδια και Καντάδες.

Η χορωδία της Παρέας Φίλων Τραγουδιού συνοδεύεται σήμερα με κιθάρες απ' τους Κώστα Λιώγα και Πέτρο Κεφαλόπουλο και παλαιότερα από το Δημήτρη Ζιώγα, Φάνη Βελλίδη και Κώστα Στούμπο. Κατά καιρούς σε ρόλο σολίστ εμφανίστηκαν ο Κώστας Λιώγας και ο Δημήτρης Στούμπος. Την Παρέα Φίλων Τραγουδιού απ' την σύσταση της έως και τις μέρες μας διευθύνει ο κ. Παύλος Φωτιάδης.

Μπέτσκας



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.