Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Πέθανε ο Λεωνίδας Κύρκος


Σε ηλικία 87 ετών και λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε με την καρδιά του άφησε την τελευταία του πνοή ο Λεωνίδας Κύρκος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες...η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη, από το Α΄ νεκροταφείο Αθηνών.

Λίγα λόγια για τον Λεωνίδα Κύρκο

Ο Λεωνίδας Κύρκος γεννήθηκε το 1924 στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ήταν γιος του Μιχαήλ Κύρκου που μαζί με τον Ι. Πασαλίδη και άλλες προσωπικότητες της Αριστεράς ίδρυσαν την ΕΔΑ. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή, την οποία δεν τελείωσε ποτέ λόγω των πολιτικών διώξεων.

Την περίοδο του εμφυλίου φυλακίστηκε κατ’ επανάληψη, ενώ το 1949 καταδικάστηκε σε θάνατο! Λόγω της διεθνούς αντίδρασης, η απόφαση του Στρατοδικείου δεν εκτελέστηκε, καθώς μεταξύ των καταδικασθέντων ήταν και ο γνωστός για τον αγώνα του κατά των Γερμανών, Μανώλης Γλέζος. Αποφυλακίστηκε το 1953.

Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην «Αυγή» αρχικά ως ρεπόρτερ και αργότερα ως διευθυντής.

Εκλέχτηκε βουλευτής της ΕΔΑ στις εκλογές του 1961, του 1963 και του 1964. Μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ πήρε το μέρος των ανανεωτικών δυνάμεων και τάχθηκε με το ΚΚΕ Εσωτερικού.

Με τη δικτατορία συνελήφθη και φυλακίστηκε για πέντε χρόνια.

Μετά την μεταπολίτευση εκλέχτηκε βουλευτής, το 1974 και το 1977 και ευρωβουλευτής το 1981 και το 1985. Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος του ΚΚΕ Eσωτερικού μέχρι τον Απρίλιο του 1987, οπότε εντάχθηκε στην Ελληνική Αριστερά (Ε.ΑΡ.) της οποίας εκλέχτηκε πρόεδρος.

Μαζί με το Χαρίλαο Φλωράκη ίδρυσε τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, του οποίου υπήρξε γραμματέας μέχρι το Μάρτιο του 1991. Από το 1989 μέχρι το 1993 ήταν βουλευτής με τον Συνασπισμό, ενώ έγινε στόχος σφοδρής κριτικής από το ΠΑΣΟΚ για την συμμετοχή του στην κυβέρνηση συνεργασίας με τον Μητσοτάκη.

To 2000 προτάθηκε από το κόμμα του Συνασπισμού για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όμως η Βουλή εξέλεξε τον συνυποψήφιό του, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Λόγω των προβλημάτων με την υγεία του, το τελευταίο διάστημα είχε αποστασιοποιηθεί από την πολιτική, αν και συχνά κατέθετε την άποψή του δημόσια.


Star.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.