Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Πυρετός συσκέψεων μέσα στη νύχτα εν μέσω πανικού για ΗΠΑ και ΕΕ

- Θρίλερ με την τηλεδιάσκεψη της G7 καθώς κανείς δεν λέει τι αποφασίστηκε
- Συνεδρίασαν τα μέλη της G20 για αν εκτιμήσουν την κατάσταση
- Η Κίνα απειλεί ότι θα σταματήσει να αγοράζει αμερικανικά ομόλογα
- Τρέχει ο Τρισέ να σώσει την Ιταλία - Στηλώνει τα πόδια πάλι η Μέρκελ


Πυρετός διαβουλεύσεων στις δύο άκρες του Ατλαντικού μετά το...χτύπημα του Standard & Poor's στην καρδιά της οικονομίας των ΗΠΑ και ενώ η Ευρωζώνη αρχίζει να ετοιμάζεται να παρέμβει για τη διάσωση της Ιταλίας.

Θρίλερ με την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των G7 (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία), που έγινε το βράδυ Σαββάτου προς Κυριακή. Σιγή ιχθύος από Παρίσι και Βερολίνο. Ιταλικές πηγές είπαν ότι η σύσκεψη θα γινόταν στη μία, ωστόσο η Κομισιόν ανέφερε ότι "η ΕΕ δε έλαβε μέρος σε αυτή την τηλεφωνική διάσκεψη".

Σύμφωνα με ιαπωνικές πηγές, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των Επτά θα πραγματοποιήσουν μία νέα τηλεφωνική συνδιάσκεψη το πρωί της Δευτέρας πριν από το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, προκειμένου να τις καθησυχάσουν σχετικά με την κρίση χρέους. Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, οι εκπρόσωποι των χωρών της G7 θα μπορούσαν ακόμη να δημοσιεύσουν μία κοινή ανακοίνωση.

Κατά την διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής διάσκεψης, η Ιαπωνία αναμένεται να επαναλάβει ότι η πολιτική της στην αγορά αμερικανικών ομολόγων θα παραμείνει αμετάβλητη αλλά και να εξηγήσει την πρόσφατη παρέμβαση της στο χρηματιστήριο μετά την συνεχιζόμενη άνοδο του γεν έναντι του δολαρίου, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Η Κίνα από την άλλη πλευρά προειδοποίησε εκ νέου για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ασιατικές χώρες, από την υποβάθμιση των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι θα σταματήσουν να αγοράζουν αμερικανικό χρέος.

Τα μέλη των G20 (ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες) πραγματοποίησαν τηλεφωνική συνδιάσκεψη την Κυριακή το πρωί (ώρα Ν. Κορέας) όπως επιβεβαίωσε ο κορεάτης αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών που έλαβε μέρος.

Ο υπουργός Οικονομικών της Νοτίου Κορέας ανέφερε ότι η εμπιστοσύνη της χώρας του στα αμερικανικά ομόλογα δεν έχει αλλάξει, ενώ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την τηλεφωνική συνδιάσκεψη. "Δεν υπάρχει εναλλακτική (στα αμερικανικά ομόλογα) που να παρέχει τόση σταθερότητα και ρευστότητα" δήλωσε.

Διαβουλεύσεις στην ΕΚΤ για Ιταλία

Παράλληλα ότι συνεχίζονται οι διαφωνίες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με το εάν πρέπει να αγοράσει ιταλικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά για να παράσχει στήριξη στη χώρα.

Σύμφωνα με δύο πηγές, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ θα συζητήσει με το διοικητικό συμβούλιο της εντός της ημέρας, σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της αναταραχής στις χρηματαγορές και το πρόβλημα του χρέους της Ιταλίας.

Η ΕΚΤ προκάλεσε κατάπληξη στις αγορές την περασμένη εβδομάδα όταν άρχισε να αγοράζει ξανά ομόλογα μικρότερων χωρών της ευρωζώνης αλλά όχι της Ιταλίας και της Ισπανίας, τα σπρεντ των οποίων αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών.

Η Μέρκελ διστάζει να παρέμβει για την Ιταλία

Ανησυχία και στη Ευρωζώνη για την κατάσταση της Ιταλίας. Σύμφωνα με το Spiegel, η Μέρκελ βλέπει ως "εφιάλτη" τη διάσωση της χώρας προαναγγέλοντας νέο σήριαλ που θα δώσει την ευκαιρία σε κερδοσκόπους και αγορές να δράσουν κατά του ευρώ.

Το περιοδικό αναφέρει ότι θα ήταν δύσκολο να διασωθεί η Ιταλία από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ακόμα και εάν το μέγεθος των αποθεματικών του τριπλασιαζόταν. Οι ανάγκες της χώρας είναι τέτοιες που οι πόροι δεν επαρκούν, σύμφωνα με κυβερνητικούς ειδικούς, αναφέρει το περιοδικό. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ανέρχεται σε περίπου 1,8 τρισ. ευρώ, ή το 120% του ΑΕΠ της χώρας.

Η Γερμανία εμμένει στη θέση ότι οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους πρέπει να επικεντρωθούν στις περικοπές δαπανών και στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και όχι στο να επιτύχουν συμφωνίες ‘διάσωσής’ τους.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει σήμερα στην διάθεσή του 440 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σχεδιάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες χωρών μικρού ως μεσαίου μεγέθους. Όμως μετά την εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ιταλία και στην Ισπανία υπήρξαν εκκλήσεις να μεγεθυνθεί.

newsit.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.