Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Καστοριανές προσωπικότητες: Σαράντης Τσεμάνης


Ο Σαράντης Τσεμάνης γεννήθηκε το 1892 στην Ιεροπηγή Καστοριάς. Τελείωσε το σχολείο στην Καστοριά και έπειτα φοίτησε στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην συνέχεια έφυγε για τη Γαλλία... όπου μετεκπαιδεύτηκε στο Μονπελιέ, όπου αναγορεύτηκε διδάκτορας και εργάστηκε για ένα διάστημα στο νοσοκομείο της πόλης.

Επέστρεψε στην Καστοριά, όπου ξεκίνησε να εξασκεί το επάγγελμα του. Υπηρέτησε στον Ελληνικό στρατό στους Βαλκανικούς πολέμους, όπου είδε και την Καστοριά να απελευθερώνεται, αλλά και στον Α' και Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Κατά την διάρκεια της κατοχής, βρέθηκε στη θέση του διευθυντή του Δημοτικού Νοσοκομείου Καστοριάς, προσφέροντας απλόχερα τις υπηρεσίες του στην κοινωνία της Καστοριάς.

Διετέλεσε δήμαρχος Καστοριάς από τον Ιούλιο του 1946 μέχρι τον Ιούνιο του 1950. Στη διάρκεια της θητείας του, σημαντικότερες ενέργειες του θεωρούνται η αναδιοργάνωση της Δημοτικής βιβλιοθήκης και η προσπάθεια διάσωσης των βυζαντινών εκκλησιών τις πόλης. Επίσης διετέλεσε πρόεδρος του Αδελφάτου του Δημοτικού Νοσοκομείου και μέλος της επιτροπής προμήθειας εποπτικών οργάνων για το Γυμνάσιο Καστοριάς. Απεβίωσε το 1973 στην Αθήνα. Το όνομα του έχει δοθεί σε οδό του συνοικισμού της Χλόης.

Η φωτογραφία προέρχεται από την Εφημερίδα ΟΔΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.