Για την επιλογή αναδόχου ανταγωνίζονται έξι μεγάλοι παίκτες της ενέργειας.
Στις έξι κοινοπραξίες που πέρασαν στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού και καλούνται πλέον να καταθέσουν οριστικές οικονομικές προσφορές είναι οι όμιλοι...Δημήτρη Κοπελούζου, Λεωνίδα Μπόμπολα, Γιώργου Περιστέρη, Σπύρου Λάτση και Πάνου Λασκαρίδη, Λεωνίδα Ιωάννου και Ευθύβουλου Παρασκευαΐδη, αλλά και η ΔΕΗ μαζί με την ισπανική Urbaser.
Εν μέσω της οικονομικής κρίσης και της επενδυτικής άπνοιας, το ενδιαφέρον για το έργο της Δυτικής Μακεδονίας είναι πολύ μεγάλο. Πρόκειται για έργο-«πιλότο» που δρομολόγησαν τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Εσωτερικών, ανοίγοντας τον δρόμο για την είσοδο των ιδιωτών στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Οι κυβερνητικοί προγραμματισμοί προβλέπουν να κινηθούν την επόμενη τριετία επενδύσεις από κρατικούς, κοινοτικούς (μέσω ΕΣΠΑ) και ιδιωτικούς πόρους συνολικού ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ. Έτσι θα αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο σε πολλές περιοχές της χώρας, με αιχμή την περίπτωση της Αττικής.
Το έργο δημοπρατεί η διαδημοτική εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ), με έδρα την Κοζάνη. Πρόκειται για το πρώτο περιβαλλοντικό έργο που προωθείται με τη μέθοδο της σύμπραξης Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), για την κατασκευή και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων της Δυτικής Μακεδονίας, προϋπολογισμού 116 εκατομμυρίων ευρώ. Έργο, που αφορά στην κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και τη λειτουργία του συστήματος για 25 έτη, δυναμικότητας 120.000 τόνων αστικών απορριμμάτων ετησίως, προερχόμενα από τους περίπου 300.000 κατοίκους των νομών Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών και Καστοριάς.
Οι μεγάλοι παίκτες
Στη διαγωνιστική διαδικασία, που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, αρχικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν 25 όμιλοι, εγχώριοι και ξένοι από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Οι παίκτες του διαγωνισμού, εν συνεχεία, σχηματοποιήθηκαν σε 7 κοινοπραξίες, από τις οποίες με βάση την αξιολόγηση της πρώτης φάσης αποκλείστηκε μία κοινοπραξία, η Envitec, ελληνικών συμφερόντων και προκρίθηκαν έξι μεγάλοι παίκτες για την τελική ευθεία του διαγωνισμού. Πρόκειται για τις κοινοπραξίες Waste Syclo (ΔΕΗ μαζί με την ισπανική Urbaser), Μεσόγειος - J&P Άβαξ - Polyeco (συμφερόντων Σ. Λάτση και Π. Λασκαρίδη, Λεωνίδα Ιωάννου και Ευθ. Παρασκευαΐδη), Novaera Hellas (ομίλου Δ. Κοπελούζου), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (Γ. Περιστέρη), Αθωνική Τεχνική (Αδαμίδη) και Ηλέκτωρ - Helesi (Λ. Μπόμπολα μαζί με τον Σάκη Ανδριανόπουλο, με πολυετή παρουσία στη διαχείριση απορριμμάτων, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός από το αεροπορικό πείραμα της Athens Airways).
Η μάχη παίρνει χαρακτήρα μετωπικής αναμέτρησης μεταξύ των μεγάλων ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών και της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ και η ισπανική Urbaser έχουν προχωρήσει μεταξύ τους σε σύσταση κοινοπραξίας, με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μελέτη, την εκτέλεση έργων και την παροχή κάθε είδους υπηρεσιών, που σχετίζονται με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη διαχείριση αποβλήτων, και την επεξεργασία αστικών και βιομηχανικών υδατικών αποβλήτων, εντός της ελληνικής επικράτειας. Την πενταμελή επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούν τέσσερις εκπρόσωποι της αναθέτουσας αρχής ΔΙΑΔΥΜΑ και ένας εκπρόσωπος της ειδικής γραμματείας ΣΔΙΤ.
Καταλύτης η οικονομική προσφορά
«Η οικονομική προσφορά, και ειδικότερα η τιμή ανά τόνο για την επεξεργασία και διαχείριση των απορριμμάτων, θα είναι το καταλυτικό στοιχείο για την ανάδειξη του μειοδότη στο πρώτο έργο διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ». Αυτό αναφέρουν στην «Ι» εκπρόσωποι της ΔΙΑΔΥΜΑ. Τα τεύχη του διαγωνισμού διαμορφώνονται με τρόπο ώστε να μην προδιαγράφεται συγκεκριμένη τεχνολογία, που θα προσφέρουν οι υποψήφιοι ανάδοχοι - επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Και συμπληρώνουν ότι η λύση της καύσης των απορριμμάτων σχεδόν αποκλείεται, λόγω κόστους, αλλά και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής.
Τα κριτήρια επιλογής έχουν να κάνουν με μετρήσιμους δείκτες, όπως: η ποσότητα του υπολείμματος της διεργασίας που οδηγείται στο ΧΥΤΥ, η σύνθεσή του, η ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών που ανακτώνται.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η ΔΙΑΔΥΜΑ συμβάλλουν με 116 εκατ. ευρώ. Ο ανάδοχος ιδιώτης θα καλύψει με δικούς του πόρους τη διαφορά που απαιτεί η συνολική επένδυση για τη λειτουργία του συστήματος και την κατασκευή των υποδομών, όπως εγκατάσταση μηχανικής ανακύκλωσης, βιολογικής επεξεργασίας, Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), ενεργειακή
ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ
isotimia.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.