Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Ενιαίος φόρος στα ακίνητα που θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ

Δεκτή έγινε η πρόταση του Γ. Στουρνάρα για αντικατάσταση του χαρατσιού στα ακίνητα με...
έναν άλλο φόρο, μειωμένο, ο οποίος ωστόσο θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός και οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης συμφώνησαν ότι ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα είναι σημαντικά μειωμένος, με προοδευτικούς συντελεστές και κάποιο αφορολόγητο που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ωστόσο, στο νέο φόρο γίνεται προσπάθεια να θα μπουν από φέτος και τααγροτεμάχια για τα οποία, πάντως, θα έρθει στους ιδιοκτήτες σημείωμα από την αρμόδια εφορία και θα πληρωθεί σ’ αυτήν. Αλλά επειδή οι εισπρακτικοί μηχανισμοί δεν είναι ικανοί να εισπράξουν το φόρο για τα ηλεκτροδοτούμενα κτίρια, επελέγη ξανά η ΔΕΗ. Ωστόσο, όσοι δεν θέλουν να πληρώσουν το φόρο, το ποσό θα πηγαίνει στις εφορίες κι εκεί θα πρέπει να πληρωθεί βαρυνόμενο με τέλη υπερημερίας. Νέο στοιχεία είναι και η επιβολή του φόρου και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ο οποίος θα πληρωθεί φυσικά μέσω των εφοριών.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την πρόταση για τον Ενιαίο Φόρο στα ακίνητα τονίστηκε: «Έγινε μια πλήρης ενημέρωση για όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Θα υπάρχει μια ενιαία πρόταση σε όλα, κοινά διαμορφωμένη από την κυβέρνηση.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά το ΕΕΤΗΔΕ, η πρόταση που θα συζητηθεί με την τρόικα είναι να ονομάζεται πλέον Ενιαίος Φόρος και να εμπεριέχει έναν μειωμένο συντελεστή ο οποίος σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ θα επιφέρει μια απώλεια εσόδων της τάξης του 10% – 15%.
Η απώλεια αυτή στα έσοδα που εκτιμάται στα 200 εκ ευρώ θα καλυφθεί με τρεις τρόπους:

Από ακίνητα εκτός σχεδίου, ηλεκτροδοτούμενα, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή και θα πάνε στο εξής στο μέσο όρο των δήμων.
Από ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ.
Από εξαιρέσεις που υπάρχουν σήμερα σε διάφορα ακίνητα, όπου οι δήμοι δεν επιβάλλουν ΕΕΤΗΔΕ ή ΤΑΠ.
Και οι τρεις δράσεις μαζί θα αποφέρουν στο δημόσιο περίπου 140 εκατομ. και τα υπόλοιπα 60 από τα 200 της απώλειας, θα καλυφθούν από τη μεγαλύτερη απόδοση που έχει το ΕΕΤΗΔΕ (και στο εξής ο Ενιαίος Φόρος) σε σχέση με αυτή που υπολογίζει η τρόικα.
Επιπλέον, θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε στο σύστημα και τα αγροτεμάχια».

Όπως δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα συνεχίσει να εισπράττεται και το 2013 μέσω της ΔΕΗ ενώ θα γίνει προσπάθεια να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να μειωθεί το ποσό για όσους ήδη το καταβάλλουν. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μείωση να ξεκινήσει από το 2013 και να είναι της τάξης του 10% και να αυξηθεί μέχρι 15%. Σε ερώτηση για το ποσοστό της μείωσης απάντησε πως «θα κάνουμε την πρότασή μας στην τρόικα και θα σας πούμε»
«Η κυβέρνηση θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα με κοινή θέση και πρόταση ώστε να αντικατασταθεί το ειδικό τέλος από έναν ενιαίο φόρο ακινήτων που θα έχει προοδευτικό χαρακτήρα, ώστε να ελαφρυνθούν οι πολίτες. Ο εισπρακτικός μηχανισμός θα εξακολουθήσει να είναι αυτός της ΔΕΗ αλλά με το σημερινό νομικό πλαίσιο», σημείωσε ο κ. Κουβέλης στις δηλώσεις του εννοώντας ότι η μη διακοπή ρεύματος σε όσους αδυνατούν να το πληρώνουν θα εξακολουθήσει να ισχύει.

Ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε την κοινή στάση των κυβερνητικών κομμάτων πάνω σε αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι το 2011 που πάρθηκε η απόφαση για την επιβολή του Ειδικού Τέλους δεν υπήρχε άλλη λύση. Ακόμη έκανε λόγο για την ανάγκη να εκταμιευθεί η δόση και να να επιστρέψει η ομαλότητα προκειμένου, όπως είπεμ «να προστατευθεί ο Ελληνας πολίτης από μια Ευρώπη νευρική και επικίνδυνη για τον εαυτό της».

Πρόσθεσε δε ότι η συμμετοχή του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση με στελέχη του είναι απόφαση του συνεδρίου του, αλλά χαρακτήρισε τη συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα να γίνει ο ίδιος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης «προσβλητική», σημειώνοντας «εγώ εγκατέλειψα την αντιπροεδρία της κυβέρνησης για να γίνω πρόεδρος του ΠαΣοΚ».

imerisia


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.