Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Εκτάκτως σήμερα στην Αθήνα ο Δήμαρχος Καστοριάς

Ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Παρχαρίδη, μεταβαίνει...
εκτάκτως στην Αθήνα σήμερα Τετάρτη 3 Απριλίου 2013, προκειμένου το απόγευμα της ίδιας ημέρας να υποβάλει στο γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά επιστολή διαμαρτυρίας και τεκμηριωμένων προτάσεων με θέμα το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», μετά από τις τελευταίες εξελίξεις και την κατάργηση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.

Στην συνέχεια την Πέμπτη 4 Απριλίου 2013 θα επισκεφτεί το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να ζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Καστοριάς για την εκτέλεση έργων που έχουν επείγοντα χαρακτήρα, το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να προωθηθεί η έγκριση του Οργανισμού του Κέντρου Υγείας Μεσοποταμίας και της παραχώρησης στον ΕΟΠΠΥ του Δημοτικού κτιρίου των Τερζάκιων Λουτρών και τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κ. Τζαβάρα για την εξασφάλιση χρηματοδότησης (χορηγίας από τον ΟΠΑΠ) για την διοργάνωση του Φεστιβάλ «Αλεξιάδα».


Διαβάστε την επιστολή του κ. Δημάρχου Καστοριάς προς τον κ. Πρωθυπουργό :

Καστοριά 1-4-2013
Αριθ.Πρωτ.

Π Ρ Ο Σ
Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος
κ. Αντώνη Σαμαρά

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

΄Ελαβα γνώση του με αριθ.Πρωτ.4612|29-3-2013 εγγράφου του Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού που απευθύνεται στη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας.
Από το έγγραφο αυτό προκύπτει η διατήρηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ως μέλος του «Συνομοσπονδιακού ΑΕΙ Δυτ. Μακεδονίας», με έτερο μέλος το ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας.
Με θλίψη μου όμως διαπίστωσα ότι από το έγγραφο αυτό προκύπτει και η κατάργηση του Τμήματος με Κωδικό 1021 και Επωνυμία Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών που έχει έδρα την ΚΑΣΤΟΡΙΑ και ιδρύθηκε με το Π.Δ.8|28-1-2010 (ΦΕΚ.13|2010)
Για την ίδρυση του Τμήματος αυτού κ. Πρωθυπουργέ, δόθηκε μεγάλος αγώνας από όλους τους τοπικούς φορείς (Βουλευτές, Νομάρχες, Δημάρχους, Επαγγελματικούς και Πολιτιστικούς Φορείς και Συλλόγους).
Ολόκληρη η Κοινωνία της Καστοριάς είδε τότε με ανακούφιση την ΄Ιδρυση του Τμήματος αυτού το οποίο προσιδιάζει με την φυσιογνωμία της Καστοριάς με τα πάμπολλα και μοναδικά Βυζαντινά Μνημεία, τα περίφημα Αρχοντικά του 18ου και 19ου αιώνα, την πλούσια Πολιτιστική Κληρονομιά από την Νεολιθική Εποχή και την Κλασσική Αρχαιότητα μέχρι σήμερα, την γη των Μακεδόνων, την γη των Μακεδονομάχων με πρώτο τον Εθνομάρτυρα ΠΑΥΛΟ ΜΕΛΑ, απόγονος του οποίου είστε και εσείς.
Τα συναισθήματα αυτά όμως μετατράπηκαν σε Θλίψη και Αγανάκτηση από την πληροφόρηση της κατάργησης του εν λόγω τμήματος με το έγγραφο-πρόταση του Υπουργού Παιδείας.


Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας ούτως ώστε να μη συντελεσθεί αυτή η αδικία σε βάρος της ακριτικής μας περιοχής, η οποία έδωσε τόσα πολλά, στους Εθνικούς Αγώνες για την Ανεξαρτησία της Μακεδονίας και της Χώρας μας και στην Εθνική Οικονομία μέσω του Κλάδου της Γουνοποιίας, ο οποίος είναι ο μοναδικός που στέκεται όρθιος στην σημερινή τραγική οικονομική συγκυρία.
Ιδιαίτερα για την στέγαση του Τμήματος αυτού διαμορφώθηκαν κατάλληλα από το υστέρημα του Ελληνικού Λαού δύο {2} κτιριακές εγκαταστάσεις.
Το ιστορικό 1ο Γυμνάσιο της Πόλης της Καστοριάς με συνολική δαπάνη 1.500.000 Ευρώ.
Το Αρχοντικό ΣΑΠΟΥΝΤΖΗ με συνολική δαπάνη 800.000 Ευρώ, και είναι έτοιμες να παραδοθούν στο Πανεπιστήμιο Δυτ.Μακεδονίας.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η λειτουργία του Τμήματος ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ στην Καστοριά, θα συμβάλλει τα μέγιστα στην διατήρηση, διαφύλαξη, διάσωση, ανάδειξη της πλούσιας Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.
Θα συμβάλλει επίσης στην σύνδεση του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ με την Κοινωνία και την Εθνική Οικονομία καθώς και στην ανάπτυξη της περιοχής μας.
Η διασύνδεσή του με Διεθνή Πανεπιστήμια κυρίως των Βαλκανικών Χωρών και η ανάπτυξη διασυνοριακών σχέσεων θα καταστήσει την πόλη της Καστοριάς, Διεθνές Κέντρο ΄Ερευνας του Βυζαντινού Πολιτισμού και της Βυζαντινής Τέχνης.
Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι η απόσταση της Καστοριάς από την Κοζάνη όπου θα είναι η έδρα του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας μέσω της Εγνατίας Οδού και του κάθετου άξονα είναι λιγότερη από μία (1) ώρα και συνεπώς το αντεπιχείρημα της διασποράς-επιστημονικής απομόνωσης τμημάτων δεν ισχύει.
Αντίθετα ισχύουν τα κριτήρια «Διαθέσιμες Εγκαταστάσεις Εκπαίδευσης Θεωρητικής και Εργαστηριακής & Φοιτητικής Μέριμνας», « Συμβολή στην ανάπτυξη της περιοχής και αποδοχή από την Τοπική Κοινωνία».


Κύριε Πρωθυπουργέ,
Στηριζόμαστε στην ευαισθησία σας για την στήριξη των ευαίσθητων Εθνικά Περιοχών.
Στηριζόμαστε στην αναγνώριση και την ικανοποίηση από μέρους σας των δίκαιων αιτημάτων των αγωνιζομένων σκληρά πολιτών.
Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα σύνορα της Περιφέρειας Δυτ.Μακεδονίας είναι κάπου κοντά στην Κοζάνη.
Δεν θέλουμε να αισθανόμαστε ότι είμαστε μια ξεχασμένη ακριτική περιοχή.
Θέλουμε την αποφασιστική παρέμβασή σας, όπως ξέρετε πολύ καλά να το κάνετε και το έχετε αποδείξει ιδίως το τελευταίο διάστημα που σώσατε την Χώρα από την καταστροφή.
Ευελπιστούμε στην φιλοπατρία σας,
Ζητούμε να παραμείνει το Τμήμα ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας και να ληφθεί μέριμνα ώστε αυτό να λειτουργήσει από το Ακαδημαϊκό ΄Ετος 2014-2015.
Θα μας βρείτε αρωγούς και συμπαραστάτες σε ό,τι μας ζητήσετε.

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Καστοριάς
Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.