
Παρά την οικονομική κρίση ο κ. Παπαδόπουλος αποφάσισε να φτιάξει μια λαγάνα-γίγαντα επιστρατεύοντας την τέχνη του και χρησιμοποιώντας αγνά υλικά, με στόχο να δώσει εορταστικό στίγμα στην ημέρα. Η λαγάνα που παρασκεύασε ο αρτοποιός κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος διεκδίκησε επάξια τον τίτλο της μεγαλύτερης λαγάνας που παρασκευάστηκε στα όρια της Π.Ε. Καστοριάς, διότι οι διαστάσεις της ήταν «2,20 μέτρα μήκος με 60 εκατοστά πλάτος. Ειδικότερα χρησιμοποιήσαμε για τη συγκεκριμένη λαγάνα περίπου στα 30 κιλά αλεύρι, ζάχαρη και σουσάμι. Με τον τρόπο αυτό δώσαμε μία ξεχωριστή νότα στην Καθαρά Δευτέρα, το εναρκτήριο σημείο της νηστείας».
Ο αρτοποιός της Καστοριάς κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος πιστός στην παράδοσή μας συνέβαλε στη διατήρηση του εθίμου, ώστε οι νέες γενεές να έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τη Σαρακοστή ως θεσμό βαθιάς πνευματικότητας. «Η Καθαρά Δευτέρα είναι μία μέρα που δίνουμε Λαγάνα, μία φορά το χρόνο. Ξεκινά κάτι διαφορετικό να γίνει. Για αυτό, τη Δευτέρα μετά το μεσημέρι, κόψαμε, την μοιράσαμε στον κόσμο και ότι περίσσεψε το δώσαμε στις πάπιες και τα πουλιά».
Η παρασκευή λοιπόν της νόστιμης λαγάνας, σηματοδότησε απαρχή της Σαρακοστής. Από Καθαρά Δευτέρα προετοιμάζεται άνθρωπος μετά της κραιπάλης αποκριών, να καθαρίσει την ψυχή και το σώμα του, για να φτάσει στην Ανάσταση του με την παράλληλη Ανάσταση του Κυρίου.
Τέλος για τη Σαρακοστή, ο κ. Παπαδόπουλος κλείνοντας θέλησε να στείλει τις ευχές του “Εύχομαι ότι καλύτερο, τόσο για τον κλάδο μας όσο και για τον τόπο γενικότερα”.
Αναστασία Τζάκα
Εφημερίδα ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.