Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Ξεμπλοκάρουν επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ στο βιοαέριο

Επενδύσεις συνολικού ύψους 400 εκ. ευρώ προβλέπεται να ξεμπλοκάρει η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την περιβαλλοντική αδειοδότηση...
μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από βιοαέριο. Το βιοαέριο θεωρείται πράσινη μορφή ενέργειας που χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη γεωργικά και πτηνοτροφικά προϊόντα.

Πρόκειται για επενδύσεις μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων συνολικής δυναμικότητας 80MW, οι οποίες σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές έχουν «κολλήσει» στη ΡΑΕ λόγω ερμηνευτικών δυσκολιών αλλά και… τρικλοποδιών υπηρεσιακών παραγόντων.
Κατά πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους επενδυτές είναι ένα Γερμανικό fund που έχει στην κατοχή του 6-7 άδειες, τα ΕΛΠΕ, η εταιρεία Πέττας με πέντε άδειες ενώ ενδιαφέρον φέρεται να εκδηλώνει για τα έργα αυτά και η Τέρνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην Ευρώπη λειτουργούν 12.500 αντίστοιχες μονάδες από τις οποίες περίπου οι μισές είναι στη Γερμανία. Στην Ελλάδα δεν λειτουργεί καμία πέραν των εργοστασίων που εκμεταλλεύονται το βιοαέριο που εκλύει η επεξεργασία των αστικών αποβλήτων που λειτουργούν στις χωματερές.

Ο λόγος ήταν οι ασάφειες που δημιουργούσε το υφιστάμενο πλαίσιο αδειοδότησης των ΑΠΕ για την διαχείριση του παραγόμενου υπολείμματος από τις μονάδες βιοαερίου. Αποκορύφωμα όλων ήταν οι συστάσεις που έδιναν παράγοντες που χορηγούν τις σχετικές άδειες στο υπουργείο, να υποχρεωθούν οι αγρότες που θα χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο υπόλειμμα (λίπασμα) από τις μονάδες βιοαερίου να σημειώνουν στο Google το αγροτεμάχιό τους και να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις! Πρόκειται για ένα κλίμα δυσπιστίας και παραλογισμού που όμως έβαζε σοβαρά εμπόδια στις επενδύσεις.

Το πλαίσιο αυτό διορθώνεται με την υπουργική απόφαση του κ. Ευάγγελου Λιβιεράτου καθώς καθορίζει με ποιους όρους και προϋποθέσεις το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βιολογικές καλλιέργειες ως λίπασμα αλλά και ως εδαφοβελτιωτικό.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτρο Βαρελίδη σύμβουλο του υπουργού Περιβάλλοντος «το όφελος με τις μονάδες αυτές είναι διπλό καθώς παράγεται ηλεκτρική ενέργεια σε σχετικά ικανοποιητικό κόστος και παράλληλα επιλύεται ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα διαχείρισης αγροτικών αποβλήτων που σήμερα απορρίπτονται στα ρέματα». Στα οφέλη προσθέτει ο επιχειρηματίας και Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιοαερίου κ. Κυριάκος Πέττας και τις 20-25 θέσεις εργασίας που δημιουργεί η κάθε μονάδα.

Οι μονάδες βιοαερίου αποτελούν μία σημαντική λύση στο πρόβλημα της ορθής διαχείρισης των αποβλήτων που προέρχονται από κτηνο-πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, σφαγεία, γεωργικές βιομηχανίες και βιομηχανίες τροφίμων (ελαιοτριβεία, τυροκομεία, κονσερβοποιίες φρούτων βιομηχανία ζάχαρης, αρτοβιομηχανίες, γαλακτοβιομηχανίες, ποτοποιίες, βιομηχανίες επεξεργασίας κρέατος ή αλιευμάτων κλπ.) αφού τα αξιοποιούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

protothema


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.