Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Η 31η του Μάρτη, καταληκτική ημερομηνία για την κήρυξη ως έκπτωτου του εργολάβου στο φράγμα Νεστορίου

Μόνο θετικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι νέες εξελίξεις που αφορούν στο φράγμα Νεστορίου και οι οποίες δημιουργούν νέα αβεβαιότητα για το μέλλον του έργου, με την κήρυξη ως έκπτωτου του αναδόχου εργολάβου να είναι...
προ των πυλών, αφού ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία από πλευράς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η «ΙΟΝΙΟΣ» Α.Ε., ωστόσο, έχει υποβάλει ένσταση, όπως άλλωστε δικαιούται από τη νομοθεσία, επικαλούμενη τις καιρικές συνθήκες ως δικαιολογία για τις καθυστερήσεις στην πορεία των εργασιών, με το επιχείρημά της, φυσικά, να μη γίνεται αποδεκτό από τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, καθώς το έργο έχει σταματήσει από τον περασμένο Ιούνιο.

Η προθεσμία για την τελική ανακήρυξη του εργολάβου ως έκπτωτου λήγει στις 31 Μαρτίου, ενώ, έως τότε, και με το δεδομένο ότι πολύ δύσκολα θα αλλάξει κάτι στην υφιστάμενη κατάσταση, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, καλείται να αποφασίσει ποια διαδικασία θα ακολουθήσει για τη συνέχιση των εργασιών στο φράγμα, με τα σενάρια τα οποία είναι ανοιχτά, να μην είναι και πολύ ευχάριστα. Πιο συγκεκριμένα, οι δύο «δρόμοι» που μπορεί να ακολουθήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι είτε να προχωρήσει εκ νέου στη διενέργεια νέου μειοδοτικού διαγωνισμού μία διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα είτε να προχωρήσει στην ανάθεση του έργου στον δεύτερο μειοδότη, που, όμως, επίσης, είναι στα …πρόθυρα της πτώχευσης!!!

Η καλύτερη επιλογή, σύμφωνα με τους τοπικούς φορείς της Καστοριάς, είναι το έργο να περάσει απευθείας στον τρίτο κατά σειρά εργολάβο, που είναι η κατασκευαστική εταιρία ΤΕΡΝΑ και πάλι, όμως, θα υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις. Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, θα πρέπει να γίνει ένας …αγώνας δρόμου, με το δεδομένο ότι το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το 2015, οπότε λήγει και η παράταση του ΕΣΠΑ!!!

Γιάννα Λούσιου
Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ


sentra

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.