Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Φωτιά στα (μπα)τζάκια μας…

Έως τρεις φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, είναι η ρύπανση που προκαλεί στην ατμόσφαιρα, η κατακόρυφη αύξηση της καύσης των ξύλων και των...
προϊόντων του ξύλου, σε σόμπες και τζάκια, για την θέρμανση των σπιτιών και των νοικοκυριών, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις σημερινές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης.

Το γεγονός αυτό έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και υπάρχουν πολλές εισηγήσεις προς την κυβέρνηση, να επανεξετάσει την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στο υγραέριο και στο πετρέλαιο θέρμανσης, που ώθησαν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης!

Σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τα αιωρούμενο στην ατμόσφαιρα σωματίδια διοξείδιου του άνθρακα και μονοξείδιου του αζώτου, ανέρχονται στα 150/χιλιογρ. την στιγμή που τα ανώτερα επιτρεπόμενα όρια είναι 50/χιλιογρ.

Η εκτίναξη των μέσων τιμών της ρύπανσης, στην περιοχή μας, οφείλεται κατά κύριο λόγο, στην αυξημένη κατανάλωση καυσόξυλων, η οποία σε συνδυασμό με την μόνιμη ρύπανση των εργοστασίων της ΔΕΗ και την… εισαγόμενη από τα αντίστοιχα εργοστάσια των Σκοπίων, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό “κοκτέϊλ”, για την δημόσια υγεία, που αιωρείται με την μορφή νέφους, πάνω από τα κεφάλια μας!

Των κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υγιεινομικές αρχές της περιοχής, οι οποίες επισημαίνουν την απειλή που ελλοχεύει, από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, για τις ευπαθείς ομάδες του πηθυσμού, όπως οι υπερήλικες και τα μικρά παιδιά!
Η εφημερίδα μας, από την πρώτη στιγμή, είχε επισημάνει τις συνέπειες που θα έχει για το περιβάλλον και την ζωή των κατοίκων, η αλλόγιστη υλοτόμηση των δασών και η ανεξέλεγκτη καύση των ξύλων από την συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών του νομού.

Η απειλή του δασικού πλούτου εστιάζεται σε τρεις κυρίως άξονες: Ο ένας είναι οι αλβανοί λαθροϋλοτόμοι, που αφού ξεκλήρισαν τα δικά τους δάση, εισέρχονται στην αφύλακτη πλέον μεθόριο και ρημάζουν τα δάση του Γράμμου, χωρίς να εξαιρούν από την μανία του αλυσσοπρίονου, ούτε το δάσος “Μπαρούγκα” με μαύρη πεύκη, που ανακηρύχθηκε “μνημείο της φύσης” από τις διεθνείς συνθήκες.

Ο άλλος άξονας, είναι οι εγχώριοι εποχιακοί υλοτόμοι, που ανακάλυψαν αίφνης, μια νέα προσοδοφόρα αλλά παράνομη δραστηριότητα, προμηθεύτοντας τον κόσμο με φθηνότερα ξύλα και χωρίς τα παραστατικά της εφορίας!

Τελευταία αποκαλύπτονται ότι γύρω από αυτή την δραστηριότητα, αναπτύσσεται ένα παράνομο κύκλωμα διακίνησης καυσοξύλων, που εξαπλώνεται σε όλα τα Βαλκάνια και τροφοδοτεί τον αγορά με ξύλα για όλα τα βαλάντια.

Τέλος υπάρχουν πάμπολλοι συμπολίτες μας που αδυνατούν να προμηθευτούν τα ξύλα τους, δια της νομίμου – ή λιγότερο νομίμου – οδού και επιχειρούν οι ίδιοι την νύχτα στα πλησιέστερα δάση, κάτω από ανεξέλεγκτες συνθήκες και με οποιοδήποτε μέσο βρίσκεται πρόχειρο στην διάθεσή τους…

Αυτή την τάση, εκτός από την τιμή του πετρελαίου, τροφοδοτεί και η αναλγησία του κράτους, το οποίο προτιμάει να εκποιεί τα ξυλεύσιμα δάση σε εμπόρους, από το να προσφέρει φθηνό ξύλο σε όλους τους κατοίκους της Π.Ε. Καστοριάς, ανεξάρτητα από την ορεινότητα του τόπου κατοικίας των.

Μάστιγα για τα ελληνικά δάση της μεθορίου, έγιναν πλέον τα τελευταία χρόνια, αλβανοί επιδρομείς, οι οποίοι αφού εισέρχονται παράνομα από τα αφύλακτα σύνορα (!) υλοτομούν λαθραία με… την άνεσή τους, τα δάση του Γράμμου!

Στην συνέχεια μεταφέρουν την ξυλεία εντός του αλβανικού εδάφους και αφού την τεμαχίσουν σε καυσόξυλα, τα… εξάγουν στην χώρα μας ως δικά τους, με τιμές “ανταγωνιστικές” προς αυτές που ισχύουν στην εγχώρια αγορά!

Παλαιότερα η μεταφορά των ξύλων γινόταν με μουλάρια και η ζημιά που προκαλούσαν στα δάση ήταν περιορισμένη. Τελευταία όμως αποθρασύνθηκαν από την έλλειψη φύλαξης των συνόρων και αφού άνοιξαν δρόμους στο βουνό με δικά τους μηχανήματα, μεταφέρουν πλέον τα ξύλα με τρακτέρ ή φορτηγά αυτοκίνητα!

Μόλις την τελευταία εβδομάδα συνελήφθησαν από άνδρες της συνοριοφυλακής, τρεις αλβανοί που υλοτομούσαν παράνομα στο Γράμμο, κοντά στον οικισμό Μονόπυλο και κατασχέθηκαν δύο τρακτέρ με πλατφόρμες και ένα φορτηγό αυτοκίνητο καθώς και αλυσσοπρίονα που χρησιμοποιούσαν στην κοπή των δένδρων.

Εν τω μεταξύ, όπως καταγγέλουν οι κάτοικοι του Γιαννοχωρίου, απέναντι από το χωριό τους, στην θέση “Ψωριάρικα” υπάρχουν σε στίβες αρκετές εκατοντάδες κυβικά ξύλων, (βλ. φωτογραφίες) τα οποία σαπίζουν εγκαταλειμμένα τα τελευταία τρία χρόνια, με άμεσο τον κίνδυνο της ανάφλεξης από τις αυξημένες θερμοκρασίες, που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Την ίδια στιγμή που οι Δήμαρχοι της περιοχής δηλώνουν αδυναμία, να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων για τον χειμώνα της ακρίβειας που έρχεται.
Μήπως μια πιο ορθολογική διαχείριση των δασών, με παράλληλη περιστολή της λαθροϋλοτομίας από την πλευρά των αλβανών επιδρομέων, θα μπορούσε να καλύψει σε μεγάλο βαθμό την εγχώρια αγορά, σε προσιτές τιμές για όλους τους κατοίκους;


kastoriani-estia


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.