Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Πρωτοβουλία Πολιτών για το Νεολιθικό Οικισμό Αυγής: Κείμενο για υπογραφές

Πρωτοβουλία Πολιτών για διεκδίκηση του αναπτυξιακού έργου ΕΣΠΑ Ανάδειξης του Νεολιθικού Οικισμού Αυγής στην Καστοριά
Αγαπητές φίλοι και φίλοι, πολίτες της Καστοριάς...
Το πολιτισμικό απόθεμα της Καστοριάς είναι διαχρονικό και εκτείνεται τουλάχιστον μέχρι 7500 χρόνια πριν, στην περίοδο των πρώιμων αγροτικών κοινωνιών με πολύ ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά και άλλα αρχαιολογικά κατάλοιπα τόσο στο Λιμναίο Νεολιθικό Οικισμό του Δισπηλιού, όσο και στο Νεολιθικό Οικισμό Αυγής. Είναι προφανές ότι και η νεολιθική κληρονομιά της περιοχής μας μαζί με εκείνη των ιστορικών χρόνων, ιδιαίτερα όμως τον πλούτο της Καστοριάς σε Βυζαντινά Μνημεία μπορεί να συμβάλει σε μια δυναμική ανάπτυξη της περιοχής μας με μοχλό την πολυεπίπεδη παραγωγική διάσταση του πολιτισμού.

Για λόγους … άξιους απορίας, και κατά τα φαινόμενα ήσσονος σημασίας, που μόνο κοινωνική και οικονομική ακινησία προκαλούν, έχει μπλοκαριστεί η διαδικασία υλοποίησης του αναπτυξιακού έργου ΕΣΠΑ για την ανάδειξη του Νεολιθικού Οικισμού Αυγής μέσω της ανάπλασής του σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο με έμφαση στις εκπαιδευτικές δράσεις.

Tο ενδιαφέρον των πολιτειακών φορέων για το έργο αυτό είναι λεκτικά μεγάλο, όχι όμως και η επίμονη και αποτελεσματική διεκδίκησή του για την υλοποίησή του.

Είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε μια πρωτοβουλία πολιτών και να διεκδικήσουμε ΕΜΕΙΣ ως ενεργοί πολίτες το θετικά αξιολογημένο αυτό έργο από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ήδη από τον Ιούνιο του 2011 με ποσό ύψους 1.800.000 €, που ενώ ήταν έτοιμο για ένταξη παγιδεύτηκε σε γρανάζια υπηρεσιών και κινδυνεύει να πεθάνει, όπως άλλωστε και ολόκληρη η οικονομία της περιοχής μας (δείτε την επίσημη θέση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με αυτό το έργο στην σελίδα που συνοδεύει το κείμενο).

Σας παρακαλώ να υποστηρίξετε την πρωτοβουλία αυτή και να απαιτήσουμε ως πολίτες το δικαίωμά μας για τα αυτονόητα!!!

Με την υπογραφή σας απαιτείτε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Δήμο Καστοριάς, τις Αρχές και τις Υπηρεσίες του τόπου μας να γίνουν σύντομα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και την υλοποίησή του για την προστασία και ανάδειξη του Νεολιθικού Οικισμού Αυγής σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν εγκριθεί από το 2010.

για την Πρωτοβουλία Πολιτών για το Νεολιθικό Οικισμό Αυγής

Σουλτάνα Ζορπίδου

Εδώ οι υπογραφές σας:
Όνομα …….

Εκτυπώστε ως πολίτες και ως σύλλογοι και δώστε το σε φίλους και γνωστούς να το υπογράψουν.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.