Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Οι παγίδες του νέου φορολογικού - Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι

Νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τη διακομματική επιτροπή για την κατοχύρωση των αλλαγών στο φορολογικό. Ποιοι σηκώνουν τον "Σταυρό" της Εφορίας αναλυτικά. Τι θα ισχύσει με τους τρίτεκνους και πολύτεκνους...
Στο παρά πέντε της κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου, το υπουργείο Οικονομικών κάνει προσπάθειες να διορθώσει τις μεγάλες επιβαρύνσεις που προέκυπταν βάσει των αρχικών σχεδιασμών για οικογένειες με τρία και τέσσερα παιδιά.

Οι αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν σε νέα συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση το μεσημέρι της Παρασκευής, ώστε το βράδυ να αποσταλούν για έγκριση στην τρόικα και την ερχόμενη Τρίτη να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.
Το υπουργείο σχεδιάζει να ισορροπήσει την κατάργηση των φοροαπαλλαγών με τα 235 εκατ.ευρώ που θα προέλθουν από την επιπλέον φορολόγηση των επαγγελματιών.

Η "σκιαγράφηση" του νέου φορολογικού

Απώλειες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς της πλειονότητας των φορολογουμένων, αλλά και ελαφρύνσεις στους έχοντες εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ, φέρνει η φορολογική μεταρρύθμιση.

Η πρόταση κρύβει οριακές μόνο βελτιώσεις για τρίτεκνους και πολύτεκνους.
Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ευνοημένες είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις, Α.Ε. και ΕΠΕ, καθώς μειώνεται η συνολική φορολογική τους επιβάρυνση, από το 40% που είναι σήμερα, στο 32,8%.

Όλα αυτά, χωρίς φυσικά να υπολογίζονται οι επιβαρύνσεις από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Η μεγάλη παγίδα όμως που στήνει το υπουργείο και στους τρίτεκνους και πολύτεκνους αφορά στα νέα επιδόματα, που θα δοθούν σε αντιστάθμισμα της κατάργησης του αφορολογήτου για παιδιά, καθώς εάν υπολογιστούν με βάση τα οικογενειακά εισοδήματα, που είναι και το πιθανότερο, και όχι με βάση ατομικό εισόδημα, τότε οι επιβαρύνσεις και για τις κατηγορίες αυτές θα ξεκινούν από τις 12.000 ευρώ.

Θα πρέπει, εξάλλου, να αναφερθεί ότι για τη στήριξη των τρίτεκνων και πολύτεκνων το οικονομικό επιτελείο δεν παρουσίασε τα ισοδύναμα μέτρα, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στο τι μέλλει γενέσθαι με τις φοροαπαλλαγές, ειδικά για τους τόκους των στεγαστικών δανείων, τα ιατρικά έξοδα κ.λπ., που με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις θα πρέπει να καταργηθούν, γεγονός που συνεπάγεται αυξημένη φορολόγηση για το σύνολο των φορολογουμένων.

Οι μεγάλοι χαμένοι

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, χαμένοι βγαίνουν:

* οι μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς παιδιά και με εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ
* οι μισθωτοί με ένα παιδί και εισοδήματα άνω των 24.000 ευρώ
* όσοι έχουν δύο παιδιά και εισοδήματα πάνω από 21.000 ευρώ
* όσοι έχουν τρία παιδιά και τα εισοδήματά τους ξεπερνούν τις 23.000 ευρώ
* όσοι έχουν τέσσερα παιδιά και εισοδήματα άνω των 15.000 ευρώ.

Στην πυρά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η σημαντική επιβάρυνση των περίπου 800.000 ελεύθερων επαγγελματιών και των 150.000 Ο.Ε. και Ε.Ε., καθώς πλήττονται όχι μόνο από τη νέα κλίμακα φορολόγησής τους, αλλά και από την αύξηση του τέλους επιτηδεύματος.

Ειδικότερα, με βάση τις θέσεις του υπουργείου.

* αυξάνεται κατά 100% το τέλος επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις, καθώς από τα 500 ευρώ θα ανέλθει στα 1.000 ευρώ.
* αυξάνεται κατά 30% το τέλος επιτηδεύματος για όλους τους επαγγελματίες, αφού από τα 500 ευρώ φέτος ανέρχεται από το 2013 στα 650 ευρώ.

Αλλά οι επιβαρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν σταματούν με την αύξηση του τέλους επιτηδεύματος, καθώς αλλάζει και η κλίμακα φορολόγησής τους, η οποία με βάση τις προτάσεις του υπουργείου διαμορφώνεται ως εξής:

* συντελεστής φορολόγησης 26% για εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ
* συντελεστής 32% για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ

Γενικά προβλέπεται:


* Αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων από το 10% στο 15%. Για παράδειγμα, για κατάθεση 100.000 ευρώ με μέσο επιτόκιο 3% ο ετήσιος τόκος διαμορφώνεται στις 3.000 ευρώ και ο φόρος θα είναι πλέον 450 και όχι 300 ευρώ.
* Αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια με συντελεστή 10% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ τον χρόνο και 33% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
* Με τους συντελεστές αυτούς ευνοούνται οι φορολογούμενοι οι οποίοι λαμβάνουν περιορισμένο πρόσθετο εισόδημα από ενοικίαση ακινήτων. Για παράδειγμα, προκύπτει όφελος για έναν μέσο μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ και 9.000 ευρώ από ενοίκια της τάξης των 2.250 ευρώ. Πριν στο συνολικό εισόδημα των 35.000 ευρώ, τα 9.000 ευρώ των ενοικίων είχαν φόρο 3.150 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα θα έχουν φόρο 900 ευρώ.
Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών
* Καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και αντικαθίσταται από έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ, η οποία θα μειώνεται ανάλογα με το εισόδημα.

Η νέα κλίμακα θα έχει τρεις φορολογικούς συντελεστές, οι οποίοι διαμορφώνονται ως εξής:

* Από 0 έως 25.000 ευρώ στο 21%.
* Από 25.001 έως 40.000 ευρώ στο 36%.
* Άνω των 40.000 ευρώ ο συντελεστής πάει στο 40%.
O φόρος που προκύπτει με βάση τη νέα κλίμακα θα μειώνεται κατά ένα ποσό σταθερής έκπτωσης ύψους 1.950 ευρώ. Στα εισοδήματα πάνω από τις 18.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα περιορίζεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 29.000 ευρώ.


news247

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.