Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

ΑΛΕΞΙΑΔΑ: Οι συντελεστές - Το πρόγραμμα - Το επίσημο "σάιτ"

Μεσαιωνικό Βυζαντινό Φεστιβάλ Δήμου Καστοριάς “Αλεξιάδα”

Ονομάστηκε “Αλεξιάδα” με αφορμή την αναφορά της Άννας Κομνηνής στην Καστοριά μέσα στο ιστορικό κείμενό της “Αλεξιάς”, όπου περιγράφει την κατοχή της πόλης από τους Νορμανδούς και την επική της απελευθέρωση από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ Κομνηνό το 1083 μ.Χ.

Το φεστιβάλ μεταφέρει την... ιστορία στο σήμερα μέσα από μουσική, εικόνες, γεύσεις και χρώματα.

Οι επισκέπτες θα περιηγηθούν τα ιστορικά μνημεία πλαισιωμένα με εικόνες και ήχους, μουσικές συναυλίες και θεατρικά δρώμενα, θα διασκεδάσουν στην Υπαίθρια Μεσαιωνική Βυζαντινή Αγορά και θα παρακολουθήσουν την φαντασμαγορική αναπαράσταση της ιστορικής παράδοσης της πόλης στον Βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α' Κομνηνό.


Η Καστοριά προσφέρεται σαν το ιδανικό σκηνικό για μια παρόμοια εμπειρία, καθώς τα Βυζαντινά μνημεία είναι διάσπαρτα σ' όλη την πόλη και η φυσική της ομορφιά είναι απαράμιλλη.






Καλλιτεχνική Διευθύντρια: Τάνια Κίτσου

Η Τάνια Κίτσου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστοριά. Σπούδασε ζωγραφική και θέατρο στις Η.Π.Α , Ιταλία , Ολλανδία και Μάλτα. Έκανε την πτυχιακή της στην Ιστορία της Τέχνης στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης με θέμα τις Βυζαντινές εκκλησίες της Καστοριάς.

Υπήρξε υπεύθυνη για την καλλιτεχνική διεύθυνση σε τρία θεατρικά φεστιβάλ σε Ιταλία και Ελλάδα. Σκηνοθέτησε συνολικά περισσότερα από πενήντα θεατρικά έργα και τέσσερις ψηφιακές ταινίες μικρού μήκους, αποσπώντας πολλάκις εγκωμιαστικές κριτικές, που παρουσιάστηκαν σε Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Τσεχία, Βέλγιο, Μάλτα και Αίγυπτο.

Έλαβε μέρος ως εισηγήτρια- εκπαιδεύτρια σε πολλά συνέδρια , σεμινάρια και φεστιβάλ για το θέατρο και την τέχνη σ' όλη την Ευρώπη και διεθνώς. Εργάστηκε σαν σκηνοθέτης και θεατρική παιδαγωγός σε σχολές θεάτρου και δομές ψυχικής υγείας στην Ιταλία, Γερμανία και Ελλάδα.

Το 2001 εγκαθίσταται στην Ελλάδα και ιδρύει την Ομάδα Πειραματικού Θεάτρου «FrACTals», την οποία έκτοτε διευθύνει και σκηνοθετεί, με παρουσία και θεατρικές παραστάσεις τόσο στην Ελλάδα ( Θεσσαλονίκη και Αθήνα), όσο και σε ευρωπαϊκά και διεθνή φεστιβάλ. Συνεργάζεται με το «Φίλοι Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη» (Θεσσαλονίκη), τις ομάδες θεατρικής έρευνας “Groups for Human Encounter” (Μάλτα) και “Τeatro Aenigma” (Ιταλία) και αρθρογραφεί για το θεατρικό περιοδικό “Katarsi” (Ιταλία).





Οργανωτικός Διευθυντής: Βασίλης Αναστασίου

Ο Βασίλης Αναστασίου είναι σκηνοθέτης, καθηγητής στα DAMS ( Πανεπιστήμιο στην Μπολόνια, Ιταλία ) και διευθυντής της Μικρής Όπερας του Κόσμου.

Έχει σκηνοθετήσει πάνω από 101 παραγωγές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έργα του έχουν παιχθεί σε όλο τον κόσμο. Μεγάλη του αγάπη το λυρικό θέατρο με 34 παραγωγές στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, το Η. Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Έχει εργαστεί σ' όλες τις Κρατικές μας σκηνές καθώς και σε πολλά ιδιωτικά θέατρα στην επικράτεια. Διεθνείς κριτικές έχουν ασχοληθεί εγκωμιαστικά για τις παραστάσεις του.

Ακόμη έχει μεταφράσει 23 έργα από τα Γαλλικά, Ιταλικά και Αγγλικά . Έχει γράψει 3 Θεατρικά έργα , Μαμά - Μιμί- Μιλούντ (1994 στα Γαλλικά), Λούντβιχ (1998 στα Γαλλικά) , Βρόμικοι Άγγελοι (2003 στα Ελληνικά).

Έχει περάσει από διάφορα επαγγέλματα όπως τη δημοσιογραφία και τα ΜΜΕ.

Σπούδασε Φιλοσοφία, Θέατρο και Μουσική στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Από το 2003 μοιράζεται μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.





Κατασκευή και διαχείριση ιστοσελίδας, γραφιστική κάλυψη: Αποστολίδου Χρυσαφή

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστοριά, ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα με τις σπουδές της παρακολούθησε μαθήματα Drama Therapy και Commedia dell'Arte.

Ασχολήθηκε για πολλά χρόνια με την διοργάνωση διαφημιστικών παραστάσεων, θεατρικών και τηλεοπτικών παραγωγών.

Τα τελευταία χρόνια είναι ιδιοκτήτρια της επιχείρησης ZiZ.gr και ασχολείται με τον σχεδιασμό ιστοσελίδων, τις γραφιστικές εφαρμογές και υπηρεσίες internet.

Ταυτόχρονα εργάζεται ως εισηγήτρια σε σεμινάρια εκπαίδευσης ενηλίκων στα θεματικά πεδία του Marketing και της Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Είναι αρχισυντάκτρια στην ιστοσελίδα πολιτιστικού περιεχομένου Nicethings.gr.





Υπεύθυνος Προγράμματος "Με τη Γεωμετρία και την Αστρονομία στο Βυζάντιο": Νικόλαος Αλχασίδης

Είναι Εκπαιδευτικός με Μεταπτυχιακό στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών.

Είναι Επιμορφωτής Εκπαιδευτικών στο Περιφερειακό Κέντρο Επιμόρφωσης Κοζάνης και Επιμορφωτής ενταγμένος στο Μητρώο του ΕΚΕΒΙ αναφορικά με το πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας.

Είναι μόνιμος συνεργάτης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Καστοριάς και εθελοντής στο πρόγραμμα Future Library.

Διετέλεσε και διατελεί μέλος του Ιδρύματος «Παναγία η Καστριώτισσα» που στόχο έχει την προστασία των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων της Άνω Μακεδονίας.

Συμμετείχε στο Πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ – Εκπαίδευση και Πολιτισμός, εκπονώντας προγράμματα που αφορούσαν τον πολιτισμό και τη διδακτική της ιστορίας.

Διετέλεσε Υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Καστοριάς την χρονική περίοδο 2003 – 2011, έχοντας ως στόχο την υποστήριξη προγραμμάτων πολιτισμού και εκπαίδευσης.





Καλλιτέχνες
Χρόνης Αηδονίδης
Νεκταρία Καραντζή
Αλέκος Βρέττος
Ειρηναίος Νάκος
Γεώργιος Δεμελης
Κωνσταντίνα Ρίτσου
Βασίλης Αναστασίου
Τάνια Κίτσου
Valeria Cimò
Ηλίας Λιάμης
Δάφνη Μαυρίδου

Ομάδες
Σκηνή Ελικώνος
Μικρή Όπερα του Κόσμου
Μουσικό Πολύτροπο
FrACTals
Σχολή Βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής της ιεράς αρχιεπισκοπής Αθηνών
Οι Sbandieratori του Carovigniο
Κουιντέτο του Αλέκου Βρέττου

Μεσαιωνική Αγορά
Νατάσσα Φωκιανίδου Θεοδωρίδου
Μπάμπης Τίγκας
Νέλλη Αφεντουλίδου
Έλσα Πακοπούλου
Μαγδαληνή Πούγγουρα


Εικαστικά
Αλέξανδρος Γεώργιος Σπανίδης







Δείτε όλους τους συντελεστές ΕΔΩ

Δείτε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα ΕΔΩ

Δείτε τον επίσημο ιστότοπο ΑΛΕΞΙΑΔΑ or ALEXIADA


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.