Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Ανασκαφή στην Παραβέλα του Άργους Ορεστικού .

Σημαντικά ευρήματα φέρνει στο φως η πανεπιστημιακή ανασκαφή στην περιοχή Παραβέλα, του Άργους Ορεστικού Καστοριάς. Όπως ανέφερε στην ΕΡΑ Κοζάνης ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας Δημήτρης Δαμάσκος...
τα νέα ευρήματα των τελευταίων χρόνων δείχνουν, πως ανάμεσα στην εγκατάλειψη του Ρωμαϊκού κτιρίου και την ανέγερση της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής, που ανακαλύφθηκαν εκεί τη δεκαετία του 1980, υπάρχει ένα υστερορωμαϊκό νεκροταφείο. Φέτος οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να πιστοποιήσουν την χρονολογία ολοκληρωτικής καταστροφής του κτιρίου, γιατί εκεί, όπως εξηγεί ο κ Δαμάσκος, υπάρχει ένα εκτεταμένο στρώμα καταστροφής, πέτρες και κεραμίδες από την οροφή του κτιρίου και από κάτω έχουν βρει νομίσματα, τα οποία χρονολογούνται στο 2ο μισό του 4ου αιώνα.

Είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, προσθέτει, γιατί ταυτόχρονα μπορούν να πιστοποιήσουν και την χρονολογία ανοικοδόμησης της βασιλικής. Ανοικοδομήθηκε στις τελευταίες δεκαετίες του 4ου μεταχριστιανικού αιώνα και εγκαταλείφθηκε αυτή, από τις αρχές του 6ου αιώνα, όταν ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός, συγκέντρωσε τους κατοίκους της περιοχής και τους μετέφερε στη σημερινή Καστοριά. Η ανασκαφή για φέτος συνεχίζεται μέχρι και τις παραμονές του Δεκαπενταύγουστου. Η Πανεπιστημιακή ανασκαφή Άργους Ορεστικού συνεχίζει στην Παραβέλα, τις έρευνες του Θανάση Παπαζώτου της δεκαετίας του 1980, οπότε και είχε ανακαλυφθεί μια παλαιοχριστιανική βασιλική (4ος-5ος αι. μ.Χ.) και ένα παλαιότερο κτίριο των ρωμαϊκών χρόνων (2ος-3ος αι. μ.Χ.). Κατόπιν μελετών του Δημήτρη Δαμάσκου στην περιοχή, ο οποίος πρότεινε την ταύτιση του Ρωμαϊκού Κτιρίου της Παραβέλας με την έδρα του Κοινού των Ορεστών, επελέγη ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος για συστηματική ανασκαφή, αρχικά με τη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στη συνέχεια και με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.

ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Θεοδότα Τσιόπρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.