Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Εκπτώσεις: η τελευταία ελπίδα των εμπόρων

ΞΕΚΙΝHΣΑΝ ΣΤΙΣ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ ΟΙ ΘΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΛΗΞΟΥΝ ΤΗΝ 31Η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΜΕΧΡΙ 70 % ΘΑ ΚΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΚΠΤΩΣΗΣ

Εν μέσω καύσωνα και με την κατάσταση στην αγορά να παραμένει σε πολύ άσχημα επίπεδα, αφού τόσο η κατανάλωση, όσο και η ρευστότητα...
είναι υπό εξαφάνιση, ξεκίνησαν από τη Δευτέρα 16 Ιουλίου οι θερινές εκπτώσεις και θα διαρκέσουν έως την 31η Αυγούστου.

Μειώσεις τιμών, μεγαλύτερες από κάθε άλλη φορά υπόσχονται οι έμποροι, οι οποίοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους για αύξηση του τζίρου τους στις εκπτώσεις, αλλά και στη βοήθεια του καταναλωτή, καθώς βλέπουν ότι το οικονομικό κλίμα που επικρατεί σήμερα στην ελληνική αγορά, βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας, τόσο στις παραγγελίες όσο και στη ζήτηση.

Η εκπτωτική περίοδος θα κρίνει το μέλλον και τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων
Ήδη αρκετοί καταστηματάρχες και πολλοί εμπορικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα έχουν προχωρήσει σε πρωτοβουλίες ανάδειξης των τοπικών αγορών τους, με δεκαήμερα προσφορών, ως προπομπό των επίσημων εκπτώσεων, ενώ οι έμποροι μιλούν για τις μεγαλύτερες θερινές εκπτώσεις των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, η εκπτωτική περίοδος θα κρίνει το μέλλον και τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων, ενώ, όπως αναφέρουν, είναι αποφασισμένοι να εξαντλήσουν όλα τα διαθέσιμα περιθώρια για όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές.

Η αβεβαιότητα «γονατίζει» την αγορά

Οι επιχειρηματίες από τον κλάδο του λιανεμπορίου, μάλιστα, δηλώνουν πως οι πωλήσεις, από την αρχή του έτους, κινούνται πτωτικά, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων.

Στο σύνολό τους, οι επιχειρηματίες αναζητούν συνεχώς τρόπους, για να προσελκύσουν τους καταναλωτές, ενώ αρκετοί είναι οι έμποροι που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις εκπτώσεις για άνοδο των πωλήσεων. Στη μισή τιμή πωλούνται ρούχα και παπούτσια από την πρώτη κιόλας ημέρα των εκπτώσεων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου, ενώ περίπου στο 30% με 40% θα είναι η έκπτωση στα είδη οικιακού εξοπλισμού, 50% στην ένδυση και 50% στην υπόδηση.

Οι μικρομεσαίοι πάντως, με την κίνηση στην αγορά να είναι στο -40% σε σχεδόν όλους τους κλάδους κατά το πρώτο εξάμηνο, ετοιμάζονται να ρίξουν τις τιμές έως και 70%, προκειμένου να πείσουν τους καταναλωτές να μπουν στα καταστήματά τους. Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων, επίσης, σημειώνουν επιδείνωση και το 57% των εμπορικών επιχειρήσεων αναμένει μείωση των πωλήσεων το επόμενο διάστημα ακόμα και κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων. Η ΕΣΕΕ συμβουλεύει, πάντως, τους καταναλωτές, να είναι προσεκτικοί την περίοδο των εκπτώσεων και να λαμβάνουν υπόψη τις οδηγίες: την αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση, η οποία είναι υποχρεωτική στα εμφανή σημεία του καταστήματος. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα που λόγω τέλους εποχής και αλλαγής σεζόν εκποιούνται σε χαμηλότερες τιμές.

«Η ανησυχία και η αβεβαιότητα για το μέλλον έχουν λάβει τέτοιες διαστάσεις, ώστε κανείς πια δε δαπανά, παρά μόνο για τα απολύτως απαραίτητα», ανέφερε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Καστοριάς, κ. Βαγγέλης Πανταζής. Επιπλέον, σημείωσε ότι «στο α' τετράμηνο της φετινής χρονιάς ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο (εκτός αυτοκινήτων και καυσίμων) μειώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η πτώση αυτή της οικονομικής δραστηριότητας οφείλεται, κυρίως, στη διάβρωση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καθώς και στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος».

Είναι σαφές πως ειδικά η θερινή περίοδος και το διάστημα ως τα μέσα του φθινοπώρου θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για τους εμπόρους, οι οποίοι δίνουν κυριολεκτικά έναν σκληρό αγώνα επιβίωσης, όχι μόνο στην πόλη μας αλλά και σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Οι καταστηματάρχες ελπίζουν πως η πολιτική σταθερότητα που φαίνεται να είναι πλέον πραγματικότητα στη χώρα μας, θα επιδράσει θετικά στην περίπτωσή τους, αναμένοντας πως σύντομα θα μπορούν να δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια. Ταυτόχρονα, στη μάχη για να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ζωντανές, επιστρατεύουν όλα τα «όπλα» που έχουν στη διάθεσή τους.

Δώρα Κωτσοπούλου
Νέα Καστοριά


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.