Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Καστοριά: Ρύθμιση χρεών προς τους δήμους για οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων

- «Ανάσα» η ρύθμιση χρεών και για τους Δήμους του νομού Καστοριάς

- Μέγιστος αριθμός δόσεων οι 24 και ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ


Μεγάλη οικονομική «ανάσα», αναμένεται να δώσει σε πολλούς οφειλέτες Δήμων και στo νομό Καστοριάς, η νέα τροπολογία ρύθμισης χρεών που...αποφάσισε η Κυβέρνηση και προβλέπει μέγιστο αριθμό δόσεων τις 24 και ελάχιστο ποσό καταβολής τα 100 ευρώ.

Πρόκειται για την ίδια ρύθμιση με αυτή που ισχύει και για τους οφειλέτες του Δημοσίου, με τους Δήμους –που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα- να μπορούν πλέον να κάνουν καλύτερα τον προγραμματισμό τους και βέβαια να αυξήσουν τα έσοδά τους.

Η ρύθμιση αφορά χιλιάδες οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη έως 10.000 ευρώ και επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 75.000 ευρώ. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε συγκεκριμένο άρθρο σχετικού πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, «με τη προτεινόμενη διάταξη επιδιώκεται η ενίσχυση της ικανότητας των ΟΤΑ να εισπράξουν τα έσοδά τους, όπως εξάλλου είναι υποχρεωμένοι να κάνουν, διευκολύνοντας παράλληλα τους οφειλέτες να διακανονίσουν τις οφειλές με τρόπο, ώστε να καθίσταται εφικτή η καταβολή τους στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης».

Σημειώνεται, ότι στο συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο δεν έχει συμπεριληφθεί κάποια ρύθμιση χρεών των Δήμων προς το Δημόσιο, όπως διακαώς επιθυμούν οι Δήμαρχοι.


Δίνονται ευεργετήματα προς τους οφειλέτες να μην πληρώνουν προσαυξήσεις

Για μια πολύ ευνοϊκή ρύθμιση, την οποία μπορούν να την αξιοποιήσουν οι δημότες προς όφελος τους για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, oι οποίες είναι βεβαιωμένες στο δήμο Καστοριάς, μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου του 2012, έκανε λόγο, ο αντιδήμαρχος οικονομικών, κ. Τρύφωνας Πολυγιάννης. Μάλιστα, όπως είπε, η συγκεκριμένη απόφαση του υπουργείου δίνει την δυνατότητα στους οφειλέτες να ρυθμίσουν και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους και παράλληλα να μην πληρώνουν τις προσαυξήσεις.

«Γίνεται αντιληπτό ότι με την οικονομική δυσπραγία στην οποία έχουμε περιέλθει, που μας βγάζει όλους καθημερινά από το πρόγραμμα τώρα, η συγκεκριμένη ρύθμιση για τους δημότες, οι οποίοι οφείλουν και έχουν πλέον τη δυνατότητα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους είναι μια λύτρωση», δήλωσε ο αντιδήμαρχος.


Η ρύθμιση αφορά ποσά μέχρι 10.000€, είτε είναι φυσικά πρόσωπα, δημότες ή εταιρίες οι οποίες υπάγονται στο δήμο Καστοριάς

Όσον αφορά τώρα στις ρυθμίσεις, σύμφωνα πάντα με τον αντιδήμαρχο, χωρίζονται σε 3 κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία μπορεί ο οφειλέτης να έρθει να πληρώσει την βεβαιωμένη ληξιπρόθεσμη οφειλή, χωρίς προσαυξήσεις αν καταβάλλει το ποσό εφάπαξ. Η δεύτερη κατηγορία αφορά τις περιπτώσεις εκείνες που μπορεί να κάνει ρύθμιση και να γλυτώσει μέχρι και το 90% των προσαυξήσεων, όταν αυτές ανέρχονται από 2 δόσεις έως και 12 και η τρίτη κατηγορία που είναι και σημαντική, είναι να κάνει ο οφειλέτης ρύθμιση μέχρι 24 δόσεις. Συγκεκριμένα, από 13 μέχρι 24 δόσεις οπότε και σε αυτή την κατηγορία μπορεί να γλιτώσει το 75% των προσαυξήσεων.

«Η ρύθμιση αφορά ποσά μέχρι 10.000€, είτε είναι φυσικά πρόσωπα, δημότες ή εταιρίες, οι οποίες υπάγονται στον δήμο Καστοριάς. Αυτές λοιπόν τις οφειλές μπορούν να τις ρυθμίσουν σε 3 κατηγορίες», εξήγησε ο κ Πολυγιάννης, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι με τη ρύθμιση είναι ευκαιρία να μην επιβαρύνονται οι οφειλέτες με επιπλέον ποσά, τα οποία είναι καθαρά ποσά προσαυξήσεων, τα οποία η οικονομική υπηρεσία είναι αναγκασμένη κάθε μήνας που περνάει να τα βεβαιώνει και να τα χρεώνει. «Μέχρι τις 7 Οκτωβρίου που λήγει και η προθεσμία καλό είναι όλοι οι δημότες να έρθουν στο δήμο και να ρυθμίσουν αυτές τις οφειλές, γλυτώνοντας τις προσαυξήσεις που έχουν χρεωθεί», κατέληξε ο αντιδήμαρχος.


Σύμφωνα με το Νόμο…

Είναι δεδομένο λοιπόν, ότι με τη νέα αυτή ρύθμιση, το κράτος προσπαθεί μεν να εξασφαλίσει κάποια έσοδα για τους σκληρά δοκιμαζόμενους Δήμους, από την άλλη όμως δίνει και την ευκαιρία στους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους, κάτι που ήταν και είναι αίτημα πολλών Καστοριανών.

Βέβαια, να σημειωθεί ότι πλέον οι Δήμοι δεν θα μπορούν να δρουν αυτοβούλως και να εκδίδουν εκείνοι αποφάσεις για την ρύθμιση των χρεών προς αυτούς, αλλά τώρα δεσμεύονται από το νόμο, που βέβαια πρέπει να ισχύσει για όλους.

Θεοδώρα Ζήση Κωτσοπούλου για τη "Νέα Καστοριά"

Επιμέλεια: Mπέτσκας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.