Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

ΕΡΤ: Η Χούντα δεν πέρναγε με τίποτα - Εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι!!!

Πώς ένα ντοκιμαντέρ 13 επεισοδίων χρειάστηκε 26 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί. Η οργή του σκηνοθέτη Φώτου Λαμπρινού και η "εκρηκτική" απάντηση του Λάμπη Ταγματάρχη

Την εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ "Χούντα είναι θα περάσει;" σε σκηνοθεσία και σενάριο του Φώτου Λαμπρινού, που προβλήθηκε στην ΕΡΤ, πολλοί θα την έχετε ακουστά, αλλά λίγοι θα καταφέρατε να... την παρακολουθήσετε μέχρι τέλους.

Αυτό, όχι λόγω του θέματος (μια κριτική ματιά στην περίοδο της δικτατορίας, δοσμένη με χιούμορ), αλλά επειδή έπρεπε να έχει κανείς μαντικές ικανότητες για να την πετύχει στην οθόνη του!

Η σειρά επρόκειτο να ολοκληρωθεί σε 13 ημίωρα επεισόδια, και καλύπτει το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 1967, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1974. Φυσικά ο προγραμματισμός πήγε περίπατο, με αποτέλεσμα να χρειαστούν... 26 εβδομάδες για να προβληθούν όλα τα επεισόδια!

Γιατί όμως αυτή η καθυστέρηση, που σίγουρα εμπόδισε όσους ήθελαν να την παρακολουθήσουν; Η απάντηση λίγο παρακάτω και πολύ αναλυτικά. Κάντε λίγο υπομονή.



Το οργισμένο μήνυμα του Φώτου Λαμπρινού


Αφού η σειρά ολοκληρώθηκε τελικά στις 3 Ιουλίου, ο σκηνοθέτης της κ. Φώτος Λαμπρινός, έστειλε ένα μήνυμα διαμαρτυρίας σε δεκάδες ανθρώπους της τηλεόρασης και των τεχνών, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι χρειάστηκαν 26 εβδομάδες για να προβληθούν 13 επεισόδια, ενός ντοκιμαντέρ που και καλογυρισμένο ήταν και είχε και τηλεθέαση για τα δεδομένα της ΕΡΤ.

Στο ηλεκτρονικό του μήνυμα μάλιστα, έβαλε ευθέως κατά του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΡΤ κ. Λ. Ταγματάρχη και της διευθύντριας προγράμματος κας Π. Μουρίκη.

"Απόψε στις 22.15' από τη ΝΕΤ μεταδίδεται το 13ο και τελευταίο (ΟΥΦ!) επεισόδιο της σειράς "Χούντα είναι. Θα περάσει;".

Τώρα, πως κατάφερε η ΕΡΤ μία σειρά 13 επεισοδίων να τη μεταδώσει σε 26 εβδομάδες, ρωτήστε τον Ταγματάρχη που διόρισε ο Χυτήρης Διευθύνοντα Σύμβουλο (είπαμε, επί Χούντας οι Συνταγματάρχες, επί Πασοκ ο Ταγματάρχης) και την κυρία που διόρισε ο ίδιος, ως διευθύντρια προγράμματος Πανδώρα Μουρίκη.

Οι δυό τους μετέτρεψαν την ΕΡΤ, κυριολεκτικά σε κουτί της Πανδώρας, απ'όπου βγαίνουν κάθε τόσο τέρατα και σημεία.

Εις άλλα με υγεία.."

Ανέφερε ο κ. Λαμπρινός στο μήνυμά του.

*Το NEWS 247, επικοινώνησε με τον κ. Φώτο Λαμπρινό, ο οποίος όμως δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στο θέμα, δηλώνοντας ότι δεν θέλει να κάνει καμία δημόσια δήλωση.




Απεργίες, μπάσκετ, εκλογές

Ο Λάμπης Ταγματάρχης απάντησε στο μήνυμα του κ. Λαμπρινού, χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις προφανώς ενοχλημένος από το λογοπαίγνιο με το όνομά του.

Το ενδιαφέρον όμως στην απάντηση του κ. Ταγματάρχη, είναι το ότι παρέθεσε αναλυτικά τις ημέρες και τους λόγους που αναβλήθηκε η προβολή του ντοκιμαντέρ!

"Κύριε Φώτο Λαμπρινέ,

Απορώ πώς, ενώ είχατε την «ευγένεια» να αποστείλετε την επιστολή σας σε 128 αποδέκτες, δεν είχατε το στοιχειώδες θάρρος να την αποστείλετε και σ’ εμένα, που εντέλει απευθύνεται.

Αυτό βεβαίως θα μπορούσε να σας κάνει να πιστεύετε πως δεν θα σας απαντούσα. Σφάλετε.
Λοιπόν:

1. Η εκπομπή σας, η οποία προγραμματίστηκε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, εγκλωβίστηκε σε εξελίξεις ανεξάρτητες από τον προγραμματισμό της ΕΡΤ.

2. Συγκεκριμένα, απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ και μια μακρά προεκλογική περίοδος κατά την οποία οι υποχρεώσεις της ΕΡΤ αποφασίζονται από τη διακομματική επιτροπή, επηρέασαν όλο τον προγραμματισμό των εκπομπών της ΕΡΤ.

3. Νομίζω πως ούτε οι απεργοί υπάλληλοι, ούτε τα κόμματα είχαν στόχο εσάς και την εκπομπή σας, πολλώ μάλλον η ΕΡΤ που σας πλήρωσε.

Κατανοώ την αγανάκτησή σας.
Δεν κατανοώ την επιστολή σας και το ύφος της που δεν συνάδει με το κύρος και την εξαιρετικά πολύτιμη και πανθομολογούμενη προσφορά σας στην έβδομη τέχνη.

Τουναντίον, παραπέμπει στο «χρονικό μιας επταετίας» το οποίο και προφανώς σας επηρέασε.

Εννοώ τη λάσπη, τη λοιδορία και κυρίως την «κουκούλα» όταν καταγγέλλετε χωρίς να σας «βλέπει» το θύμα.

Προς επίρρωσιν των παραπάνω ακολουθεί ο αναλυτικός προγραμματισμός της περιόδου μετάδοσης της εκπομπής.

Μετά ταύτα, τα σχόλια περιττεύουν και η αλήθεια μένει.

«Δοξόμπους».

Λάμπης Ταγματάρχης





Ακολουθεί ο προγραμματισμός και οι αναβολές, όπως τον παρέθεσε ο κ. Λάμπης Ταγματάρχης.

1ο επεισόδιο: 20/12/11

27/12/2011 - ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΣΠΕΡΤ & ΕΣΗΕΑ

3/1/2012 - ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΣΠΕΡΤ & ΕΣΗΕΑ

10/1/2012 - 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΟΣΠΕΡΤ

17/1/2012 - 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΟΣΠΕΡΤ

2ο επεισόδιο: 24/1/2012

3ο επεισόδιο: 31/1/2012

7/2/2012 - 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΟΣΠΕΡΤ

4ο επεισόδιο: 14/2/2012

5ο επεισόδιο: 21/2/2012

6ο επεισόδιο:
28/2/2012

7ο επεισόδιο: 6/3/2012

8ο επεισόδιο: 13/3/2012

20/3/2012: EUROLEAGUE ΜΠΑΣΚΕΤ - PLAY OFF

27/3/2012: EUROLEAGUE ΜΠΑΣΚΕΤ - PLAY OFF

9o επεισόδιο: 3/4/2012

10ο επεισόδιο: 10/4/2012

11ο επεισόδιο: 17/4/2012

24/4/2012 ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΣΤΗ ΝΕΤ (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Π. ΚΑΜΜΕΝΟΥ)

1/5/2012: ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΣΤΗ ΝΕΤ (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ)

8/5/2012: ΕΚΛΟΓΕΣ 2012 - ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

15/5/2012: ΕΚΛΟΓΕΣ 2012 - ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

22/5/2012: EUROVISION 2012 - A' ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ

29/5/2012: NETWEEK - Έκτακτη μετάδοση εκπομπής, λόγω απεργίας ΕΣΗΕΑ στις 28/5/2012. (Αντί για Δευτέρα, η εκπομπή μεταδόθηκε Τρίτη).

5/6/2012: ΕΚΛΟΓΕΣ 2012 - Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

12/6/2012: ΕΚΛΟΓΕΣ 2012 - Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

19/6/2012: ΕΚΛΟΓΕΣ 2012 - ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

12ο επεισόδιο: 26/6/2012

13ο επεισόδιο: 3/7/2012





Απάντηση και από την Π. Μουρίκη

Στον κ. Λαμπρινό απάντησε με τη σειρά της και η διευθύντρια προγράμματος της ΕΡΤ κα Πανδώρα Μουρίκη, η οποία επίσης παρέθεσε τον προγραμματισμό και τις αιτίες αναβολής.

"Η άποψη του είναι ψευδής και συκοφαντική για δήθεν πράξεις μου εις βάρος της προβολής της σειράς του από τη NET" αναφέρει στο μήνυμά της η κα Μουρίκη και προσθέτει:

"Δεν επικοινώνησε ποτέ μαζί μου σχετικά με την προβολή της σειράς, αλλά ήταν πάντοτε ενημερωμένος από τα αρμόδια τμήματα της ΕΡΤ: Νεανικών & Επιμορφωτικών Προγραμμάτων και Σύνθεσης Προγράμματος, για την αναβολή προβολών και τις αιτίες τους (απεργίες, αγώνες μπάσκετ και προεκλογικές συγκεντρώσεις).

Έχω αναλάβει την Διεύθυνση Προγράμματος μετά από εσωτερική προκήρυξη. Επιφυλάσσομαι παντός νόμιμου δικαιώματος μου για να υπερασπισθώ την προσωπική μου και επαγγελματική μου υπόληψη".





Λαμπρινός: "Εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι"

Ο κ. Φώτος Λαμπρινός, με τον οποίο το NEWS 247 επικοινώνησε, αλλά ο ίδιος δεν επιθυμούσε να κάνει δημόσια δήλωση, απάντησε στο μήνυμα του κ. Ταγματάρχη, σημειώνοντας ότι είναι το τελευταίο μήνυμα που στέλνει για αυτό το θέμα και ότι δεν θα δώσει συνέχεια ακόμα και αν υπάρξει νέα απάντηση.

"Κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε,

Δεν συνηθίζω να αλληλογραφώ με αγνώστους, όμως, θα επιχειρήσω μία εξαίρεση για λόγους συναισθηματικούς, τους οποίους δεν θα σας αποκαλύψω, παρ’όλο που έχουν να κάνουν με εσάς.

Η απάντησή σας στάζει κυριολεκτικά φαρμάκι, κάτι που δείχνει ότι σας πείραξε πολύ το λογοπαίγνιο με το επώνυμό σας. Ωστόσο, η όλη συμπεριφορά σας θυμίζει το «εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι...».

Εκλαμβάνω, βέβαια, την αναφορά στο πρόσωπό μου περί «κύρους και εξαιρετικά πολύτιμης και πανθομολογούμενης προσφοράς μου στην έβδομη τέχνη» ως φαρμακερή ειρωνία, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την λοιδωρούσα ιαχή «Δοξόμπους», που αναφωνείτε στο τέλος της επιστολής σας, συντασσόμενος με όλους εκείνους που χλεύασαν την ταινία μου, την οποία, είμαι απολύτως σίγουρος, ότι δεν έχετε δει.

Επιτρέψτε μου, λοιπόν, κατόπιν αυτού να σας ενημερώσω για την προσφορά μου, στην ΕΡΤ, όχι αξιολογικά αλλά με συγκεκριμένα στοιχεία:

Ξεκίνησα σε ηλικία 23 ετών τη σκηνοθετική μου δραστηριότητα από τους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου (1961) με το «Θέατρο της Δευτέρας» και ραδιωφονικά ντοκυμανταίρ, για διάστημα πάνω από δύο χρόνια. Υπάρχουν ακόμα στο Αρχειο της ΕΡΑ οι ηχογραφήσεις της εποχής εκείνης, για να διαπιστώσει κανείς το επίπεδο, τόσο της δουλειάς μου, όσο και τους ηθοποιούς που με τίμησαν με τη συμμεοχή τους.

Αμέσως μετά την πτώση της Χούντας, ξεκίνησα τη σνεργασία μου με την ΕΡΤ, ως εξωτερικός συνεργάτης, σκηνοθετώντας, μεχρι σήμερα, πάνω από 300 ντοκυμανταίρ μεταξύ των οποίων το «Μουσικό Οδοιπορικό με τη Δόμνα Σαμίου», πολλές ημίωρες ταινίες στη σειρά «Η ΕΡΤ στη Βόρειο Ελλάδα», την ταινία «Ο Πειραιάς του Γιάννη Τσαρούχη», το «Πανόραμα του Αιώνα», τα ντοκυμανταίρ για την Περεστρόϊκα και την πτώση της ΕΣΣΔ, την σειρά «Η Ομορφιά θα σώσει τον κόσμο», τη σειρά «Αναζητώντας την Βερενίκη» και τέλος, τη σειρά «Χούντα είναι. Θα περάσει;». (Με την ευκαιρία, μήπως γνωρίζετε ποιός ήταν ο παράγων εκείνος που επιμόνως ζητούσε να αλλάξει ο τίτλος;).

Έτσι, το 2011 συμπλήρωσα 50 χρόνια (με κάποια υποχρεωτικά κενά) συνεργασίας μου με την Ραδιοφωνία και την Τηλεόραση, γνωρίζοντας ότι κανείς δεν πρόκειται να...με τιμήσει γι αυτό.

Τώρα, ως προς τη σειρά για τη Χούντα. Ενώ ξεκίνησαν οι μεταδόσεις της πριν από τα Χριστούγεννα του 2011, και από τα πρώτα επεισόδια σημείωσε θαυμαστά νούμερα θεαματικότητος (όπως φαίνεται, αυτό μπορεί να συνέβαλε στην εξάφάνισή της), ταλαιπωρήθηκε από τις απεργίες, το μπάσκετ και τις διπλές εκλογές, σε βαθμό που τα 13 ημίωρα να μεταδοθούν τελικά σε 26 εβδομάδες, χάνοντας έτσι ακόμα και τους πιό πιστούς θεατές της.

Η δουλειά του Διευθύνοντος Συμβούλου και της Διεύθυνσης Προγράμματος είναι βεβαίως να μην αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους, μεταθέτοντας σε άλλες μέρες και ώρες τη σειρά και προσθέτοντας την κατάλληλη ενημέρωση, έτσι ώστε να μην διακοπεί η μετάδοση, και ο κόσμος που το επιθυμεί, να την παρακολουθήσει απρόσκοπτα. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και φτάσαμε στις 26 εβδομάδες και στη δικαιολόγηση του φαινομένου από την πλευρά σας ως...φυσικό επακόλουθο.

Εδώ υπεισέρχεται ο παράγων «σας πλήρωσε», που αναφέρετε, μη γνωρίζοντας βεβαίως, ότι επί 28 μήνες, οι λίγοι αλλά αφοσιωμένοι συνεργάτες μου και εγώ, εργαστήκαμε χωρίς ούτε ένα ευρώ και μόλις πριν από ένα μήνα άρχισε η ΕΡΤ να καταβάλλει τμηματικά το αντίτιμο κάποιων επεισοδίων, κάτι που μπορεί πιθανόν να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Βλέπετε λοιπόν ότι, ως προς το «σας πλήρωσε», είναι απόλύτως διαφορετικός ο τρόπος που η ΕΡΤ πληρώνει εσάς και εμένα.

Ανεξαρτήτως όλων αυτών, αν πράγματι με θεωρείτε «πρόσωπο κύρους» και δεν ειρωνεύεστε, θα μπορούσατε κάποια στιγμή, είτε όταν άρχισε να προβάλλεται η σειρά, είτε όταν προέκυψαν τα προβλήματα, να με καλέσετε και να μιλήσουμε δια ζώσης, ως μία χειρονομία καλής θελήσεως. Επίσης, είχατε την ευκαιρία, όταν έγινε η εκδήλωση για το μικρό μουσείο της ΕΡΤ στο ισόγειο, γνωρίζοντας ότι, το δώρο στους χορηγούς και επισήμους ήταν η σειρά «Πανόραμα του Αιώνα», που φέρει την υπογραφή μου, να κάνετε κάποια αναφορά στο γεγονος ή και να επιδιώξετε να γνωριστούμε. Τίποτε από τα δύο. Και τώρα μου μιλάτε για «λασπη» «κουκούλα» και άλλα ηχηρά, παραβλέποντας ότι αν ήθελα να μείνει στο απυρόβλητο το mail μου, θα το έστελνα σε λίγους και σίγουρους φίλους μου, ενώ, όπως κι εσείς επισημαίνετε, το απέστειλα σε 128 αποδέκτες, γνωρίζοντας εκ των προτέρων, ότι κάποιος καλοιθελητής θα βρισκόταν για να σας το προωθήσει. Έτσι δεν με εξέπληξε η επιστολή σας.

Αλλά για να έλθουμε στο προκείμενο: αίσθησή μου είναι (και δεν είμαι ο μόνος) ότι με μία σειρά οργανωμένων ενεργειών, οδηγείτε την ΕΡΤ (και με τις ευλογίες της νέας κυβέρνησης, όπως πληροφορούμαι), σε ένα είδος ενημερωτικού και αθλητικού καναλιού, αδιαφορώντας για το πρόγραμμα και για τους καταστατικούς στόχους του Ιδρύματος, που είναι εκτός από την ενημέρωση, η ψυχαγωγία και η επιμόρφωση. Με άλλα λόγια, εισάγετε την πρόταση Μόσιαλου από το παράθυρο.

Δεν είναι δική μου δουλειά να προσπαθήσω να σας αποτρέψω από αυτόν το στόχο. Κάντε ό,τι νομίζετε, με τη δική σας «αλήθεια, όπως λέτε, να μένει» ή αλλοιώς, ας μένει το βύσσινο...

Με τιμή
Φώτος Λαμπρινός

Υ.Γ. εξυπακούεται πως δεν πρόκειται να συνεχίσω την αλληλογραφία".


NEWS 247


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.