Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Καστοριά: «Δεν θα κατεβάσουν ρολά» οι φαρμακοποιοί

-Αναμένονται νέες κινητοποιήσεις;
-Καταδικασμένοι σε «ομηρία» οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΠΥ;

Σε φαύλο κύκλο βρίσκονται οι φαρμακοποιοί όλης τη χώρας αφού προβαίνουν σε πολλά πισωγυρίσματα. Αρχικά ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις στις 14 Ιουνίου ύστερα από δέσμευση των αρμοδίων για την πληρωμή των οφειλών του Απριλίου μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιουνίου από τον ΕΟΠΠΥ, στην παρούσα φάση άλλη μία φορά... αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί ύστερα από έκκληση που απηύθυνε ο Υπουργός Υγείας ο κύριος Λυκουρέντζος.

Για να δοθεί τέλος σε όλο αυτό το «γαϊτανάκι» δεσμεύσεων υλοποιήθηκε την Δευτέρα 25 Ιουνίου, συνεδρίαση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο στην Αθήνα και αποφάσισαν επειδή άρχισε η νέα λειτουργία της κυβέρνησης από τη Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012 ,να δοθεί ένα περιθώριο 5 ημερών για να ενημερωθούν όλοι οι Υπουργοί και να διενεργηθούν οι απαραίτητες επαφές με τους Υπουργούς Εργασίας και Υγείας.

Επιπλέον την Τρίτη 26 Ιουνίου 2012 μέσα σε όλο αυτό τον πανικό που δέσποζε την χώρα αλλά και την τοπική κοινωνία Καστοριάς ,πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας σύσκεψη με τη συμμετοχή και του υπουργού Εργασίας Ιωάννη Βρούτση, του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμου Βουδούρη, του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου και του προέδρου του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακοποιών Θεόδωρου Αμπατζόγλου με θέμα την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την εξόφληση των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ απέναντι στους φαρμακοποιούς.

Η σύσκεψη έλαβε τέλος με την διαβεβαίωση εκ μέρους του κυρίου Λυκουρέντζου για την τήρηση της δέσμευσης του που αφορά στην άμεση διευθέτηση των αποπληρωμών στο προσεχές διάστημα. «Οι δεσμεύσεις του Υπουργού Υγείας και των συναρμοδίων Υπουργείων προκαθορίζουν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα», δήλωσε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου Καστοριάς Αχιλλέα Μιρκόπουλου. Επιπλέον ο κύριος Μιρκόπουλος τόνισε «πως για να μην υπάρξει ταλαιπωρία μελλοντικά η οποία δεν ωφελεί κανέναν, θα πρέπει να δρομολογηθούν δεσμεύσεις από πλευρά του Υπουργού που θα αποτρέπουν μελλοντικές κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών»

Επομένως σύμφωνα με δηλώσεις του κυρίου Μιρκόπουλου «Τα φαρμακεία στην Καστοριά λειτουργούν κανονικά, και αναμένουν τις αποφάσεις που θα λαμβάνει ο πανελλήνιος φαρμακευτικός σύλλογος σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχει πάρει το Υπουργείο Υγείας και εργασίας στην πρόσφατη συνάντηση και αφορούν την αποπληρωμή του 50 % των οφειλών του Απριλίου μέχρι την Πέμπτη 5 Ιουλίου».

Ωστόσο αν οι δεσμεύσεις παραμείνουν μόνο στο επίπεδο λεκτικών υποσχέσεων και δεν γίνουν πράξη, το μέλλον θα κριθεί δυσοίωνο για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ. Αυτό συνεπώς οδηγεί στο εξής συμπέρασμα αν δεν καταβληθούν τα οφειλόμενα ποσά στα φαρμακεία, είναι πιθανό να προβούν σε νέο κλοιό κινητοποιήσεων οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας αλλά και της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς .

Επομένως εάν δεν εξευρεθεί λοιπόν μία δραστική λύση μετά και την πίστωση χρόνου που θα δοθεί στη νέα κυβέρνηση μετά και την εκ νέου παράταση έως τις 5 Ιουλίου, για να καταβληθούν στους λογαριασμούς των φαρμακοποιών τα 120 εκατομμύρια ευρώ που υπολείπονται, τότε με πρόταση του Πανελλήνιου φαρμακευτικού Συλλόγου είναι πιθανό να ξεκινήσει σε όλη τη Ελλάδα η αναστολή της χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει, θωρακίζοντας την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας αφού δεν γνωρίζουμε εάν θα υπάρξει και όριο τερματισμού της αναστολής.

Σε όλο αυτό το φάσμα της κατακρεούργησης του συστήματος της υγείας έντονη είναι και η δυσφορία των ασφαλισμένων της Καστοριάς, οι οποίοι δεν αντέχουν να πληρώνουν πλέον από την τσέπη τους τα φάρμακα που τους συνταγογραφούν οι γιατροί.

Σε ομηρία όμως καθίστανται και οι φαρμακοποιοί που παρέχουν φάρμακα χωρίς να έχουν διασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση τους. Το κοινωνικό κράτος δικαίου στο οποίο συνυπάρχουν όλοι οι πολίτες οφείλει να είναι τυπικό απέναντι στους ασφαλισμένους και τους επιχειρηματίες όπως είναι και ίδιοι συνεπείς, για να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία της αλυσίδας.

Όπως αναφέρει ο φαρμακοποιός Καστοριάς Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάρης « οι ασφαλισμένοι αφενός αντιμετωπίζουν την ασυνέπεια των ασφαλιστικών τους ταμείων όντας οι ίδιοι συνεπείς απέναντι τους και έχοντας καταβάλει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, αλλά αφετέρου και οι επιχειρήσεις που κάνουν τον μεσάζοντα μεταξύ του ασφαλιστικού ταμείου και του ασφαλισμένου αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας αφού δεν έχουν τα απαιτούμενα χρήματα για να προμηθεύσουν στον ασφαλισμένο τα φάρμακα που χρειάζεται για να εξασφαλίσει την επιβίωση του. Αυτό έχει ως σοβαρό αντίκτυπο οι επιχειρήσεις φαρμακείων να μην δύνανται να πληρώσουν τους προμηθευτές καραδοκώντας ο κίνδυνος της τοποθέτησης λουκέτου».

Η λύση του προβλήματος πρέπει λοιπόν να επικεντρωθεί στην εξεύρεση της σταθερής χρηματοδότησης του ΕΟΠΠΥ έτσι ώστε να αποτιναχθούν τόσο οι ασφαλισμένοι όσο και οι φαρμακοποιοί από τα δεσμά του προβλήματος, που τους ταλανίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα με τη συνεχή επάνοδο του στην επιφάνεια.

Η διασφάλιση της σταθερής χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ ο οποίος βρίσκεται σε πρόθυρα κατάρρευσης, προκειμένου να μην προκαλείται σε συχνό επίπεδο πρόβλημα με τις οφειλές του Οργανισμού είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η πρόταση είναι δύσκολα υλοποιήσιμη αν όχι ανέφικτη, καθώς τα μεγάλα Ταμεία που αιμοδοτούν οικονομικά τον Οργανισμό αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας, λόγω της κρίσης.

Αξιοσημείωτο είναι πως η χρηματοδότηση του ΕΟΠΠΥ δυστυχώς δεν έχει επιτευχθεί μέσω Ευρωπαϊκών κονδυλίων. Όπως αναφέρει ο φαρμακοποιός Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάρης «ήταν δρομολογημένο να πάρει ο ΕΟΠΠΥ το 0,6% του ΑΕΠ σύμφωνα με υπολογισμούς του νομοθέτη ,ωστόσο το Υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να κυμανθεί στο 0,4%, εγχείρημα το οποίο στέρησε από τον ΕΟΟΠΠΥ σημαντικά έσοδα. Επιπλέον επιβαρύνθηκε με την πρόσθεση προβληματικών ταμείων αλλά και προηγούμενων χρεών. Αυτό επέφερε ως αποτέλεσμα με την απαρχή της λειτουργίας του την 01-01-2012, να έχει ένα μεγάλο άνοιγμα προς τους προμηθευτές και ενώ είχε απόθεμα 5 εκατομμύρια ευρώ βρέθηκε να χρωστά ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ.»

Εν κατακλείδι είναι απαραίτητο να δοθεί το απαραίτητο «οικονομικό υπόβαθρο» στον ΕΟΠΠΥ μέχρι να είναι σε θέση να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τους φαρμακοποιούς άμεσα και να μην βυθίζει στην απόγνωση εκατομμύρια ασφαλισμένους του .

Αναστασία Τζάκα
Εφημερίδα ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.