Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Δήμος Καστοριάς: Σημαντικά έργα ανάπλασης και ασφαλτόστρωσης (συνέντευξη Χρήστου Παρχαρίδη)

«Τα έργα θα δώσουν μια άλλη μορφή στη «βιτρίνα» της πόλης για να την απολαύσουν τόσο οι ντόπιοι όσο και οι επισκέπτες»...










Ένα βήμα πιο κοντά στις μεγάλες μελέτες που αφορούν σημαντικά έργα, όπως την αναβάθμιση και τον εξωραϊσμό της πόλης της Καστοριάς και συγκεκριμένα την ανάπλαση της Βόρειας και Νότιας Παραλίας, βρίσκεται ο δήμος Καστοριάς. Έργα που τα περίμεναν χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής, τα οποία θα συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών της ακριτικής μας περιοχής.


Έργα πρώτης προτεραιότητας

Οι μελέτες, μετά την ολοκλήρωσή τους, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, κ. Χρήστο Παρχαρίδη, θα κατατεθούν για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να προχωρήσει και η υλοποίηση των έργων, που θα δώσουν μια άλλη μορφή στη «βιτρίνα» της πόλης για να την απολαύσουν τόσο οι ντόπιοι όσο και οι επισκέπτες. Οι μελέτες θα παρουσιαστούν στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να εγκριθούν από το σώμα.
«Κύριο μέλημα μας είναι να προχωρήσουμε σε όλα αυτά τα έργα που για εμάς, είναι έργα πρώτης προτεραιότητας, έτσι ώστε να παρουσιάσουμε και να παραδώσουμε μια όμορφη πόλη στους συμπολίτες μας, τόνισε ο αντιδήμαρχος έργων, κ. Χρήστος Παρχαρίδης.


Να απελευθερωθεί ο πεζόδρομος για την καλύτερη μετακίνηση του κόσμου

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο που αφορά στην αποκατάσταση και στην στερέωση του ιερού ναού του Ιωάννη του Θεολόγου ενώ προχωρούν οι μελέτες για την διαμόρφωση της πόλης της νότιας παραλίας .
« Στόχος της δημοτικής αρχής, είναι να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα των προηγούμενων ετών», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος. Ειδικότερα η νότια παραλία αναμένεται να διαμορφωθεί ομοιόμορφα ενώ σκοπός του δήμου, είναι να απελευθερωθεί ο πεζόδρομος για την καλύτερη μετακίνηση του κόσμου. Θα διαμορφωθεί έτσι ο χώρος, ώστε να γίνει μια διευκόλυνση, αφενός για τους καταστηματάρχες που θέλουν να βάλουν τα καθίσματα τους και αφετέρου για τους δημότες και για τον επισκέπτη που θα έρθει να δει την βυζαντινή αρχόντισσα έτσι ώστε να μπορέσει πραγματικά να απολαύσει το όμορφο τοπίο που διαθέτει η πόλη μας ».


Οι μελέτες έχουν ανατεθεί και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε ένα μήνα

Η μελέτη ακόμη προβλέπει, σύμφωνα με τον κ. Παρχαρίδη, παρέμβαση για αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη Βόρεια παραλία, με σκοπό να αποκτήσει και πάλι κίνηση.

«Σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε ένα ποδηλατοδρόμο στην περιοχή Χλόη, που θα ενωθεί με όλη την πόλη της Καστοριάς. Θα προχωρήσουμε επίσης στη διαμόρφωση της εισόδου της πόλης. Επιπλέον, στόχος μας είναι να προβούμε και σε κάποιες παρεμβάσεις στην βόρεια παραλία, καθώς σε κάποια σημεία, χρειάζεται να γίνει μια μικρή διαπλάτυνση».

Οι απαραίτητες μελέτες έχουν ανατεθεί και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε ένα μήνα και στη συνέχεια θα γίνει η παρουσίαση τους στο δημοτικό συμβούλιο για τυχόν παρατηρήσεις.


Και στην ασφαλτόστρωση των δρόμων όλων των τοπικών διαμερισμάτων, που είχαν υποστεί ζημιές κατά την περίοδο του βαρύ χειμώνα, που έπληξε και την ακριτική μας περιοχή, προχώρησε το προηγούμενο διάστημα ο δήμος Καστοριάς.



Προσπαθούμε λόγω των αναγκών της κοινωνίας και των δημοτών να ανταπεξέλθουμε

Πιο συγκεκριμένα οι εργασίες ασφαλτόστρωσης ξεκίνησαν από το τοπικό διαμέρισμα Μανιάκων, διότι σύμφωνα με τον κ. Παρχαρίδη, οι δρόμοι είχαν υποστεί μεγάλες καταστροφές και ήθελαν όπως είπε, άμεση αποκατάσταση. Παράλληλα, όπως υποστήριξε, ο δήμος προχώρησε και μέσα στην πόλη της Καστοριάς και πλέον οι εργασίες βρίσκονται στο τοπικό διαμέρισμα του Μαυροχώριου και σιγά –σιγά όπως ενημέρωσε ,θα γίνει και η πλήρης αποκατάσταση σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα του νέου διευρυμένου δήμου.

«Με συντονισμό και με τα μηχανήματα του δήμου θα αποκαταστήσουμε σε όλους τους δρόμους τις βλάβες υπάρχουν και που κληρονομήσαμε από τους προηγούμενους, αλλά και τη μεγάλη επιδείνωση που έγινε από το βαρύ χειμώνα πλήττοντας την περιοχή μας. Μάλιστα, υπήρχαν μεγάλες ζημιές καθώς σε κάποια σημεία αποκαταστήσαμε ολόκληρο τάπητα», δήλωσε ο αντιδήμαρχος και πρόσθεσε «με τα πενιχρά μας οικονομικά, προσπαθούμε λόγω των αναγκών της κοινωνίας και των δημοτών να ανταπεξέλθουμε, διότι όπως γνωρίζετε υπάρχει μια στενότητα χρηματοδότησης από το κράτος, όμως ο δήμος θα πρέπει να λειτουργήσει».


Ο δήμος καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες

Βέβαια όπως είπε ο αντιδήμαρχος Καστοριάς, ο δήμος έχει καταθέσει για έργα στο ΕΣΠΑ, ένα μεγάλο ποσό που αγγίζει περίπου τα 30 εκατομμύρια € «Περιμένουμε να λειτουργήσει το ΕΣΠΑ. Οι εργολάβοι ωστόσο φοβούνται την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές για να δούνε πως θα λειτουργήσει γενικότερα το κράτος, διότι δυστυχώς η χρηματοδότηση του δήμου εξαρτάται από το υπουργείο οικονομικών. Πιστεύω όμως ότι θα βελτιωθεί η χρηματοδότηση και να πάμε καλύτερα», ήταν τα λόγια του

Πάντως ο δήμος Καστοριάς, προχώρησε και στη συντήρηση και επισκευή όλων των σιντριβανιών των δημοτικών διαμερισμάτων, δίνοντας μάλιστα μια ευχάριστη καλοκαιρινή ατμόσφαιρα.

«Δυστυχώς τα σιντριβάνια είχαν πολλές βλάβες, ωστόσο εμείς προχωρήσαμε στη συντήρηση, στον καθαρισμό και στο βάψιμο και των 17 σιντριβανιών που έχει ο διευρυμένος ο δήμος Καστοριάς. Ξεκινήσαμε πρώτα από το σιντριβάνι που ήταν στο πάρκο ολυμπιακής φλόγας, διότι το θεωρήσαμε πιο κεντρικό και στη συνέχεια πραγματοποιήσαμε την παρέμβαση. Επιπλέον, αποκαταστήσαμε από τα φωτιστικά σώματα εκείνα που ήταν καμένα και παράλληλα αποκαταστήσαμε το φωτισμό, ενώ τοποθετήσαμε 28 νέες λάμπες. Ακόμα προχωρήσαμε σε βάψιμο των σιντριβανιών και όχι όπως παλιά με ερασιτεχνικές μπογιές, αλλά με ειδικές μπογιές που έχουν να κάνουν με το υγρό στοιχείο και συγκεκριμένα κατάλληλη μπογιά για σιντριβάνια. Να αναφερθεί ότι η όποια καθυστέρηση προέκυψε που οδήγησε στην αργοπορημένη σύνδεση, οφείλεται στις καιρικές συνθήκες και πιο συγκεκριμένα στις βροχές».

Τέλος ο δήμος, την αμέσως επόμενη περίοδο θα προωθήσει σε μια σειρά μελετών στα ανάλογα βέβαια μέτρα που ανοίγουν από τα προγράμματα, έτσι ώστε να υλοποιηθούν στο δήμο έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δώρα Ζήση-Κωτσοπούλου
από την εφημερίδα "ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.