Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Οι γουναράδες της Ρόδου! (ρεπορτάζ)

ΣΑΝ ΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ

Οι Ρώσοι τουρίστες ξανανοίγουν στη Ρόδο τη μεγάλη αγορά των γουναράδικων


Έχουν λεφτά και πληρώνουν ακριβά γούνες και δερμάτινα, αλλά είναι και απαιτητικοί. Συνεργασίες Ροδιτών με Καστοριανούς

Οι Ρώσοι τουρίστες με τα γεμάτα πορτοφόλια..., εκτός όλων των άλλων που προσφέρουν στον τουρισμό, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες και στην «αναβίωση» μιας παλιάς εμπορικής δραστηριότητα της Ρόδου, που για πολλά χρόνια, γνώρισε μεγάλες δόξες και αποτέλεσαν κινητήριο μοχλό της τοπικής οικονομίας: τα γουναράδικα.

Με την ραγδαία αύξηση των Ρώσων τουριστών τα τελευταία δύο χρόνια, ντόπιοι έμποροι άρχισαν να δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα, επενδύοντας μάλιστα σημαντικά κεφάλαια, όχι μόνο για ακριβά εμπορεύματα, αλλά και για τη δημιουργία ελκυστικών καταστημάτων. Πολλοί από αυτούς γνωρίζουν από παλιά την τέχνη, ενώ άλλοι είναι καινούργιοι και προσλαμβάνουν τεχνίτες, είτε ροδίτες είτε από άλλες περιοχές της χώρας.

Από κοντά φυσικά και οι μέτρ του είδους Καστοριανοί, έμποροι και τεχνίτες, παλιοί γνώριμοι της Ρόδου, αλλά και νέοι που έχουν ακούσει πολλές ιστορίες για τον πακτωλό που έρρεε επί 20 και πλέον χρόνια –τότε με Σουηδούς, Ελβετούς, Γερμανούς, Φιλανδούς, Νορβηγούς και άλλους βορειοευρωπαίους.

Την εποχή εκείνη οι γουναράδες της Ρόδου, που διέθεταν και ακριβά δερμάτινα μπουφάν, παλτό και φούστες, κέρδισαν μεγάλα ποσά και απέκτησαν σημαντικές περιουσίες. Αλλά σιγά σιγά ο κλάδος άρχισε να φθίνει μέχρι που κυριολεκτικά εξαφανίσθηκε.

Μάλιστα, τότε, πολλοί Ροδίτες υπέστησαν μεγάλη οικονομική ζημία
, αφού ήσαν εκτεθειμένοι με δάνεια σε τράπεζες και με χρέη προς τρίτους, κυρίως Καστοριανούς γουναράδες. Ακόμα και σπίτια βγήκαν τότε σε πλειστηριασμό, λόγω χρεών. Το είδος των γουναράδικων αρχίζει πάλι να ανθεί στη Ρόδο και όπως λέγεται κάνουν χρυσές δουλειές με τους Ρώσους τουρίστες για τους οποίους οι γούνες είναι απαραίτητες στην γκαρνταρόμπα τους.

Όπως έγραψε πριν από λίγο καιρό το «Rodosalarm» στην οδό Ρόδου - Λίνδου ανοίγουν συνεχώς μεγάλα καταστήματα που ράβουν και πωλούν γούνες, καθώς και εκθετήρια. Τα καταστήματα αυτά συνεχώς γίνονται όλο και περισσότερα. Το ίδιο συμβαίνει και στο Νιοχώρι, και πιο πολύ στην Παλιά Πόλη.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι παλιός ροδίτης γουναράς που κράτησε το κατάστημά του, τώρα αγόρασε και άλλο κατάστημα στην Π. Πόλη, έναντι 1.200.000 ευρώ!

rodosalarm

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.