Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Καθημερινή:Ο Αντώνης Σαμαράς προγραμματίζει επίσκεψη στην Καστοριά!


Το δίλημμα της δραχμής στη φαρέτρα της Ν.Δ.

Με αιχμή το οικονομικό πρόγραμμα ο κ. Σαμαράς οξύνει την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Το πλεονέκτημα της υπεροχής στην παράσταση νίκης που καταγράφεται για τη Ν.Δ. στο τελευταίο κύμα δημοσκοπήσεων θα αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό ο αρχηγός της, Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να κόψει... πρώτος το νήμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου.



Στη Συγγρού ευελπιστούν ότι η σύγκριση των οικονομικών προγραμμάτων Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το σκληρό δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» θα διευκολύνουν σημαντικά τον αγώνα για διατήρηση της πρωτιάς και κατ’ επέκταση του μπόνους των 50 εδρών, που θα επιτρέψουν στον κ. Σαμαρά την αναζήτηση συμμαχιών για τη συγκρότηση κυβέρνησης.

Εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα θεωρούν στη Συγγρού και το σταθερό προβάδισμα του κ. Σαμαρά στο ερώτημα περί καταλληλότερου πρωθυπουργού. Αναμένουν, μάλιστα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ντιμπέιτ που, αν δεν υπάρξει κάποια εμπλοκή της τελευταίας στιγμής, θα διεξαχθεί στην τελική ευθεία προς τις κάλπες μεταξύ του αρχηγού της Ν.Δ. και του κ. Αλ. Τσίπρα, ευελπιστώντας πως θα λειτουργήσει υπέρ της περαιτέρω ενίσχυσης του ηγετικού προφίλ του κ. Σαμαρά.

Ο πρόεδρος του κόμματος προετοιμάζεται ήδη για μια εξαιρετικά σκληρή αντιπαράθεση με τον κ. Τσίπρα, τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να κατηγορήσει ότι οδηγεί τη χώρα σε επικίνδυνους ατραπούς, αντιγράφοντας τον Ανδρ. Παπανδρέου και ό,τι μας έφερε στη σημερινή κατάσταση μέσα από τη δημαγωγία, τον λαϊκισμό και τον κρατισμό.

Οπως λένε συνεργάτες του, ο αρχηγός της Ν.Δ. θα υπερτονίσει τη διαφορά μεταξύ του γαλάζιου οικονομικού προγράμματος και εκείνου του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι το πρώτο είναι κοστολογημένο, ρεαλιστικό και μπορεί να αποτελέσει τη βάση της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου. «Στην πρόσφατη συνάντησή του με τους ηγέτες του ΕΛΚ, ο κ. Σαμαράς είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει διά ζώσης τα περιθώρια τροποποιήσεων που δημιουργεί για την Ελλάδα η αλλαγή του κλίματος στην Ευρώπη και η αύξηση των φωνών που τάσσονται υπέρ της χαλάρωσης με ταυτόχρονη υιοθέτηση αναπτυξιακών πολιτικών.

Παρότι ορισμένοι στη Ν.Δ. είχαν την άποψη ότι θα ήταν προτιμότερο να επιδιωχθεί ντιμπέιτ μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών, το ηγετικό επιτελείο θεωρεί ότι η μονομαχία Σαμαρά – Τσιπρα θα δώσει την ευκαιρία στον αρχηγό της Ν.Δ. να αποδείξει ότι διαθέτει βαθιά γνώση των οικονομικών, αλλά και ρεαλιστικό, και ασφαλές πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.

Η στρατηγική της πόλωσης, την οποία έχει επιλέξει το ηγετικό επιτελείο, αναμένεται να κορυφωθεί στην αντίστροφη μέτρηση προς τις κάλπες, με διττό στόχο: Τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των κεντροδεξιών ψηφοφόρων και ιδιαίτερα όσων τοποθετούνται στα δεξιά της Ν.Δ., αλλά και την αναχαίτιση μετακίνησης κεντρώων ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ προς τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπάρχει μια σημαντική μερίδα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη χώρα στην περίπτωση που επικρατήσει η λογική του κ. Τσίπρα», σημειώνουν στελέχη της Συγγρού και εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία πως στην τελική ευθεία θα αυξηθεί η ροή ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ προς τη Ν.Δ.. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, ήταν προσανατολισμένη και η προχθεσινή, ηχηρή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

Στην επανένωση όλων των κεντροδεξιών δυνάμεων που παραμένουν διασκορπισμένες στον χώρο της Αυτοδιοίκησης στοχεύει και η συνάντηση του κ. Σαμαρά με γαλάζιους τοπικούς άρχοντες που προγραμματίζεται για την Τρίτη στη Συγγρού. Το εκλογικό επιτελείο της Ν.Δ. έχει αποφασίσει την πραγματοποίηση δύο μεγάλων συγκεντρώσεων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, όχι όμως και την ακριβή τοποθεσία. Θεωρείται, πάντως, βέβαιο, ότι δεν θα επαναληφθούν στους χώρους όπου πραγματοποιήθηκαν στις 6 Μαΐου.





Στις δύο εβδομάδες που απομένουν, ο κ. Σαμαράς προγραμματίζει περιοδείες και θεματικές παρουσίες σε περιοχές που δεν επισκέφτηκε στις προηγούμενες εκλογές (Εύβοια, υπόλοιπο Αττικής, Καστοριά, Χίος – Μυτιλήνη κ.ά.), αλλά και εντατική παρουσία στα ΜΜΕ, με ραδιοτηλεοπτικές συνεντεύξεις και παρεμβάσεις στο Διαδίκτυο. Το ακριβές πρόγραμμα, ωστόσο, δεν έχει οριστικοποιηθεί.






Η τακτική μέχρι τη 17η Ιουνίου

Με τον Αντώνη Σαμαρά σε πρώτο πλάνο, θα ολοκληρωθεί η διαφημιστική καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές. Η ομάδα που έχει αναλάβει τη διαφημιστική εκστρατεία του κόμματος έχει εκπονήσει έναν σχεδιασμό που ξεκίνησε από τα «εθνικού» χαρακτήρα τηλεοπτικά μηνύματα, τα οποία εμφανίζουν την ελληνική σημαία σε υποστολή μεταξύ των υπόλοιπων ευρωπαϊκών, αλλά χωρίς την παρουσία ή το όνομα του κ. Σαμαρά, προκειμένου, όπως λένε οι εμπνευστές τους, να ενδυναμωθεί ο διλημματικός χαρακτήρας της αναμέτρησης.

Το δεύτερο κύμα θα στοχεύει επίσης στην αποδόμηση του πολιτικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Αλ. Τσίπρα, ενώ το επόμενο θα δίνει έμφαση στο οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, μέσω της οποίας το κόμμα θα επιδιώξει να εκπέμψει μήνυμα ελπίδας και προοπτικής.

Η διαφημιστική εκστρατεία θα κορυφωθεί με προσωπικά μηνύματα του κ. Αντώνη Σαμαρά, ως εγγυητή της σταθερότητας και της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη. Η Συγγρού, πάντως, εξετάζει την αποτελεσματικότητα της μέχρι σήμερα τακτικής της, έτοιμη να προχωρήσει σε προσαρμογές εφόσον απαιτηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται ακόμη και το χαλάρωμα της κριτικής προς τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της εκπομπής ενός μηνύματος που δεν θα διχάζει, αλλά θα ενώνει τους πολίτες.

Tης Ελλης Τριανταφυλλου
kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.