Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Καστοριά - ΜΑΖΙ ΣΟΥ: Ημερίδα «Καρκίνος του μαστού» (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Η μάχη με τον καρκίνο του μαστού μπορεί να νικηθεί, αρκεί να γίνει έγκαιρα η διάγνωση της νόσου, μιας και η ιατρική επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ τα τελευταία χρόνια, επισημάνθηκε στην επιστημονικού χαρακτήρα ημερίδα με θέμα: «Καρκίνος του μαστού».

Η ημερίδα που... διοργάνωσαν με πολύ μεγάλη επιτυχία ο Σύλλογος γονέων, παιδιών και ενηλίκων με νεοπλασματική ασθένεια και φίλων αυτών ΜΑΖΙ ΣΟΥ και η Ενορία Αγίου Νικάνορος, έλαβε χώρα το Σάββατο 26 Μαΐου στο Συνεδριακό κέντρο της ΕΔΗΚΑ, με την ευγενική χορηγία του Ομίλου ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ, ο οποίος αξίζει να αναφερθεί ότι έκανε δωρεά 100 μαστογραφιών σε γυναίκες της πόλης μας.


Ενημέρωση και πρόληψη

Έγκριτοι επιστήμονες, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με το κομμάτι αυτό, όπως ο γυναικολόγος, κ. Θεόδωρος Κυριάζος, ο γενικός χειρουργός κ. Χριστόφορος Κοσμίδης, ο ογκολόγος κ. Μιχάλης Ανθόπουλος, η ογκολόγος-Ειδική Παθολόγος στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης κα. Σοφία Μπάκα και η Βιολόγος Καραπιπερΐδου Αλεξία, αναφέρθηκαν και παρουσίασαν όλες τις πτυχές του θέματος και φυσικά έκαναν λόγο για το πως μπορούμε να προλάβουμε τη συγκεκριμένη νόσο.

Σκοπός της επιστημονικής ημερίδας, σύμφωνα με την πρόεδρο του συλλόγου ΜΑΖΙ ΣΟΥ, κ. Ειρήνη Γεωργοσοπούλου-Μισκία, ήταν η ενημέρωση του κοινού της πόλης μας για τη νόσο που προβληματίζει ένα μεγάλο κομμάτι του γυναικείου πληθυσμού.
«Πρέπει να προλαβαίνουμε κάποιες καταστάσεις, προτού βρεθούμε σε δύσκολες περιστάσεις», δήλωσε, η πρόεδρος, παροτρύνοντας στη συνέχεια όλες τις γυναίκες του νομού Καστοριάς να ενημερωθούν, αλλά και να ευαισθητοποιηθούν πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Η κ. Μισκία, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δραστηριότητες του συλλόγου, ο οποίος εδώ και δυο χρόνια από την ίδρυση του, έχει ανοίξει την αγκαλιά του στην κοινωνία της Καστοριάς και ιδιαίτερα σε ένα κομμάτι ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις υγείας. Πέρα όμως από αυτά, πραγματοποιεί πολλές και σημαντικές δράσεις, ανεβάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά, στα κοινωνικά δρώμενα της περιοχής μας.

«Ο σύλλογος Μαζί σου, καταβάλλει εδώ και δυο χρόνια σημαντικές προσπάθειες. Δουλεύουμε και αγωνιζόμαστε όλοι μαζί, τόσο τα προηγούμενα μέλη του συλλόγου όσο και τα καινούρια που εκλέχθηκαν από τις νέες αρχαιρεσίες, ενημερώνοντας τον κόσμο της ακριτικής μας περιοχής για οποιοδήποτε θέμα τους ενδιαφέρει, ενώ βασικές μας αρχές είναι, η ηθική και κοινωνική στήριξη ατόμων που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες», ήταν τα λόγια της.



Εάν γνωρίζουμε την πάθηση από την αρχή, μπορεί να θεραπευτεί ολοκληρωτικά


Για ένα άνοιγμα προς την κοινωνία του νομού Καστοριάς, για μια πιο σωστή πληροφόρηση σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, έκανε λόγο η Ογκολόγος-Ειδική Παθολόγος στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης κα. Σοφία Μπάκα.
«Στόχος μας είναι η καλύτερη ενημέρωση και η έγκαιρη πρόληψη, διότι εάν γνωρίζουμε από την αρχή για την πάθηση, μπορεί να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα ή να τη θεραπεύσουμε ολοκληρωτικά», δήλωσε η επιστήμονας.

Όσον αφορά τώρα στο τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού, για να τον αντιμετωπίσουν έγκαιρα, η κα. Μπάκα δήλωσε πως η γυναίκα θα πρέπει να προσέχει κάθε αλλαγή που παρατηρεί επάνω της, να επισκέπτεται τον γυναικολόγο της και εάν υπάρχει κάποια ένδειξη του προβλήματος, να ακολουθήσει τις συμβουλές του ιατρού της. Παράλληλα, πρέπει να ακολουθεί τα προγράμματα που προτείνουμε για την πρόληψη και την αντιμετώπιση, όπως μαστογραφίες και ψηλάφηση, δηλαδή μια σωστή παρακολούθηση.



Υπάρχει βελτίωση για τη νόσο

Η επιστήμονας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις Ελληνίδες που δεν είναι πάρα πολύ καλά ενημερωμένες, διότι όπως είπε, στην Ελλάδα, δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με τέτοια θέματα τα Μ.Μ.Ε. Ωστόσο υποστήριξε, ότι επειδή οι νεότερες γυναίκες ασχολούνται τα τελευταία χρόνια περισσότερο με τον καρκίνο του μαστού και ενημερώνονται και από τις μονάδες που επισκέπτονται και τα πιο απομακρυσμένα χωριά της πατρίδας, υπάρχει βελτίωση.

Τέλος στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πολλές συμπολίτισσες μας, οι οποίες ήθελαν από κοντά να ενημερωθούν από εξειδικευμένους επιστήμονες για τον καρκίνο του μαστού, που προβληματίζει ένα κομμάτι του γυναικείου πληθυσμού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δώρα Ζήση-Κωτσοπούλου
www.neakastoria.gr

Δείτε φωτορεπορτάζ ΕΔΩ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.