Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Καστοριά: Αναχώρησαν οι "...Αυριανοί ηγέτες"! (ρεπορτάζ)

Έφυγαν προχθες οι 19 εκπρόσωποι των πόλεων από τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες του προγράμματος “Ευρώπη για τους πολίτες’’ Μέτρο 1.2 Δίκτυα αδελφοποιημένων πόλεων στο οποίο από όλη την Ελλάδα συμμετείχε μόνο ο Δήμος Καστοριάς.

Στα πλαίσια του προγράμματος ο Δήμος διενέργησε Διαγωνισμό Γραπτού Λόγου με θέμα “Οι νέοι του σήμερα… αυριανοί ηγέτες των κοινοτήτων μας’’...

Την Τρίτη το βράδυ ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ξένων εκπροσώπων και εμπνευστής του προγράμματος Francesco Mollace παρέθεσε δείπνο προς τα Μ.Μ.Ε. της πόλης και τα μέλη του Δήμου Καστοριάς οι οποίοι με επικεφαλής την δημοτική σύμβουλο κ. Σοφία Τομτζίδου συνόδευαν και ξεναγούσαν όλες αυτές τις μέρες τους ξένους αντιπροσώπους.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα έξοδα φιλοξενίας , μετακίνησης και λοιπά έξοδα των ξένων απεσταλμένων του προγράμματος δεν επιβάρυναν τον Δήμο Καστοριάς αλλά ήταν επιδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση .

Ο κ. Francesco Mollace στις δηλώσεις που έκανε αποκλειστικά στους Ορίζοντες ανέφερε: «Τον προηγούμενο χρόνο είχα επισκεφθεί την Καστοριά για δύο ημέρες . Ήδη μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση η πόλη, όταν την είχα επισκεφθεί μόνος μου πέρυσι, αλλά δεν σκεφτόμουν και δεν πίστευα ότι θα είχε ένα τόσο μεγάλο πλούτο και τόσο μεγάλη ποικιλία από τουριστικά μέρη. Η σπηλιά του Δράκου είναι ένα μέρος φανταστικό. Μόνο για αυτό το αξιοθέατο αξίζει κανείς, από το εξωτερικό, να οργανώσει ταξίδι για να δει αυτό το φανταστικό μέρος.
Όλη η περιοχή της λίμνης είναι υπέροχη . Όλοι οι δρόμοι γύρω από την λίμνη είναι περιποιημένοι και καθαροί. Φανταστική είναι και η ηρεμία που υπάρχει στο περιβάλλον γύρω από την λίμνη. Κοιμήθηκα πάρα πολύ καλά διότι η Καστοριά δεν είναι πόλη με ενοχλητικούς θορύβους.
Ακόμα εντυπωσιάστηκα με την θερμότητα και την φιλοξενία με την οποία μας υποδέχτηκαν οι Καστοριανοί πολίτες οπότε και από αυτήν την άποψη είναι ένα φανταστικό μέρος.
Θα οργάνωνα κάτι σε θέμα κοινωνικού τουρισμού εδώ στην Καστοριά στο οποίο θα έδειχνα την φιλοξενία και την φροντίδα που μας δείξανε εδώ στην πόλη γιατί το μέλλον του Τουρισμού είναι αυτές οι συγκινήσεις που δέχεται ένα άτομο και όλα αυτά τα συναισθήματα έρχονται πάντα από αυτές τις επαφές και σχέσεις.»



Ως εμπνευστής του προγράμματος αυτού ο Francesco Mollace ρωτήθηκε γιατί διάλεξε την Καστοριά να συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα και όχι κάποια άλλη πόλη της Ελλάδος;

« Όταν πραγματοποιώ ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα είναι σημαντικό να υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων και η Καστοριά έχει μια Τοπική Αυτοδιοίκηση πολύ έμπιστη την οποία μπορείς να εμπιστευθείς. Οποιαδήποτε λεπτομέρεια έπρεπε να διευθετηθεί για αυτό το πρόγραμμα δεν χρειαζόταν να την διευκρινίζουμε και δεύτερη φορά .
Στο θέμα οργάνωσης όλα κύλησαν τέλεια. Και εγώ αλλά και οι άλλοι αντιπρόσωποι των χωρών μείναμε εντυπωσιασμένοι από το θέμα της οργάνωσης. Όχι μόνο εγώ αλλά και όλοι οι άλλοι εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών πόλεων θα προτείνουμε την Καστοριά για συμμετοχή της σε μελλοντικά παρόμοια προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μέλλον της Ευρώπης είναι το δίκτυο των πόλεων. Πρέπει να δημιουργηθούν πόλεις ‘’συνεργάτες’’ από όλοι την Ευρώπη. »


Τέλος η επικεφαλής των συνοδών από πλευράς του Δήμου Καστοριάς κ. Τομτζίδου Σοφία δήλωσε : « Όλοι όσοι ανέλαβαν την συνοδεία των ξένων αντιπροσώπων και την ξενάγησή τους στον Δήμο Καστοριάς έδωσαν την ψυχή τους και την καρδιά τους γιατί είχαμε και τις δουλειές μας αλλά παράλληλα και την υποχρέωση να φιλοξενήσουμε αυτούς τους ανθρώπους.
Θέλω να ευχαριστήσω όλη την ομάδα που δούλεψε σκληρά πάνω σε αυτό το πρόγραμμα. Για εμάς ήταν κάτι το διαφορετικό αλλά πιστεύω ότι το αποτέλεσμα ήταν κάτι το φανταστικό. Να δώσουμε λίγο σημασία στο ότι είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα και δόθηκαν κάποια λεφτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος και τα οποία λεφτά διατέθηκαν στην τοπική αγορά για την φιλοξενία των ανθρώπων αυτών στον Δήμο μας.
Στην ουσία είχαμε μια δωρεάν προβολή του Δήμου Καστοριάς χωρίς κανένα κόστος. Μόνο θετικά στοιχεία έλαβε ο Δήμος μας από αυτό το πρόγραμμα».

Για τους Ορίζοντες
Σταύρος Ευαγγελίδης


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.