Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Ο μεγάλος Γκάτσμπι – Ένα τρέιλερ που εθίζει...! (βίντεο)

Η τελευταία κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματος του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ ενδέχεται να είναι μια από τις ταινίες της χρονιάς

Είναι γνωστό ότι ένα καλό τρέιλερ μπορεί να στείλει στα ουράνια ή στον Καιάδα την ταινία για την οποία φτιάχτηκε. Κρίνοντας από το τρέιλερ της τελευταίας κινηματογραφικής εκδοχής του «Μεγάλου Γκάτσμπι» («The great Gatsby») που κυκλοφόρησε προσφάτως, το μόνον που θες είναι να... παρακολουθήσεις όσο το δυνατόν συντομότερα την ταινία του Μπαζ Λούρμαν.

Είναι ένα πραγματικά πανέμορφο και εθιστικό τρέιλερ παρά το ήδη πολυσυζητημένο λαθάκι στην ορθογραφία του ονόματος των θρυλικών μπαλέτων Zeigfield Follies (έχουν γραφτεί ως Ziegfield).

Φαντασμαγορικό αλλά την ίδια ώρα σκοτεινό, χαρωπό μα και μελαγχολικό, γρήγορο και με την εξαιρετική μουσική υπόκρουση του Κρεγκ Αρμστρονγκ, το τρέιλερ της τελευταίας ταινίας του αυστραλού σκηνοθέτη μας βάζει αμέσως στο κλίμα της δεκαετίας του 1920, όπου η ιστορία του «Μεγάλου Γκάτσμπι» τοποθετείται.

Την ίδια ώρα όμως αντιλαμβάνεσαι ότι η ματιά του σκηνοθέτη είναι στραμμένη στο παρόν, όπως περίπου είχε συμβεί στο «Μουλέν Ρουζ», ένα μιούζικαλ «εποχής» που είχε σύγχρονη αισθητική και πάλι με σκηνοθέτη τον Λούρμαν. Το γεγονός ότι ο τελευταίος «Γκάτσμπι» είναι γυρισμένος τρισδιάστατος δηλώνει αμέσως την προσπάθεια του σκηνοθέτη να ελκύσει ένα νεανικό κοινό που ενδεχομένως ούτε τον «Μεγάλο Γκάτσμπι» γνωρίζει, ούτε τον συγγραφέα του, Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ.

Γνωστός και ως «Ο υπέροχος Γκάτσμπι», ο «Μεγάλος Γκάτσμπι» πρωτοεκδόθηκε το 1925 και είναι το πιο διάσημο ίσως μυθιστόρημα του Φιτζέραλντ του οποίου η «Απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον» γυρίστηκε πριν από μερικά χρόνια με επιτυχία από τον Ντέιβιντ Φίντσερ.

Με φόντο τη Νέα Υόρκη του 1922, όταν τα ήθη ήταν χαλαρά ,το αλκοόλ άφθονο και η τζαζ διήνυε την πιο λαμπρή εποχή της, το έργο παρακολουθεί την προσπάθεια ενός νεαρού συγγραφέα (Τόμπι Μαγκουάιρ) να αποκτήσει το δικό του κομμάτι από την πίτα του αμερικανικού ονείρου.

Κάπως έτσι η ζωή του θα διασταυρωθεί με εκείνη ενός αινιγματικού εκατομμυριούχου ονόματι Τζέι Γκάτσμπι (Λεονάρντο ντι Κάπριο), διάσημου για τα ολονύκτια πάρτι που δίνει αλλά και για το μυστήριο που επισκιάζει την ζωή του. Ο συγγραφέας θα βρεθεί στο επίκεντρο ενός μεθυστικού κοκτέιλ έρωτα, πάθους, δολοπλοκίας και προδοσίας, στο οποίο σημαίνοντα ρόλο θα παίξει η ξαδέλφη του (Κάρεϊ Μάλιγκαν) με την οποία είναι ερωτευμένος και ο σνομπ, γαλαζοαίματος σύζυγός της (Τζόελ Εντγκερτον).

Αυτή πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που το μυθιστόρημα του Φιτζέραλντ μεταφέρεται στον κινηματογράφο. Δεν χωρά αμφιβολία στο ότι ο Γκάτσμπι του Ντι Κάπριο θα συγκριθεί με εκείνον που το 1974 έπλασε ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ (σε σκηνοθεσία Τζακ Κλέιτον και παραγωγή Φράνσις Κόπολα) και που θεωρείται αξεπέραστος παρότι εκείνη η ταινία δεν είχε σημειώσει εμπορική επιτυχία. Ελάχιστοι ίσως να θυμούνται ότι ο Αλαν Λαντ υποδύθηκε τον Γκάτσμπι σε μια ταινία του 1948 (σε σκηνοθεσία Ελιοτ Νάτζεντ) και ακόμη λιγότεροι θα θυμούνται τον Τόμπι Στίβενς στην τηλεταινία του 2000 σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Μάρκοβιτς.

Αμφιβολία όμως δεν χωρά και στο ότι η «χημεία» Ντι Κάπριο - Λούρμαν φέρνει θετικά αποτελέσματα. Αρκεί να θυμηθεί κανείς την μεταμοντέρνα εκδοχή του σεξπιρικού θεατρικού έργου «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» που ο Λούρμαν γύρισε το 1996 με τον Ντι Κάπριο στον ρόλο του Ρωμαίου. Από την άλλη μεριά βέβαια, ας κρατάμε και μια πισινή. Γιατί ποιος αλήθεια μπορεί να ξεχάσει το φιάσκο της «Αυστραλίας» που ο Λούρμαν σκηνοθέτησε με την Νικόλ Κίντμαν πρωταγωνίστρια, λίγα χρόνια μετά την αριστουργηματική συνεργασία τους στο «Μουλέν Ρουζ»;

Η ταινία «Ο μεγάλος Γκάτσμπι» θα διανεμηθεί από την Village Roadshow στα τέλη του 2012. Το μυθιστόρημα του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ πρόκειται να κυκλοφορήσει ξανά από τις εκδόσεις «Αγρα» σε νέα μετάφραση Αρη Μπερλή

tovima.gr
Γιάννης Ζουμπουλάκης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.