Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Καστοριά: Συνέντευξη με το λογοθεραπευτή Κώστα Παπαρίζου




ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΡΙΖΟΥ...










- Καλησπέρα κ. Παπαρίζο. Πείτε μας λίγα λόγια για το επάγγελμα του λογοθεραπευτή.

Καλησπέρα, καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που σε προηγούμενα φύλλα σας έχετε φιλοξενήσει άρθρα μου σχετικά με τη Λογοθεραπεία και να επικροτήσω την προσπάθειά σας για την δημοσίευση άρθρων που αφορούν θέματα υγείας.

Η Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που παρέχει θεραπεία σε παιδιά και ενήλικες, οι οποίοι παρουσιάζουν διαταραχές ομιλίας, λόγου, φωνής και μάσησης – κατάποσης ανεξάρτητα από την αιτιολογία τους. Ο λογοθεραπευτής είναι αυτός που, με σωστές μεθόδους και τα κατάλληλα θεραπευτικά μέσα, είναι υπεύθυνος για την πρόληψη την αξιολόγηση και την θεραπεία των διαταραχών αυτών.


- Τι σας έκανε να αποφασίσετε να επιλέξετε την πορεία της
σταδιοδρομίας του Λογοθεραπευτή; Τι σας συναρπάζει περισσότερο στην
λογοθεραπεία ;


Επέλεξα να ακολουθήσω το επάγγελμα το 2002 που στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο διαδεδομένο, μιας και οι λογοθεραπευτές που το εξασκούσαν τότε ήταν απόφοιτοι σχολών του εξωτερικού και στην Ελλάδα υπήρχαν δύο νεοϊδρυθείσες σχολές, που μόνο μία εξ αυτών είχε μία σειρά αποφοίτων.
Δεν γνώριζα λοιπόν και πολλά για την σχολή, αλλά νομίζω ότι ο λόγος ήταν πως μέσα από την ενασχόληση μου με το επάγγελμα αυτό θα μπορούσα να βοηθήσω ανθρώπους με δυσκολίες στην επικοινωνία. Η λογοθεραπεία, όπως και κάθε επιστήμη που ασχολείται με τον άνθρωπο, εξελίσσεται συνεχώς.
Με συναρπάζει λοιπόν όλη αυτή η εξέλιξη των διάφορων διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων, αλλά και η εξατομικευμένη φύση του επαγγέλματος, γιατί στον κάθε άνθρωπο το θεραπευτικό πρόγραμμα είναι εξατομικευμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες του.


- Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της άσκησης του επαγγέλματος ως
Λογοθεραπευτής ;


Πριν λίγα χρόνια, θα σας απαντούσα ότι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα είναι η άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Πολλοί καινούργιοι συνάδελφοι επέλεξαν να ακολουθήσουν το επάγγελμα με μοναδικό κριτήριο αυτό. Σήμερα όμως αυτό δεν ισχύει για πολλούς και διάφορους λόγους.

Θεωρώ πως το βασικό πλεονέκτημα είναι, ο προσωπικός χαρακτήρας του επαγγέλματος. Για τον κάθε θεραπευόμενο πρέπει να ακολουθήσεις διαφορετικές μεθόδους αξιολόγησης και θεραπείας ακόμα και να συνδυάσεις πολλές από αυτές.

Επίσης, όλη αυτή η συνεχής εξέλιξη της επιστήμης της λογοθεραπείας και η μη στασιμότητά της σε σχέση με την αξιολόγηση και την θεραπεία, είναι ένα βασικό πλεονέκτημα για την επιστημονική - προσωπική εξέλιξη του ίδιου του λογοθεραπευτή, με αποτέλεσμα να καλείται να ανταπεξέλθει επαρκώς στις σύγχρονες ανάγκες του επαγγέλματος.



- Σε ποιους απευθύνεται η λογοθεραπεία και ποιά είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζει ένας «ασθενής» ούτως ώστε να τον οδηγήσει στον λογοθεραπευτή ;


Απευθύνεται σε άτομα που αντιμετωπίζουν διαταραχές που παρεμποδίζουν την φυσιολογική εξέλιξή τους και την επικοινωνιακή τους λειτουργία.

Οι διαταραχές αυτές συνήθως έχουν σχέση με την ομιλία και το λόγο, καθώς επίσης και με την ακουστική, οπτική, γνωστική, μυϊκή, αναπνευστική και φωνητική λειτουργία και την κατάποση.

Τα συμπτώματα της κάθε διαταραχής ποικίλουν λόγω πολλών παραγόντων, όμως θα ήταν χρήσιμο για όποιον αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία στις παραπάνω λειτουργίες, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η επικοινωνιακή του λειτουργία, να απευθυνθεί σε κάποιον λογοθεραπευτή.




- Προτιμάτε να εργάζεστε με παιδιά ή ενήλικες ;


Δεν είμαι της άποψης «καταπιάνομαι με όλα από λίγο». Έχω αρκετά μεγάλη κλινική εμπειρία από την ενασχόληση μου με παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, καθώς και με εφήβους με διάφορες διαταραχές και δυσκολίες.

Θα αναλάμβανα θεραπευτικά κάποιον ενήλικα μόνο μετά από συνεργασία και εποπτεία από κάποιον συνάδελφο με μεγαλύτερη εμπειρία σε συγκεκριμένες διαταραχές ενηλίκων, γιατί έχω κάποια κλινική εμπειρία μόνο από συγκεκριμένες περιπτώσεις π.χ. (τραυλισμός , λογοθεραπευτική αποκατάσταση ενηλίκων μετά από ελαφρύ ισχαιμικό επεισόδιο).

Είναι πολύ χρήσιμο να ανταλλάζεις απόψεις και συμβουλές με συναδέλφους. Σε ένα επάγγελμα εξελισσόμενο δεν μπορείς ποτέ να τα ξέρεις όλα και για όλες τις διαταραχές. Γι’ αυτό, η συνεχής ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων είναι πάντοτε βοηθητική και εποικοδομητική για κάθε θεραπευτή.

Πολύ πιο χρήσιμη θα έλεγα πως κρίνεται η διεπιστημονική προσέγγιση όλων των παραπάνω διαταραχών. Γι’ αυτό και από το 2007 που εργάζομαι ως λογοθεραπευτής, συμμετέχω σε σεμινάρια και συνέδρια αλλά και σε μηνιαίες εποπτείες λογοθεραπείας και συνεργάζομαι και με άλλους ειδικούς (παιδοψυχίατρους, ωτορινολαρυγγολόγους, εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους, παιδιάτρους, αναπτυξιολόγους).




- Η αξιολόγηση της ομιλίας των «ασθενών» αποτελεί βασική δεξιότητα ενός
λογοθεραπευτή. Περιγράψτε μας την εμπειρία σας στην διάγνωση, την
αξιολόγηση και την θεραπεία της γλώσσας κλπ.


Δεν μπορεί να προκύψει θεραπευτικό πρόγραμμα αν πρώτα δεν υπάρχει μια πλήρης αξιολόγηση του θεραπευόμενου. Μια πλήρης αξιολόγηση σε όλους τους τομείς της επικοινωνίας και της γλώσσας, οδηγεί τον θεραπευτή σε μια σωστή διάγνωση και στην κατάρτιση του θεραπευτικού προγράμματος.

Το 2006 ξεκίνησα την πρακτική μου άσκηση στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης η οποία ολοκληρώθηκε σχεδόν ένα χρόνο μετά. Η διεπιστημονική ομάδα του κέντρου που αποτελούνταν από παιδοψυχίατρο, παιδοψυχολόγο, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, και κοινωνικό λειτουργό ήταν υπεύθυνη για την πρόληψη, την αξιολόγηση και την διάγνωση διαταραχών ομιλίας, λόγου και επικοινωνίας σε παιδιά προσχολικής, σχολικής ηλικίας και εφήβους. Παράλληλα στον χώρο του κέντρου διενεργούνταν και θεραπευτικά προγράμματα.

Έχω συμμετάσχει επίσης εθελοντικά στη συλλογή δεδομένων για την στάθμιση κάποιων εργαλείων αξιολόγησης (tests) στην ελληνική γλώσσα και το θέμα της πτυχιακής μου εργασίας ήταν η εφαρμογή δοκιμασίας λογοπεδικής αξιολόγησης σχολικής ηλικίας σε μαθητές Γ΄ & Ε΄ τάξης δημοτικού σχολείου και στην οποία συμμετείχαν παιδιά από την Καστοριά, την Κομοτηνή και την Θεσσαλονίκη.

Από το 2007 εργάζομαι ως λογοθεραπευτής στην πόλη της Θεσσαλονίκης σε κέντρο ειδικών θεραπειών και το 2009 ήμουν παράλληλα και ωρομίσθιος λογοθεραπευτής στο ειδικό σχολείο των Σερβίων Κοζάνης. Τον Σεπτέμβριο του 2011 δημιούργησα ένα κέντρο λογοθεραπείας στην πόλη μας με την επωνυμία «Σχήμα – Λόγου». Συνεχίζω να εργάζομαι και στην Θεσσαλονίκη, αλλά πλέον μόνο κατ’ οίκον.



- Σκεφτείτε ως λογοθεραπευτής και πείτε μας για την πιο αξέχαστη
μέθοδο λογοθεραπείας που εφαρμόσατε σε «ασθενή» για να διορθώσετε δυσκολίες στην ομιλία, ή στην γλώσσα ή μια διαταραχή φωνής ;

Έχω παρακολουθήσει και παρακολουθώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα σεμινάρια για διάφορες θεραπευτικές μεθόδους και έχω εφαρμόσει αρκετές από αυτές χωρίς να ξεχωρίζω κάποια συγκεκριμένη ως πιο αξιόλογη.

Κάθε θεραπευόμενος είναι ξεχωριστός και εφόσον πραγματοποιηθεί μια πλήρης αξιολόγηση των δυσκολιών του τότε, το θεραπευτικό πρόγραμμα μπορεί να αποτελείται από μία ή και παραπάνω θεραπευτικές μεθόδους που στόχο έχουν την βελτίωση και την αντιμετώπιση των δυσκολιών αυτών.




- Τι είδους διαγνωστικές μέθοδοι έχουν αναπτυχθεί ή
σχεδιάζονται στον τομέα της λογοθεραπείας ;




Πριν λίγα χρόνια στην Ελλάδα υπήρχαν ελάχιστες δοκιμασίες αξιολόγησης σταθμισμένες στα ελληνικά και οι λογοθεραπευτές ήταν αναγκασμένοι να πραγματοποιούν τις δοκιμασίες αυτές έχοντας υπόψη τους δεδομένα και κλίμακες βαθμολόγησης που αφορούσαν παιδιά και ενήλικες του εξωτερικού.

Στο πρόσφατο συνέδριο του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών – Λογοθεραπευτών Ελλάδος υπήρξαν ανακοινώσεις για την ύπαρξη και την στάθμιση καινούργιων δοκιμασιών αξιολόγησης (tests) δυσκολιών λόγου και επικοινωνίας στην ελληνική γλώσσα.

Ακόμη, ανακοινώθηκαν αποτελέσματα διάφορων θεραπευτικών μεθόδων σε συγκεκριμένα περιστατικά (case study).

Ακόμη, κυκλοφορούν εδώ και λίγα χρόνια προγράμματα για τον Η/Υ που αφορούν την αξιολόγηση αλλά και την θεραπεία των διαταραχών του λόγου και της ομιλίας.

Φαίνεται πως πολλοί από εμάς έχουν στραφεί στην έρευνα, στην προσπάθεια για συλλογή δεδομένων και στην δημιουργία δοκιμασιών αξιολόγησης ώστε να υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα και να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα του κάθε θεραπευτικού προγράμματος.




- Η λογοθεραπεία μπορεί να κοστίσει στον ασθενή σας πολλά χρήματα.
Εσείς ανησυχείτε για το κόστος που επιβαρύνεται ο ασθενής σας όταν
κάνετε τη δουλειά σας ;



Με τα πρόσφατα δεδομένα που προέκυψαν από την ένταξη όλων των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΠΥ, για τους ενήλικες χορηγούνται 80€ μηνιαίως για 8 συνεδρίες τον μήνα και για τα παιδιά 200€ μηνιαίως για 20 συνεδρίες το μήνα.

Πλέον, και οι πρώην ασφαλισμένοι του ΟΓΑ δικαιούνται λογοθεραπείες, ενώ πριν δεν καλύπτονταν από το ταμείο τους.

Θα ήταν όμως πιο χρήσιμο οι αναγνώστες σας να ζητήσουν από κάποιον λογοθεραπευτή μια σχετική ενημέρωση. Από την Παρασκευή 01/06/2012 ενημερωθήκαμε με μια διευκρινιστική εγκύκλιο για κάποιες αλλαγές , σχετικά με το ποσό που καλύπτει ο ΕΟΠΠΥ για λογοθεραπείες. Μπορούν οι αναγνώστες σας να διαβάσουν την νέα εγκύκλιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών – Λογοθεραπευτών (www.logopedists.gr) ή να ενημερωθούν από κάποιον λογοθεραπευτή μέλος του συλλόγου.

Πιστεύω πως όλοι μας ανησυχούμε και κάνουμε ό,τι καλύτερο από την πλευρά μας ώστε το κόστος να μην είναι αποτρεπτικός παράγοντας για την έναρξη και την συνέχιση των λογοθεραπειών, γι’ αυτό τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και τώρα, η μηνιαία συμμετοχή των ασθενών ήταν και παραμένει ελάχιστη.

Με στόχο λοιπόν την καλύτερη ενημέρωση των γονέων, στις 28/03/2012 σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νταηλάκη «Η Πρόοδος», έγινε η έναρξη ενός κύκλου ομιλιών που έχω προγραμματίσει να κάνω στο νομό Καστοριάς.

Επίσης, μαζί με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τους οποίους ευχαριστώ πολύ για την παραχώρηση του χώρου αλλά και την συνεργασία, πήραμε την πρωτοβουλία, για όσους γονείς ενδιαφέρονται, να οργανώσουμε δωρεάν συνεδρίες αξιολόγησης για τα παιδιά τους και δωρεάν συμβουλευτική στους ίδιους, στο χώρο του συλλόγου και κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Για τους Ορίζοντες
Ευαγγελίδης Σταύρος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.