Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Η δημιουργική πλευρά του άγχους


Σε κανέναν δεν αρέσει το άγχος. Το σώμα πιέζεται, το μυαλό μπαίνει σε έναν καταρράκτη υποθετικών σεναρίων που σχεδόν κανένα τους δεν έχει ευτυχές τέλος: «Τι θα γίνει αν κάνω λάθος, τι θα γίνει αν δεν προλάβω, αν δεν αρέσει σε κανέναν κ.λ.π.» Και ο χρόνος περνά… τελικά το τελευταίο που χρειάζεστε στη ζωή σας είναι...το άγχος. Σωστά;

Για την ακρίβεια, μικρές δόσεις άγχους μπορούν να κάνουν τη ζωή μας πιο παραγωγική και να την προχωρήσουν παρακάτω.

Κάπου ανάμεσα στην αδιαφορία και την τρέλα για το σωστό αποτέλεσμα, υπάρχει ένα μαγικό σημείο, το οποίο διατηρεί το άτομο σε εγρήγορση και παράλληλα δεν το στρεσάρει σε βαθμό που στο τέλος να το καθιστά αντιπαραγωγικό και μη λειτουργικό.

Αυτό το σημείο μπορεί να σας κρατήσει σε επιφυλακή, έτσι ώστε να καταφέρετε πράγματα που αλλιώς ούτε καν θα τα δοκιμάζατε. Θα σας κάνει δημιουργικούς στην προσπάθειά σας να ξεπεράσετε μια δύσκολη κατάσταση.

Ο έλεγχος του άγχους είναι σαφώς κάτι δύσκολο. Υποθετικά σενάρια για το μέλλον κάνουν την καθημερινότητα πολύ πιο δύσκολη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, κάνοντας ακόμα και τις απλές πράξεις να φαίνονται σαν τεράστια εμπόδια.

Η καλύτερη λύση είναι να διοχετεύσετε όλη αυτή την αρνητική ενέργεια σε κάτι δημιουργικό: Βρείτε κάτι που δεν την ενισχύει και σας ξεκουράζει χωρίς να σας αγχώνει. Ενσωματώστε το στη ζωή σας και προσπαθήστε να το έχετε ως σημείο αναφοράς τις στιγμές εκείνες που το άγχος σας κυριαρχεί.

Κατεβάστε τα επίπεδά του και μείνετε μόνο σε αυτά που σας κάνουν δημιουργικούς. Δεχθείτε το, βρείτε τις ρίζες των φόβων σας, αναλύστε τις όσο πιο αντικειμενικά μπορείτε και δείτε που πράγματι έχετε δίκιο και που απλώς ο φόβος σας κυριαρχεί χωρίς πραγματικό αντίκρυσμα.

Διαλογισμός και ασκήσεις αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν σε σωματικό επίπεδο, έτσι ώστε να χαλαρώσετε περισσότερο και να δείτε τα πράγματα λίγο πιο αποστασιοποιημένα, χωρίς να χάσετε παράλληλα τη θετική πλευρά του άγχους που ενδέχεται να σας πάει λίγο παρακάτω.

ipop.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.