Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Ημερίδα για τη νόσο Αλτσχάιμερ: Υπάρχει πρόληψη (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Διαφωτιστική σε ότι έχει σχέση με την άνοια από την οποία νοσεί ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ωστόσο υπάρχει πρόληψη...

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια ίσως από τις πιο δυσίατες νόσους, αν όχι ανίατες, η οποία προσβάλλει τον πληθυσμό της τρίτης ηλικίας, χωρίς να αποκλείει και τους νεότερους.

Επωάζεται... πάρα πολλά χρόνια, γύρω στα 20-25 στον άνθρωπο, έως ότου εκδηλωθεί με τη διαταραχή της μνήμης και της κριτικής ικανότητας και δυστυχώς είναι από εκείνα τα νοσήματα, τα οποία όταν τα ακολουθήσει ο ασθενής, δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής, τονίστηκε στην ενδιαφέρουσα ιατρική ημερίδα με θέμα «Τα κλινικά συμπτώματα της άνοιας και οι προφυλακτικοί παράγοντες» που πραγματοποίησαν το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Καστοριάς, σε συνεργασία με τον κλάδο Άνοιας της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας «Ε.Ν.Ε».

Στην εκδήλωση που έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς, κεντρική ομιλήτρια ήταν η ψυχολόγος της Ελληνικής Εταιρίας Alzheimer, κ. Νεφέλη Μάρκου.


Έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη ενημέρωση

H επιστήμονας στη διάρκεια της ημερίδας αναφέρθηκε, τόσο στα κλινικά συμπτώματα της άνοιας, όσο και στους προφυλακτικούς παράγοντες από την άνοια και από την νοητική έκπτωση γιατί, όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε ποιότητα ζωής στους ανθρώπους που έχουν άνοια και να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους περιθάλποντες με το έργο μας σαν ελληνική εταιρεία Αλτσχάιμερ, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη νόσο με μεγαλύτερη ευκολία αλλά και για προφυλακτικούς παράγοντες για τους ηλικιωμένους, ώστε να προλάβουν τα πρώτα συμπτώματα της άνοιας.

Βέβαια, όπως είπε, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες, οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο, όπως είναι οι γενετικοί παράγοντες στους οποίους δεν μπορούμε να εισέλθουμε, αλλά υπάρχουν και περιβαλλοντικοί παράγοντες τους οποίους ίσως θα μπορούσαμε να λάβουμε υπόψη, όπως είναι η διατροφή, η αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους, η ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων, το κάπνισμα, το αλκοόλ και ο περιορισμός του, η σωματική άσκηση και η νοητική άσκηση.
«Με αυτούς τους παράγοντες και δημιουργώντας στο μυαλό μας νοητικό απόθεμα, όπως λέγεται, δηλαδή εξασκώντας το μυαλό μας νοητικά με μη φαρμακευτική θεραπεία, βοηθάμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τους ανθρώπους που είναι στην ήπια νοητική διαταραχή, ένα στάδιο πριν από την άνοια, ώστε να σταθεροποιηθούν ή να επανέλθουν σε φυσιολογικό επίπεδο», δήλωσε η επιστήμονας, ενώ σημαντικό ρόλο ,όπως εξήγησε, παίζει η κληρονομικότητα, αλλά και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες: « Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε μεγάλη σημασία στα πρώτα συμπτώματα της απώλειας της μνήμης. Δε σημαίνει ότι υπάρχει άνοια από πίσω, αλλά αν υπάρχουν προβλήματα μπορούμε να τα προλάβουμε. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η ποιότητα ζωής στους ανθρώπους που πάσχουν από άνοια», ήταν τα λόγια της.


Οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ θέλουν ιδιαίτερη προσοχή

Για μια πολύ διαδεδομένη νόσο που την έχει ζήσει και προσωπικά από κοντά με έναν συγγενή του, έκανε λόγο ο πρόεδρος του νομικού προσώπου κοινωνικής προστασίας Αλληλεγγύης, Παιδείας και Αθλητισμού του δήμου Καστοριάς, κ Αθανάσιος Τζώτζης.
«Διαπίστωσα ότι οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Δυστυχώς, οι άνθρωποι που είναι δίπλα τους, δηλαδή τα συγγενικά τους πρόσωπα, δε γνωρίζουν πολλά πράγματα για τη νόσο και νομίζω πως η ημερίδα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για να έχουν μια ενημέρωση. Να ξέρουν τουλάχιστον πως να αντιμετωπίζουν κάποια πράγματα στην αρχή», δήλωσε ο κ. Τζώτζης.

Τέλος, στην εκδήλωση παρευρεθήκαν πολλοί συμπολίτες μας και ειδικά άτομα της τρίτης ηλικίας που ήθελαν από κοντά να ενημερωθούν από τους ειδικευμένους επιστήμονες για την νόσο, η οποία πλήττει σήμερα το 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού που πάσχει από μία μορφή άνοιας, με πιο συχνή το Αλτσχάιμερ, το όποιο επηρεάζει τη μνήμη και τη συμπεριφορά του ασθενή και είναι ανίατη ασθένεια, ενώ συνδέεται με το γήρας, καθώς ο κίνδυνος να πάθει κάποιος Αλτσχάιμερ διπλασιάζεται κάθε 5 χρόνια μετά τα 65 έτη και φτάνει το 50% στην ηλικία των 85.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θεοδώρα Ζήση-Κωτσοπούλου
neakastoria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.