Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

1ο Δημοτικό Άργους Ορεστικού: Ανακαινίσεις στον καιρό της κρίσης (φωτογραφίες - βίντεο)

Μολονότι σε καιρούς κρίσης, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς του 1ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Άργους Ορεστικού καταφέραμε, όχι να ανακαινίσουμε απλά, αλλά να αλλάξουμε σε παιδαγωγική κατεύθυνση δύο σχολικές αίθουσες, τις Α΄ και Ε΄.

Τι εννοούμε; Ότι θελήσαμε να μη μείνουμε στο κλασικό βάψιμο μιας αίθουσας και το καθάρισμα θρανίων και λοιπών επίπλων που συνήθως συμβαίνει στα σχολεία, αλλά να... παρέμβουμε πολύ πιο δραστικά στο σχολικό χώρο.

Πώς; Φτιάχνοντας τοιχογραφίες και άλλα σχέδια γύρω από τους πίνακες και βάφοντας τους τοίχους με την καθοδήγηση του καστοριανού ζωγράφου Κώστα Ρήμου· καλύπτοντας το μωσαϊκό στο πάτωμα με ξύλινου τύπου επένδυση· αλλάζοντας τα θρανία με νέα τραπέζια ομαδικής εργασίας· αντικαθιστώντας τις μεταλλικές ντουλάπες με ξύλινους φοριαμούς και προσθέτοντας αρκετά ακόμη διακοσμητικά στοιχεία.

Γιατί; Για να υποδεχόμαστε τα πρωτάκια στην πιο ζεστή και φιλική μας αίθουσα και να κάνουμε το πέρασμά τους στη σχολική ζωή και την ένταξή τους στο σχολείο μια όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη ψυχολογικά διαδικασία, ώστε γρήγορα να αγαπήσουν το νέο χώρο και να εμπιστευτούν τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους.
Για να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε την αλλαγή του παραδοσιακού ρόλου του δασκάλου από «φωτεινό παντογνώστη» και κυρίαρχο της έδρας, σε συντονιστή, σε συνερευνητή, σε διευκολυντή, σε εμψυχωτή των μαθητών.
Για να μάθει ο μαθητής να συνεργάζεται, να ανακαλύπτει τις γνώσεις, να αποκτήσει ομαδικό πνεύμα, να αποκτήσει κοινωνικές δεξιότητες επικοινωνίας, να μάθει να αυτενεργεί και να καλλιεργήσει τη δημιουργικότητά του και το κριτικό πνεύμα, να οξύνει τις δεξιότητες λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας σε ομάδες.
Για να αποφύγουμε κρούσματα βανδαλισμών και σχολικής βίας.
Για να βρίσκεται ο εκπαιδευτικός σε ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον.
Για να αναδείξουμε ξανά το δημόσιο χώρο, το δημόσιο σχολείο ως χώρο ισάξιο τουλάχιστον με τον οικογενειακό χώρο των παιδιών και γι’ αυτό αντάξιο του σεβασμού και της προσοχής τους.

Τα χρήματα που χρειάστηκαν δεν ήταν, τελικά, τόσα πολλά
ώστε να μας αποτρέψουν και βρέθηκαν τόσο από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, που με τον άοκνο πρόεδρό του κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο συμπαραστάθηκε εξαρχής στο εγχείρημα του Συλλόγου Διδασκόντων, όσο και από το ταμείο των μαθητών της Ε΄ τάξης, οι οποίοι με την απόφασή τους να προσφέρουν 500€ από το ταμείο της τάξης τους δίδαξαν ήθος, μας έκαναν περήφανους και μας έδωσαν κουράγιο να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη νέα γενιά.
Ο Δήμος Ορεστίδος, επίσης, μας πρόσφερε τα χρώματα που χρησιμοποιήσαμε για τις βαφές. Ωστόσο, οι πολλοί γονείς, φίλοι και δάσκαλοι που εργάστηκαν εθελοντικά για αρκετές ημέρες και θέλουν να παραμείνουν ανώνυμοι είναι οι πραγματικοί ήρωες του έργου που εδώ παρουσιάζουμε και στους οποίους οφείλουμε πραγματική ευγνωμοσύνη.

Την παραπάνω παρέμβασή μας είχαμε την ευκαιρία να την παρουσιάσουμε στην εκπαιδευτική κοινότητα της Καστοριάς την Τετάρτη 20 Ιουνίου σε Ημερίδα που διοργάνωσε στο 9ο Δ. Σ. Καστοριάς η Σχολική Σύμβουλος κ. Αλίκη Καζταρίδου, ενώ θετικότατα ήταν και τα σχόλια του έτερου Σχ. Συμβούλου κ. Χρήστου Παστελά.

Ο Διευθυντής του 1ου Ολοήμερου Δημ. Σχολ. Άργους Ορεστικού
Δρ. Αναστάσιος Ξανθόπουλος



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.